Czekoladki z masłem orzechowym
Ten wyjątkowy smak czekoladek Reese’s zna z pewnością
wiele osób. Bardzo trafione połączenie mlecznej czekolady i masła orzechowego w
postaci gofrowanej miseczki, zostaje na długo w pamięci.
Ostatnio zostałam
obdarowana zapasem, pysznej mlecznej czekolady Hershey’s oraz słojami masła orzechowego. A że ta firma produkuje owe Reese’s
cups, postanowiłam sama wyczarować takie małe, słodkie miseczki. Są genialnie
pyszne ! Wiem, że ciężko w Polsce o produkty tej firmy, ale inna mleczna
czekolada też się nada. Powodzenia ;)
Składniki (ok. 10 czekoladek)
100g mlecznej czekolady
masło orzechowe
mini papilotki do muf finek (kupiłam w Tesco) lub jakieś
ba beczkowe foremki
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej: wziąć mniejszy i
większy garnek, takie, żeby mniejszy oparł się na większym. Do większego nalać
1/3 wody i zagotować, do mniejszego włożyć połamaną czekoladę i ustawić na
większym. Zdjąć na bok, gdy czekolada się całkowicie rozpuści.
Przygotować foremki. Łyżeczką nakładać na spód foremek
warstwę czekolady, ok. 0,5 cm. Na to kłaść ok. ¼ łyżeczki masła orzechowego –
fajny sposób: tą ilość masła wziąć w palce, obtoczyć w cukrze pudrze, ulepić
kulkę, którą delikatnie spłaszczyć na krążek. Położyć na czekoladę. Na masło
orzechowe nałożyć warstwę czekolady, tak żeby pokryć wierzch i boki foremki.. Wstawić
do lodówki do zastygnięcia.
Możecie zrobić oczywiście wyższe czekoladki, nakładając
po prostu po więcej składników, ja jednak wolę te bardziej płaskie.
Boskie ;D
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie:) super zdjęcia:P
OdpowiedzUsuńHershey's rulezzz! Mniam :-)
OdpowiedzUsuńBoże, miałem ostatnio (kilka dni temu) możliwość skosztowania tych czekoladek, niebo:)
OdpowiedzUsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, nie znam tych czekoladek, ale na widok zdjęcia już zgłodniałam;) tj. tak zwany głód na słodycze, chyba rozumiesz...;p
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie !
OdpowiedzUsuńJejku proszę o jeden kawałeczek, chociaż taki malutki *.*
OdpowiedzUsuńJakie to musi być pyszne! *.*
OdpowiedzUsuńnie znam, ale musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńpołączenie idealne... <3
OdpowiedzUsuńNieee!. bo zjem wszystkie narazxp
OdpowiedzUsuńsmak dzieciństwa, zawsze były w paczkach z usa od cioć i wujków :)
OdpowiedzUsuńMam takie same wspomnienia, paczka z Ameryki :)
UsuńMoje ulubione <3 chyba ze wszystkich przysmaków ze Stanów, najbardziej będę tęsknić za nimi.. tez myślałam żeby spróbować odtworzyć je w domu, a tu okazuje się że ty już to za mnie zrobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńAhh.. ten smak! Ulubiony element paczek od wujka ze Stanów. Muszę kiedyś zrobić w domu:)
OdpowiedzUsuńKocham Reese's! Szukam ich po całej Polsce, a jedną czekoladkę jem 3 dni i się nią delektuję :P Teraz mam przepis i sobie zrobię je sama... tylko obawiam się, że ten specyficzny smak zależy właśnie od masła orzechowego... które nadaje się najbardziej z dostępnych w naszych sklepach? Chodzi mi o smak i konsystencję :)
OdpowiedzUsuńJa bym próbowała z Sante, ale myślę jednak, że w uzyskaniu TEGO smaku chodzi bardziej o czekoladę mleczną Hershey's, naprawdę z nią wyszły mi prawie identyczne :)
UsuńKorzystam po raz chyba 100 z tego przepisu. Mniam! <3
OdpowiedzUsuńsuper! ja o nich na chwilę zapomniałam, a są pyszne :)
Usuń