Rogaliki drożdżowe z nadzieniem
Kiedy trzeba coś szybko upiec, bo goście jadą lub my
jedziemy do gości, to takie rogaliki są doskonałym pomysłem. Kiedyś piekłam
zwykłe drożdżowe, ale na drugi dzień były już twardawe i suche. Postanowiłam
znaleźć nowy przepis, spełniające określone wymagania, czyli mają być proste, szybkie i pyszne.
Znalazłam go na stronie
Arabeski i okazały się strzałem w dziesiątkę. Potwierdziła to wypełniona nimi
taca, która bardzo szybko pustoszała. Lekkie, nie robią ciężkiej ‘guli’ w ustach,
nie potrzebują wyrastania, a nadzienie to już nasza własna zachcianka :)
Składniki (ok. 30 sztuk)
200 ml kwaśnej śmietany
200 g masła
1 jajko
100 g świeżych drożdży
mały cukier waniliowy
szczypta soli
+1 jajko, do posmarowania
Nadzienie: najlepiej nadają się powidła,
czekolada, konfitury
Zmieszałam – 3 łyżki konfitury z płatków
róży, 3 łyżki powidła, 2 łyżki czeko-śliwki
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę posiekać z masłem, dodać rozpuszczone drożdże oraz resztę składników i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części , każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów. Kłaść po łyżeczce nadzienia i zwijać w rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze i smarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 210 st. C piekarnika i piec na rumiany kolor ok. 15 min. Całkowicie wystudzone posypać cukrem pudrem.
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę posiekać z masłem, dodać rozpuszczone drożdże oraz resztę składników i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części , każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów. Kłaść po łyżeczce nadzienia i zwijać w rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze i smarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 210 st. C piekarnika i piec na rumiany kolor ok. 15 min. Całkowicie wystudzone posypać cukrem pudrem.
Jakie apetyczne! Poproszę na śniadanko z gorącą czekoladą ;-)
OdpowiedzUsuńFajnie, że nie muszą wyrastać :) Robiłem kiedyś drożdżowe rogaliki i faktycznie następnego dnia nie były już tak dobre jak świeże, chociaż nie za dużo ich zostawało na następny dzień ;)
OdpowiedzUsuńmatko najlepsze ;) tylko mnie sie igdy nie udaje ten ksztalt hihi
OdpowiedzUsuńwłaśnie takich szukałam! idealne :)
OdpowiedzUsuńzachęcający opis słowo "szybkie" to słowo klucz :)piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńWspaniałe - od razu ma się je ochotę zjeść!
OdpowiedzUsuńidealne!:P
OdpowiedzUsuńDo tej pory używałam do rogalików ciasta francuskiego i spisywało się na medal, ale jednak nadal to nie wyrób domowy, tylko kupny. Spróbuję Twojego i mam nadzieję, że faktycznie szybki i będzie mnie mobilizował do częstego pichcenia :)
OdpowiedzUsuńZapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńZbieram się do rogalików już od jakiegoś czasu, muszę się w końcu na nie zdecydować ;D
OdpowiedzUsuńMmm ale nadzienie! :)
OdpowiedzUsuńRogaliki prezentują się przepięknie! jaki mają piękny kształt! poproszę jednego, no może dwa, do kawki :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj jadłam babcine rogaliki i też mam w planach upieczenie własnych :) Może skorzystam z Twojego przepisu :):)
OdpowiedzUsuńproste, szybkie i pyszne? a do tego urocze!
OdpowiedzUsuńprzepiękne, z przyjemnością bym kilka zjadła, a nawet zrobiła, może niebawem :)
OdpowiedzUsuńAle piękne rogaliki! Świetnie się prezentują, a goście na pewno byliby zachwyceni ich smakiem! :)
OdpowiedzUsuńP.S. Mam takie same serwetki i po prostu je uwielbiam! Taki uroczy wzór ;)
Muszą być pyszne :) A można do środka włożyć jabłko? ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Ja bym je najpierw trochę poddusiła w rondelku, może z odrobiną cynamonu byłoby świetne, żeby już po upieczeniu było miękkie jak marmoladka :D
UsuńWłaśnie robię :)
OdpowiedzUsuńRobię je już drugi raz! są wyśmienite! wszystkim bardzo smakowały! polecam!
OdpowiedzUsuńzrobilam, Pychotka! trochę zmodyfikowałam przepis - na 1 kg mąki zrobiłam 200 ml śmietany i szklankę mleka ale wyszły super puszyste.
OdpowiedzUsuńZ samą śmietaną są pewnie nieco twardsze, kiedyś też sobie spróbuję dodać mleka :)
UsuńWyszły super. ładnie wyrosły:) ale jak dla mnie troszkę za mało słodkie:( Następnym razem muszę dodać cukier .
OdpowiedzUsuńcukier można sobie regulować, też zależy czym nadziewamy rogaliki, bo jak np. nutellą, to cukru do ciasta lepiej dużo nie dawać. A jak są za mało słodkie, to zawsze można jeszcze oprószyć więcej pudrem ;))
UsuńPierwszy raz robiłam rogaliki i wyszły super.Przepis już w moim zeszyciku .
OdpowiedzUsuńWszyscy co robili mówią mi, że wychodzą, to tylko potwierdza ich świetność :D
UsuńCiasto rewelacyjne,nie klei się do rąk jak również do stolnicy.Ja kupiłam marmoladę z pigwy w biedronce i wyszły przepyszne.Jutro biegnę po jeszcze jedno opakowanie tejże marmolady (chyba nie ma jej na stałe w sprzedaży) i na niedzielę robię następne.
OdpowiedzUsuńTo świetnie, z tym ciastem właśnie nie ma problemów :)
UsuńTakie pytania od prostaka kulinarnego - czy drożdże i śmietanę trzeba ocieplić przed mieszaniem?
OdpowiedzUsuńNajlepiej tak, do temp pokojowej. Ja jednak zazwyczaj daję lekko ocieploną śmietanę i dodaję do niej drożdże nawet wyjęte z lodówki, też wychodzi ;)
UsuńRobię juz ten przepis kolejny raz, zawsze wychodzi idealnie
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, takie zwrotne odpowiedzi są dla mnie ważne, że wszystko ok <3
Usuń