Sernik z musem owocowym
Kiedy
takie cudo pojawia się na stole, nikt nie może oderwać od niego oczu. Takie
wypieki nazywam jako konkretne, bo jeden kawałek potrafi bardzo dobrze nasycić
oraz postawić kropkę nad ‘i’ przy dobrej kawie.
Na
wierzchu widnieją fantazyjne zawijasy, których owocowy smak, nadaje nutę
lekkości, idealnej teksturze sernikowej. Idealnej, bo taki właśnie wyobrażam
sobie prawdziwy sernik: treściwy, zwarty i kremowy. A ja nie mogłam się
zdecydować na jeden mus, dlatego zrobiłam pół na pół jagodowy z malinowym, oba się
pysznie wpasowały !
Składniki:
Spód
- 200g ciasteczek (digestive, złotokłose, itp.)
- 80g masła, roztopionego
Masa
serowa:
- 1 kg sera twarogowego, zmielonego trzykrotnie na serniki
- 200 g drobnego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 jajek
- 125 ml śmietanki kremówki 30% (1/2 szklanki)
- torebka cukru waniliowego
- kilka kropel olejku waniliowego lub ekstraktu
Mus owocowy:
- 350g malin lub jagód (świeże/mrożone)
- 3 łyżki cukru
Tortownica o średnicy 23 cm - 25 cm z
odpinaną obręczą, wysmarowana masłem, dno wyłożone papierem do pieczenia,
wypuszczonym na zewnątrz tortownicy. Boki posmarować masłem. Można również w zwykłej blaszce.
W misce pokruszyć ciasteczka,
rozdrobnić tłuczkiem. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie połączyć, na
konsystencję mokrego piasku. Wsypać do przygotowanej tortownicy i równomiernie
docisnąć do spodu. Włożyć do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę.
Miksować na średnich obrotach,
aż masa będzie gładka i jednolita przez
około 2 minuty.
Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich
obrotach przez około 30 sekund po
każdym dodanym (lepsze jest mieszadło miksera niż ubijaczka). Zeskrobywać
szpatułką masę z boków miski w razie konieczności. Dodać śmietankę kremową, cukier waniliowy, olejek i
zmiksować na małych obrotach do
połączenia się składników.
Masę wylać na spód z ciasteczek. Owoce zmiksować z cukrem na mus. Na wierzch masy wykładać po jednej pełnej łyżce
musu, zachowując odstępy. Za pomocą noża o zaokrąglonym końcu rozprowadzić mus
owocowy po powierzchni sernika, tworząc spiralki. Jeżeli zostanie musu, to
można później polewać nim gotowy sernik.
Wstawić formę do środkowej części piekarnika,
nagrzanego do 175 stopni.
Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 1 godzinę i 40 min, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 1 godzinę i 40 min, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Gotowy sernik studzić w otwartym piekarniku. Po pewnym
czasie można wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Schłodzić w lodówce
przez parę godzin a najlepiej przez całą noc.
Inspiracja masy serowej z kwestii smaku.
Połączenie tych dwóch smaków na jednym cieście jest bardzo kuszące ;) Pyszne!
OdpowiedzUsuńI na pewno wszyscy mieli dylemat, z którym musem kawałek wybrać? :) Wygląda oblędnie i na pewno tak samo smakuje. Dawno nie jadłam sernika :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie to był dylemat, dlatego trzeba było zjeść po mniejszym kawałku jednego i drugiego :D
Usuńswietny ten sernik! :-)
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie:)
OdpowiedzUsuńmniam! nic wiecej nie da sie dodac;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Piękny, aż szkoda go zjadać tak ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie jadłam sernika i jak tak patrzę, jak wszyscy go robią to aż mi smutno się robi, że ja nie mogę skosztować... Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńakurat mam wiejski ser! muszę zrobić, koniecznie, wygląda obłędnie :) najlepsze ciacho na świecie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki ;)
OdpowiedzUsuńmozna grzeszyc co dzien mowiac sobie ze to najzdrowsze z ciast ;p
Przepięknie wygląda ten sernik. Widziałam już na kilku blogach taki wzorek na serniku i dla mnie to małe dzieło sztuki.
OdpowiedzUsuńjaki fajny :) Dwu kolorowy
OdpowiedzUsuńPięknie wyrósł i bardzo mi się podobają te dwa musy na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda z góry, to połączenie kolorów - ekstra!
OdpowiedzUsuńAle super wygląda ten mus, takie kolorowe ciasto:)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie jakie to musi być dobre.