Porzeczanki z kokosową kruszonką
Czasem za dużo myśli i emocji. Uciekam, jadę,
zagłuszam muzyką, natarczywy szum tego świata. Muzyka… Czyż to nie jest
magiczna sprawa? Czy to nie ona często potrafi wyleczyć nasze stany psychiczne
lub po prostu umilić czas. Kocham ją w domu, gdy zaczyna się nowy dzień, na
rowerze, gdy chcę wyżyć się na czymś, co nie ma uczuć i wieczorem, gdy noc jest
taka piękna, spokojna i zachęca do refleksji…
A co jeszcze działa łagodząco i przyjemnie?
Mięciutkie drożdżowe bułeczki z owocami i kruszonką. Bierzesz ją do ręki i już
wiesz, że zapewni ci dobry humor i stoicki spokój. Tak, jak nie wiedziałam, do
czego dodać porzeczki, tak okazało się, że najprostsze rozwiązania są
najlepsze. Słodko-kwaśne smaki, zwieńczone są kokosową kruszonką, która
przenosi do czasów dzieciństwa i beztroskiego czasu, bez konieczności
przemyśleń i chwilowych ucieczek.
Składniki
(12-15 sztuk):
- 500g mąki pszennej* + ok. 100g
- 20g drożdży
- 350ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 70g masła
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
Drożdże rozpuścić w 50ml mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawić na 10-15 minut.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać stopiony tłuszcz, pozostałe mleko, cukier, jajko, a na końcu drożdżowy zaczyn. Zagnieść ciasto i wyrobić przez co najmniej 10 minut, w trakcie dodając 100g mąki. Dobrze jest, zagarniać drewnianą łyżką ciasto od spodu i boków, żeby je napowietrzyć. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie zagnieść i zostawić jeszcze na 15 minut.
nadzienie:
- 500g czerwonych porzeczek (lub rabarbaru)
- 100g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką i przełożyć na sito.
kruszonka:
- 25g masła, rozpuszczonego
- 30g cukru
- 20g mąki
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Masło utrzeć wymieszać z cukrem, mąką i
wiórkami, rozetrzeć między palcami.
Ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozpłaszczyć, można delikatnie rozwałkowywać, formując płaskie okrągłe placki. Nakładać po 1-2 łyżki nadzienia. Brzegi złożyć do środka i skleić. Drożdżówki ułożyć blasze z papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. Każdą bułeczkę posmarować palcami wodą i posypać kruszonką.
Piec 15 minut w 200 stopniach.
Ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozpłaszczyć, można delikatnie rozwałkowywać, formując płaskie okrągłe placki. Nakładać po 1-2 łyżki nadzienia. Brzegi złożyć do środka i skleić. Drożdżówki ułożyć blasze z papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. Każdą bułeczkę posmarować palcami wodą i posypać kruszonką.
Piec 15 minut w 200 stopniach.
- są mięciutkie nawet na trzeci dzień, przechowywałam na talerzu przykryte ściereczką
- średnia bułeczka (100g) ok. 225 kcal
*dałam 200g pełnoziarnistej i 300g zwykłej
- średnia bułeczka (100g) ok. 225 kcal
*dałam 200g pełnoziarnistej i 300g zwykłej
genialnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają ;) i fajny pomysł z tą kruszonką
OdpowiedzUsuńŚniadania jeszcze nie jadłam a tu takie zdjęcia.. Piękne
OdpowiedzUsuńPołączenie kokosu i porzeczek.. Mniam!
OdpowiedzUsuńPorzeczanki, jaka piękna nazwa :D Muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę jedną, a może i dwie , tak dla ukojenia nerwów;)
OdpowiedzUsuńwyglądają wspaniale! do kawy, którą właśnie piję, były by idealne :D
OdpowiedzUsuńNajlepsza jest ta nadgryziona :D Od razu widać, że musiały tak pachnieć, że nie wytrzymały do końca sesji zdjęciowej ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, schodzą błyskawicznie, a sesja z nimi była ciężka, przez ten zapach i smak, który dekoncentruje :D
Usuńporzeczanki , no proszę takiego cuda jeszcze nie widziałam ! :3
OdpowiedzUsuńmam dużo czerwonej porzeczki na krzaku, więc chyba ją wykorzystam :D genialne są <3
OdpowiedzUsuńmuzyka i drożdżowe bułeczki.. tak to zdecydowanie cudne umilacze
OdpowiedzUsuńAle piękne! Cudowne! już wiem, co zrobie z porzeczek :)
OdpowiedzUsuńcudowne! jak ja dawno nie jadłam porzeczek;)
OdpowiedzUsuńOooo, super! O takim nadzieniu do bułeczek bym nie pomyślała :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! I ukochane porzeczki;)
OdpowiedzUsuńKokosowa kruszonka sprawia, że nie mogę oprzeć się żadnej drożdżówce ;) Cieszę się, że zainspirowałam.
OdpowiedzUsuńJagodzianki uwielbiam! czas na porzeczanki :)
OdpowiedzUsuńPolecam, zapraszam na:
www.wprawkidokrakowskiejawangardy.blogspot.com
już wiem, co zrobię ze swoimi porzeczkami:)
OdpowiedzUsuń