TRYB JASNY/CIEMNY

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem


Kiedy trzeba coś szybko upiec, bo goście jadą lub my jedziemy do gości, to takie rogaliki są doskonałym pomysłem. Kiedyś piekłam zwykłe drożdżowe, ale na drugi dzień były już twardawe i suche. Postanowiłam znaleźć nowy przepis, spełniające określone wymagania, czyli mają być proste, szybkie i pyszne. 
Znalazłam go na stronie Arabeski i okazały się strzałem w dziesiątkę. Potwierdziła to wypełniona nimi taca, która bardzo szybko pustoszała. Lekkie, nie robią ciężkiej ‘guli’ w ustach, nie potrzebują wyrastania, a nadzienie to już nasza własna zachcianka :)


Składniki (ok. 30 sztuk)
500 g mąki
200 ml kwaśnej śmietany
200 g masła
1 jajko
100 g świeżych drożdży
mały cukier waniliowy
szczypta soli

+1 jajko, do posmarowania

Nadzienie: najlepiej nadają się powidła, czekolada, konfitury
Zmieszałam – 3 łyżki konfitury z płatków róży, 3 łyżki powidła, 2 łyżki czeko-śliwki

Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę posiekać z masłem, dodać rozpuszczone drożdże oraz resztę składników i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części , każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów. Kłaść po łyżeczce nadzienia i zwijać w rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze i  smarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 210 st. C piekarnika i piec na rumiany kolor ok. 15 min. Całkowicie wystudzone posypać cukrem pudrem.




Komentarze

  1. Jakie apetyczne! Poproszę na śniadanko z gorącą czekoladą ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że nie muszą wyrastać :) Robiłem kiedyś drożdżowe rogaliki i faktycznie następnego dnia nie były już tak dobre jak świeże, chociaż nie za dużo ich zostawało na następny dzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. matko najlepsze ;) tylko mnie sie igdy nie udaje ten ksztalt hihi

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie takich szukałam! idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zachęcający opis słowo "szybkie" to słowo klucz :)piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe - od razu ma się je ochotę zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  7. Do tej pory używałam do rogalików ciasta francuskiego i spisywało się na medal, ale jednak nadal to nie wyrób domowy, tylko kupny. Spróbuję Twojego i mam nadzieję, że faktycznie szybki i będzie mnie mobilizował do częstego pichcenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zbieram się do rogalików już od jakiegoś czasu, muszę się w końcu na nie zdecydować ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Rogaliki prezentują się przepięknie! jaki mają piękny kształt! poproszę jednego, no może dwa, do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj jadłam babcine rogaliki i też mam w planach upieczenie własnych :) Może skorzystam z Twojego przepisu :):)

    OdpowiedzUsuń
  11. proste, szybkie i pyszne? a do tego urocze!

    OdpowiedzUsuń
  12. przepiękne, z przyjemnością bym kilka zjadła, a nawet zrobiła, może niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale piękne rogaliki! Świetnie się prezentują, a goście na pewno byliby zachwyceni ich smakiem! :)

    P.S. Mam takie same serwetki i po prostu je uwielbiam! Taki uroczy wzór ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszą być pyszne :) A można do środka włożyć jabłko? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Ja bym je najpierw trochę poddusiła w rondelku, może z odrobiną cynamonu byłoby świetne, żeby już po upieczeniu było miękkie jak marmoladka :D

      Usuń
  15. Robię je już drugi raz! są wyśmienite! wszystkim bardzo smakowały! polecam!

    OdpowiedzUsuń
  16. zrobilam, Pychotka! trochę zmodyfikowałam przepis - na 1 kg mąki zrobiłam 200 ml śmietany i szklankę mleka ale wyszły super puszyste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z samą śmietaną są pewnie nieco twardsze, kiedyś też sobie spróbuję dodać mleka :)

      Usuń
  17. Wyszły super. ładnie wyrosły:) ale jak dla mnie troszkę za mało słodkie:( Następnym razem muszę dodać cukier .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukier można sobie regulować, też zależy czym nadziewamy rogaliki, bo jak np. nutellą, to cukru do ciasta lepiej dużo nie dawać. A jak są za mało słodkie, to zawsze można jeszcze oprószyć więcej pudrem ;))

      Usuń
  18. Pierwszy raz robiłam rogaliki i wyszły super.Przepis już w moim zeszyciku .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszyscy co robili mówią mi, że wychodzą, to tylko potwierdza ich świetność :D

      Usuń
  19. Ciasto rewelacyjne,nie klei się do rąk jak również do stolnicy.Ja kupiłam marmoladę z pigwy w biedronce i wyszły przepyszne.Jutro biegnę po jeszcze jedno opakowanie tejże marmolady (chyba nie ma jej na stałe w sprzedaży) i na niedzielę robię następne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetnie, z tym ciastem właśnie nie ma problemów :)

      Usuń
  20. Takie pytania od prostaka kulinarnego - czy drożdże i śmietanę trzeba ocieplić przed mieszaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej tak, do temp pokojowej. Ja jednak zazwyczaj daję lekko ocieploną śmietanę i dodaję do niej drożdże nawet wyjęte z lodówki, też wychodzi ;)

      Usuń
  21. Robię juz ten przepis kolejny raz, zawsze wychodzi idealnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, takie zwrotne odpowiedzi są dla mnie ważne, że wszystko ok <3

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku