Szybka pizza z kurczakiem na cienkim cieście
Polecam, ale później nie zdziwcie się, jak w przypadkowej pizzerii nie będzie wam smakować zamówiona pizza :P
Jeśli Wolicie grubsze ciasto, to podwoić ilość składników.
Ciasto (1 duża pizza o śr. 40cm)
15g świeżych drożdży
½ łyżki cukru
110ml ciepłej wody (trochę mniej niż pół szklanki)
¼ łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Wszystkie składniki włożyć do robota kuchennego i wyrabiać 3 min.
Ręcznie: Rozrobić na zaczyn drożdże, w wodzie z cukrem. Do mąki dodać sól, później stopniowo dolewać zaczyn i oliwę, delikatnie mieszając. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, można podsypać odrobiną mąki, ale żeby nie było za twarde i nie kleiło się do rąk.
Wyrobione ciasto rozkładamy na blasze do pizzy posmarowanej oliwą, rozciągając je palcami, w razie potrzeby obsypać ręce mąką. Można też rozwałkować wstępnie ciasto na stolnicy. Odstawić i przygotować sos.
Sos pomidorowy:
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz
zioła prowansalskie (lub bazylia, oregano, tymianek)
Do rondelka wlać pomidory, dodać oliwę, przecisnąć czosnek przez praskę, dodać sól i pieprz do smaku i zioła. Pogotować ok. 5 min.
Dodatki:
½ łyżeczki bazylii
¼ łyżeczki słodkiej papryki
szczypta soli
łyżka oliwy
1-1,5 kulki świeżej mozzarelli
pół czerwonej papryki, cieniutko pokrojonej
oliwki, czarne, zielone
suszone pomidory, pocięte w paski
ew. kapary
pół czerwonej papryki, cieniutko pokrojonej
oliwki, czarne, zielone
suszone pomidory, pocięte w paski
ew. kapary
Kurczaka pokroić w kosteczkę, włożyć do miski. Dodać bazylię, paprykę, sól i oliwę, wymieszać. Rozgrzać patelnię i dokładnie wysmażyć na niej kurczaka. Mozzarellę pokroić w cienkie plastry.
Na przygotowane ciasto wylać sos pomidorowy, zostawiając odstęp na brzegi ciasta, które trochę wyrosną. Ja zostawiam małe, ale jeśli lubicie grubsze, to zostawcie większy odstęp. Rozłożyć mozzarellę, kosteczki kurczaka, paprykę, oliwki, suszone pomidory i kapary. Odstawić na 3 min, aż ciasto się trochę podniesie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st. C, na ok. 12 min.
Tutaj inna wersja, ulubionej już w domu pizzy ;)
Tutaj inna wersja, ulubionej już w domu pizzy ;)
Ale mi narobiłaś ochoty na pizze;) mniam;)
OdpowiedzUsuńTaką właśnie lubię najbardziej ;D a nie jak w niektórych pizzeriach gdzie ciasta jest 2x więcej niż dodatków i brzegi zajmują pół kawałka ;p
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam że zrobienie spodu do pizzy jest takie proste ! Muszę wypróbować , też lubię cienki spód i dużo dodatków :)
OdpowiedzUsuńdomowa pizza <3 przepyszne dodatki! :)
OdpowiedzUsuńlubię taki pizze: cieńki spód i dużo dodatków :)
OdpowiedzUsuńYummy!! I like your blog! Hope you visit mine!
OdpowiedzUsuńSzukałam sprawdzonego przepisu na cienki spód do pizzy. Dzieki! Wypróbuję!
OdpowiedzUsuńwyglada nieziemsko ;)
OdpowiedzUsuńPizza prezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizzę, tylko szkoda, że nie można jej jeść codziennie ;)
OdpowiedzUsuńwakacje, to taki czas, w którym obiecałam sobie upiec w końcu domową pizze. :D Twój przepis wygląda baardzo smakowicie no i jest na duuużąąa pizzę. ^^ :D
OdpowiedzUsuńhi pretty! :-) I hope we can follow each others blog :-) I'd be glad ;-) please let me know :-) xoxo
OdpowiedzUsuńCiasto jest idealne!
OdpowiedzUsuńPodana ilość składników to porcja dla dwóch osób.
Monika
Wygląda pyszniutko! Robię taką cieniuuuuuuuusieńką z kurczakiem i jest mega!!! ;D Pozdro
OdpowiedzUsuńKarolina
Najlepsza pizza jaką kiedykolwiek jadłem... A sos to istne niebo w gębie, znakomity. Nie spodziewałem się, że ze zwykłego piekarnika może wyjść tak dobre ciasto. Mega!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci taka wyszła, pozdrowienia :))
UsuńPrzepyszna!!! Drugi dzień z rzędu będziemy jeść.dzięki ;-)
OdpowiedzUsuńWlasnie pizza zostala zjedzona! Super przepis, dzieki !
OdpowiedzUsuńHmmm... przyznam, że próbowałam zrobić pizzę z kurczakiem, ale za każdym razem efekt był jednak daleki od oczekiwanego. Jakby ten kurczak bezsmakowy, suchy, kiepski. Wychodzi Wam coś podobnego jak Farmerska w pizzerii Dominium? Bo coś podobnego chciałabym uzyskać :( A nie potrafię.
OdpowiedzUsuńZależy w jakich przyprawach obtaczasz kurczaka, mój nie był nadmiernie wysuszony, trzeba parę razy wypróbować :) Co do pizzy z sieciówki, to raczej nigdy nie wyjdzie Ci taka w domu, bo tam mają swoje sposoby na pizze, a składniki nie powiedziałabym, że lepsze. Domowa jest na jak dla mnie lepsza, z dobrej jakości dodatkami, to kwestia przestawienia się ;) Możesz podpatrzeć jakie mają dodatki, czy kurczak jest paprykowy, ziołowy, czy pikantny ilość sera też ma znaczenie.
Usuń:)
OdpowiedzUsuń