Dyniowe pancakes z przyprawami
Tak jak obiecałam jest i pierwszy przepis z użyciem puree
z dyni. To był numer jeden do wypróbowania, trochę na letnio-jesienną nutę.
Placki są bardzo mięsiste i zapychające, dlatego koniecznie trzeba je zajadać z
jakimś syropem, jogurtem i owocami. Smakują wybornie, jak bogato przyprawione
ciasto dyniowe.
Dla ‘normalnego’ człowieka dwa w zupełności wystarczą, a dla
praktykujących żarłoczność , trzy będą w sam raz ;)
Składniki (8 placków):
1 i ¼ szklanki mąki pszennej (dałam połowę pełnoziarnistej)
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru i zmielonych goździków
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, startej
½ szklanki puree z dyni (domowe)
1 szklanka mleka
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
Do podania:
prażone orzechy i pestki dyni, syrop z
agawy/klonowy, jogurt, owoce (maliny, morele)
W dużej misce zmieszać mąkę, cukier, proszek, sól i
przyprawy. Do osobnej miski wbić jajko, dodać masło i rozbełtać. Dolać mleko,
puree z dyni i rozmieszać. Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać do
połączenia. Jeśli będą grudki, to dobrze sprawdza się trzepaczka.
Rozgrzać patelnię i wlewać po 3 łyżki na placka.
Przewracać, gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza
i smażyć jeszcze ok. 1 min. Podawać z dodatkami.
Pysznie wyglądają. Takie duże, okrągłe i puszyste :3
OdpowiedzUsuńJeśli tak samo dobrze smakują, jak wyglądają, to mówię im zdecydowane TAK, pomimo tego, że jeszcze nigdy nie próbowałam dyni :)
OdpowiedzUsuńPrzypominają mi racuchy. Smacznego. www.harezgagabriela.blogspot.com
OdpowiedzUsuńOch, niech tylko na dobre zacznie się sezon na dynie, a na pewno je zrobię! :)
OdpowiedzUsuńdynie,ich pomarańczowe odcienie pełne słońca..czekam na sezon!
OdpowiedzUsuńPołączenie dyni i korzennych przypraw to jest to, świetnie się razem komponują :)
OdpowiedzUsuńwidzę ,że tu ostatnio dyniowo , a więc bardzo pysznie !
OdpowiedzUsuńZ dynią jeszcze nie jadłam, ale gdy tylko ją gdzieś dostanę, spróbuję :)
OdpowiedzUsuńTakiego śniadanka to tylko pozazdrościć:)
OdpowiedzUsuńnie jestem fanką dyni i ciężko mi się do niej przekonac, ale w takiej postaci to kto wie?:)
OdpowiedzUsuńOkej, więc biorę trzy;)
OdpowiedzUsuńdynia w placuszkach? brzmi naprawdę dobrze! muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńA ja tak kocham placuszki! Daj jednego! ;p
OdpowiedzUsuńkocham dynie i zawsze tylko na nia czekam :D
OdpowiedzUsuńmusiały być przepyszne! wpraszam się na takie pankejki :D
OdpowiedzUsuńPyszne, zapachniało mi jesienią... ;)
OdpowiedzUsuńrobiłam już drugi raz, placuszki są niesamowite :) dziękuję za ten przepis!
OdpowiedzUsuń