Roladki drożdżowe z szynką i serem
Świetna przekąska na imprezę, sycąca, konkretnie
napełniona pysznym nadzieniem, które można dowolnie urozmaicać. Główną zaletą
jest to, że wykonanie jest proste i szybkie, czyli tak jak często wymaga tego przyjęcie lub nieodparty głód.
Jest to
drożdżowo-kruche ciasto i nie musimy czekać z jego wyrastaniem, coś jak przy moich
nadziewanych rogalikach. Ze stołu znika oczywiście szybciej niż się robi, na
pewno powtórzę nie raz.
Składniki (ok. 16 sztuk)
250g mąki pszennej (można zamienić na orkiszową lub pełnoziarnistą)
pół szklanki śmietany 18%, ew. jogurt grecki
25g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
100g masła, miękkiego
1/3 łyżeczki soli
Nadzienie:
3 łyżki keczupu*
12 plastrów żółtego sera
10 plastrów szynki
8-10 oliwek
6-7 suszonych pomidorów
* można też wymieszać 2 łyżki passaty pomidorowej i 2 łyżki keczupu, dodać trochę oregano.
Do śmietany dodać łyżkę cukru i drożdże. Rozmieszać do
rozpuszczenia się drożdży. Dodać do mąki, soli i masła, zagnieść całość na gładkie
ciasto. Można dodać 2 łyżki wody, żeby się lepiej łączyło.
Oliwki pokroić na plasterki, a pomidory w kostkę. Ciasto rozwałkować
dosyć cienko na ok. 0,5 cm, żeby jeden bok był trochę dłuższy od drugiego, czyli na kształt prostokąta i posmarować
keczupem. Ułożyć na całej powierzchni plastry sera żółtego, szynki,
równomiernie rozłożyć oliwki i suszone pomidory. Zwinąć całość jak roladę,
delikatnie dociskając, żeby się nie rozlatywała i zlepić dobrze końce. Za
pomocą ostrego noża, pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zapiekać ok. 20-30 min w temp. 180 st. C. W połowie można obrócić blaszkę. Obserwować, powinny się zrumienić, ale nie przesuszyć, w niektórych piekarnikach są gotowe wcześniej.
Ale pyszne :) Drożdżowe wypieki jadam właściwie tylko na słodko, jednak bynajmniej nie pogardziłabym i Twoją wersją.
OdpowiedzUsuńhej. Zastanawiam się o jaką śmietanę chodzi. Słodką czy kwaśną?
UsuńChodzi o kwasna, możesz użyć tej 18% lub 12%, to są te poniżej 30%
UsuńJa używam jogurtu naturalnego i tez jest pysznie.
UsuńJasne, jogurt też się sprawdzi ;)
UsuńSwietna przekaska! Myslalam, ze to z ciasta francuskiego a tu niespodzianka :) Musza byc przepyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Porwałbym ze 3 takie na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńtakim przekąskom mówię głośne TAK! :-)
OdpowiedzUsuńjakie pyszności <3 cudo!
OdpowiedzUsuńNa imprezę idealne, zawsze brakowało mi pomysłów na przekąski, które byłyby jednocześnie sycące ;)
OdpowiedzUsuńKolejny fantastyczny pomysł, muszę go wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję i ustawiam na pierwszym miejscu do zrobienia! Wyglądają cudownie, uwielbiam takie przekąski. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNa gotowego to ja wpadnę, lub dwa;)
OdpowiedzUsuńOj konkretna, konkretna ta przekąska...Ale dla takiego łasucha jak ja w sam raz:) Super roladki, pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńOj sycące, sycące i chyba to jest ich główna zaleta! :)
OdpowiedzUsuńsięgnęłabym po taką przekąskę nie raz;)
OdpowiedzUsuńdomyslam sie ze smakuja bosko, glownei za sprawa suszonych pomidorow ;)
OdpowiedzUsuńTak, ich dodatek tutaj jest obowiązkowy, bardzo polepszają smak :)
Usuńna zimo też dobre ?
UsuńPewnie, my raczej na imprezie jedliśmy na zimno, bo nie chciało się latać i podgrzewać :P
UsuńRobiłam już dwa razy i na tym nie skończę :) Raz było numerem jeden na domówce, drugi raz tak po prostu przekąska w domu. Pychota na ciepło i na zimno. Do oliwek się nawet przekonałam :) ale nawet dla nie lubiących można znaleźć inny zamiennik :)
OdpowiedzUsuńdo jakiej wielkosci rozwalkowac ciasto?
OdpowiedzUsuńHmm, nie ma jakiejś konkretnej miary, ale dłuższy bok wychodzi na ok. 40 cm, a krótszy chyba 20-25 cm. Powinno być dosyć cienkie na grubość ok. 0,5 cm.
Usuńzrobiłam...wyszło:) smakuje cudo!!!tylko o keczupie zapomniałam...nie wiem jak to sie stało:)to byla próba przed sylwestrem, wiec po pojutrze juz nie zapomne:)dziękuje:*
UsuńZawsze można potem polewać keczupem, na sylwestra są jak znalazł, na moim też będą :))
UsuńNa sylwestra robię bankowo kolejny raz :)
OdpowiedzUsuńPycha;) Pierwszy raz zrobilam i wyszły oszałamiająco dobre;) Pozycja obowiązkowa;)
OdpowiedzUsuńRewelacja :):):) Pyszności na ciepło. Na zimno też niczego sobie. Szukałam czegoś na imprezę dla syna i zrobiły furorę.
OdpowiedzUsuńSamo ciasto jest przepyszne :):)
Co by można dodać zamiast oliwek? Pieczarki? paprykę? Jeden z domowników nie lubi oliwek i chciałabym wypróbować jakiś zamiennik, może ktoś eksperymentował i zmieniał nieco składniki.
Osobiście niczego bym nie zmieniała, bo to są moje smaki, ale czego nie robi się dla dzieci.
Dziękuję za przepis i gratuluję pomysłów oraz życzę zdrowia i najlepszego 2013 roku.
Dziękuję bardzo, cieszę się, że się spodobały :) Co do zastąpienia oliwek, to myślę, że podsmażone pieczarki i wstępnie podduszona papryka byłyby najlepsze, aczkolwiek nie wiem czy w zestawieniu z suszonymi pomidorami. Myślę, że te smaki nie bardzo ze sobą współgrają. Można próbować zestaw ze szpinakiem i fetą albo pociąć oliwki w cienkie plasterki, żeby były lekko wyczuwalne, to może domownik się do nich pomału przekona :)
UsuńBardzo dziękuję za świetny przepis, polecam innym. Zrobiłam z 10 dag drożdży, całego kubka śmietany, kostki masła i pół kilo mąki. wyszły 4 rolady, w sumie ponad 50 roladek małych. zrobiłam wg zamieszczonego tu przepisu i drugie z pieczarkami, szynką, serem i oliwkami, oczywiście keczup obowiązkowo. zeszły na gorąco, parę na chłodno, wszystkim smakowały i będą w całej rodzinie przekąską na co dzień i od święta. dziś powtarzam, choć gości już nie ma;) pozdrawiam, basia
OdpowiedzUsuńU mnie też robią taką furrorę, dobrze, że i u Ciebie się przyjęły, ale się nie dziwię, bo nie spotkałam osoby, której by nie smakowały. W ich przypadku taka duża ilość jest nawet wskazana do zrobienia :)
UsuńHow ale trafiłam :) potrzebuję czegoś fajnego i nowego na imprezkę :) a te roladki są świetnym pomysłem :). Ale mam pytanie czy trzeba je robić przed podaniem czy tez można je zrobić dzień przed? Niestety na imprezkę jadę prosto po praca i chciałabym je zrobić dzień wcześniej.
OdpowiedzUsuńNa drugi dzień są równie dobre, tylko trzeba je trzymać w zamknięciu, pojemniku lub jakimś worku. Wiem od znajomej, że nawet na trzeci dzień są takie dobre :))
UsuńWitam, dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam roladki i są SUPER :).
Całkiem przypadkiem weszłam na tą stronę, teraz już wiem, że jestem zachwycona Twoim blogiem i będę go odwiedzać częściej :)
Pozdrawiam :)
Karolina :)
Jeszcze nie słyszałam, żeby komuś nie wyszły :) Witam i zapraszam o każdej porze :D
UsuńUpichcone ! Wyszły świetnie ! Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńMnie za każdym razem zachwycają. Dobrze, że smakują :)
Usuńjakich mam uzyc suszonych pomodorow? takich ze sloika? pomozcie! :)
OdpowiedzUsuńIza.
Tak, suszone pomidory takie w słoiczkach w oleju z ziołami np. firmy 'Ole' :)
Usuńjadłam są pyszniaste, zrobię je w sobotę ale poeksperymentuję z mąką mam nadzieję że będą równie dobre
OdpowiedzUsuńPzdr
Wkrótce mam ochotę zrobić je właśnie z mąki pełnoziarnistej i jakimś nowym zestawem dodatków, tutaj jest duża dowolność ;)
Usuńświetne ! a ser nie wyciekał?
OdpowiedzUsuńNie, ładnie się trzyma środka ;)
UsuńWłaśnie zrobiłam na próbę przed sobotnią imprezą. Wyszły pyszne! Dziękuję za przepis. A Twój blog odkryłam wczoraj i teraz jestem pewna, że będę często tutaj zaglądać :)
OdpowiedzUsuńA ja witam ciepło kolejną zadowoloną osobę, dziękuję :))
UsuńNaprawdę super, właśnie degustuję z teściowa:P Szybko się je robi, a we środek faktycznie można dać, co się lubi:) Dzięki za przepis,pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńLubię je właśnie za tą szybkość i świetny efekt za każdym razem, właściwie z czymkolwiek :)
UsuńRoladki sa ekstra. Ja dość mocno z nimi eksperymentowalam z uwagi na skaze bialkową. Tak więc zamiast masła była margaryna i zamiast śmietany mleko sojowe i musze powiedzieć ze wyszły super. Brakowalo mi jednak czegos dodalam do ciasta trochę ziół i do środka dałam cieniutkie plasterki cebuli tylko żeby dawaly aromat. Polecam.
OdpowiedzUsuńOczywiście z uwagi na alergię w mojej wersji zabrakło również sera żółtego. Pozdrawiam serdecznie autorkę przepisu i mam nadzieję, że nie urazilam tak dużymi modyfikacjami przepisu:)
Oczywiście, że nie, nawet się cieszę, że przepis jest inspiracją i można go modyfikować, według własnych upodobań :) Raz też dodałam zioła do ciasta, fajny sposób i muszę wypróbować z tą cebulą, może taką nawet karmelizowaną. Dziękuję bardzo za dzielenie się uwagami ! :))
UsuńPyszne i proste. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak się zastanawiam czy można je przygotować dzień wcześniej? i będą równie smaczne? wyglądają naprawdę świetnie!!
OdpowiedzUsuńSą równie smaczne i można je przechować w pojemniku, jednak drugiego dnia ciasto będzie trochę inne, mogę to porównać do zachowania się rogalików krucho-drożdżowych na drugi dzień
Usuńi ślinka cieknie:) nie ma to jak dobra zagrycha! dzięki!
OdpowiedzUsuńSkoro dwie osoby prosiły o linka to chyba musi być dobre :) dzięki za przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak się zastanawiam, czy śmietana ma być kwaśna czy słodka :)
OdpowiedzUsuńkwaśna, jak dla mnie 18% to właśnie kwaśna, może być też 12% ;)
Usuńa czy mozna je zrobic wczesniej i zamrozic (surowe)?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, wiem o drożdżówkach, że niektórzy tak robią :)
UsuńZnalazłam przepis niedawno a zrobiłam je już wiele razy. Zawsze robią furorę! Robiłam nawet wersję świąteczną do barszczyku czerwonego z innym farszem - kapusta, pieczarki i ser żółty - wszyscy byli zachwyceni. Myślę, że bardzo często będę jeszcze korzystać z tego przepisu!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z podaniem ich do barszczu. Na imprezach schodzą jeszcze ciepłe z blachy, na ostatnim sylwestrze tak było :))
Usuńna moich imprezach robią furorę. ciasto nie jest za suche i wychodzi za każdym razem. a farsz trochę zmodyfikowałam na własne potrzeby (cebulka na złoto, keczup, oregano, suszone pomidory i dużo sera.:)
OdpowiedzUsuńA czy to ciasto z uwagi, że jest drożdżowe, nie powinno byc odstawione do wyrośnięcia?
OdpowiedzUsuńZapewniam, że nie, z uwagi na to, że jest krucho drożdżowe i w zamyśle, nie mają wyjść puszyste bułeczki, będzie dobre ;)
Usuńciasto jest GE NIAL NE! zrobiłam je już w kilku wersjach na słodko (dodałam odrobinę cukru pudru do ciasta): z masłem orzechowym, z borówką i trzeci rodzaj - z czekoladą :D pychota. Na słono robiłam z serem pleśniowym i szpinakiem, z ketchupem i serem żółtym i przyprawami. Najlepsze :)
OdpowiedzUsuńCiekawe dodatki, słodka wersja też musi być pyszna :))
UsuńMam pytanie. Czy po przygotowaniu i nadzianiu farszem mogę jeszcze surowe wstawic do lodówki i jak będą goście upiec dopiero?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, spróbowałabym :)
UsuńDzięki, napewno wypróbuję.
Usuńświetne ciasto
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto , proste i pyszne .Gwiazda wieczorku przy piwku i dobrym filmie.Dzięki
OdpowiedzUsuńa czy mozna je juz nadziane zamrozic?
OdpowiedzUsuńmyślę, że takie surowe jeszcze tak, jednak nie próbowałam, ale powinny się ładnie upiec, tylko wtedy bardziej na oko i na pewno dłużej ;)
UsuńSUPERRRRRR!!! pierwszy raz zrobiłam je na urodziny córeczki, ale nie doczekały gości, bo mąż pochłoną je jeszcze przed ich przyjściem. Od tej pory domaga się ich przy każdej okazji. Okazały się HITEM LATA 2014. PYSZNOŚCI
OdpowiedzUsuńWłaśnie trzeba się z tym liczyć, że bardzo szybko znikają :)) Fajnie, pozdrawiam !
Usuńświetne, wspaniale, rewelacyjne!!!!! roladki zrobily furore na imprezie i zniknely w mig,pomimo tego,ze zrobilam z póltorej porcji
OdpowiedzUsuńAch, jak się cieszę ! Ja akurat wczoraj też robiłam na imprezę :))
UsuńRewelacyjne roladki!! pierwszy raz zrobiłam je na sylwestra 2013 i cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, następnie powtórzyłam ten przepis w tegoroczne andrzejki i w gąszczu wielu różnorodnych przekąsek to właśnie one zniknęły w pierwszej kolejności z talerza, a pochwały zbierają do tej pory :) oczywiście ten sylwester bez nich się nie odbędzie ;)
OdpowiedzUsuńMi z podanej porcji wychodzi ich bardzo dużo.
Polecam również dlatego, że przepis jest banalnie prosty nawet dla początkujących "kucharzy" :) Dziękuję autorce za ten przepis :)
Na sylwestra jak najbardziej, bez nich to nie to samo, dziękuję za taki obszerny komentarz, bardzo się cieszę, że mają powodzenie ! :D
UsuńU mnie robią furorę za każdym razem jak je robię z tego przepisu.. dziękuję za nie :)
OdpowiedzUsuńSuper, lubię to, że mają tyle pozytywnych opinii, pozdrawiam !!! :)
UsuńIle mnie więcej roladek wychodzi z takiej porcji? Zastanawiam się cy nie podwoić składnikow, a nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńWychodzi ok. 16-18 sztuk średniej wielkości, więc na większą imprezę spokojnie dobrze jest zrobić z podwójnej porcji, ja tak robiłam :)
UsuńNajlepsza przekąska na świecie, na imprezie znika w mgnieniu oka. POLECAM, palce lizać...
OdpowiedzUsuńSuper przepis zrobiłam wyszło pysznie , faktycznie 16 roladek się udało, wspaniałe i dość łatwe niemiałam suszonych pomodorow dodałam papryke w oliwie. Pycha:)
OdpowiedzUsuńPapryka też dobrym dodatkiem, fajnie że kombinowałaś :))
UsuńA mozna uzyc ciasta francuskiego?
OdpowiedzUsuńJasne, można, ale to już zupełnie nie to samo. Oczywiście jest to dobra opcja już na ekspresową robotę, jednak mi o wiele bardziej smakują te tutaj z ciastem półkruchym, są według mnie najlepsze :))
UsuńCzy wyjda takie jak z przepisu jesli zamienie swieze drozdze na drozdze instant?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam z takimi w tym przepisie, ale myślę że można spróbować i ewentualnie odstawić ciasto na 10 minut, na pewno coś się wypiecze :P
UsuńCzy roladki podaje się na ciepło czy zimno? Muszę je zrobić wcześniej na urodziny
OdpowiedzUsuńobojętne, w obu opcjach są dobre, ja zazwyczaj jeśli zanosiłam do kogoś to jedzone były na zimno, a jeśli w domu, to podgrzewałam przed przyjściem gości, ale później wiadomo i tak stygły, więc jak musisz zrobić je wcześniej to spokojnie, na zimno są bardzo dobre :)
UsuńDlaczego jeden bok ciasta musi być krótszy od drugiego? Jeśli dobrze rozumiem ten wymóg, to plastry od zewnętrznej będą cieńsze niż te ze środka, bo będzie mniej ciasta. Wydawało mi się, że rolada powinna być z ciasta o kształcie kwadratu/prostokąta.
OdpowiedzUsuńChodzi o to, żeby kawałki nie miały za dużo warstw i nie były za grube, po to drugi bok jest krótszy.
UsuńKawałki z zewnątrz nie będą cieńsze, bo rozwałkowujesz ciasto w całości na tą samą grubość, a nie cieniej na brzegach.
Jeden bok ma być dłuższy - żeby było więcej kawałków, a drugi krótszy, ten wobec którego zwijasz ciasto - żeby nie było za dużo warstw spirali i żeby ciasto nie było za cienkie. Więc masz mieć właśnie postać prostokąta ;)
Mam nadzieję, że już w miarę wiesz o co chodzi :)
OK, ciasto ma mieć kształt prostokąta o wymiarach 40x20 cm. Nie wiem, dlaczego ubzdurało mi się że wg Twojej instrukcji wyjdzie romb o podstawach 40 i 20 cm.
UsuńHehe to już by była wyższa myśl inżynierska :P na pewno robiąc je, dojdziesz do dobrego kształtu, mi też czasem się coś wydaje niejasne ;)
UsuńJak dla mnie, w przepisie jest za dużo tłuszczu. Na 1 kg mąki zawsze biorę pół kostki tłuszczu - tutaj jest tylko szklanka mąki, więc 1/8 kostki w zupełności wystarczy, do tego dochodzi jeszcze śmietana 18%.. Ogólnie przepis się sprawdził i sprzedał dalej ;)
OdpowiedzUsuńMoże bardziej ciasto podchodzi pod krucho drożdżowe, jednak ilość masła jest tutaj ok, bo taki charakter mają te roladki, nadają się typowo na zakrapianą imprezę ;) w cieście francuskim jest jeszcze więcej masła, a niektórzy robią z niego roladki i inne przekąski, więc jeśli ktoś ma awersje do tłuszczu, to można podać wafle ryżowe z serkiem i ogórkiem ;)
UsuńNo i gówno. Zrobiłem wszystko według przepisu, ciasto nawet cieniej rozwałkowałem a i tak w środku wyszedł zakalec...
OdpowiedzUsuńNie mogłem już dłużej piec bo się zaczynały mocno brązowić po 20 minutach
Hmm nigdy mi się takie coś nie zdarzyło.. Chyba musiałabym wprowadzić telekonferencje do nadzorowania przepisu ;P Jeśli się mocno spiekały, to może za duża temperatura rzeczywista była w piekarniku lub za wysoka półka. Zawsze można przykryć folią aluminiową w trakcie pieczenia, która chroni przed zbytnim spieczeniem ;)
UsuńCzy mozna zamiast drozdzy swiezych dodac instant?
OdpowiedzUsuńRaz robiłam z takimi drożdżami i wyszły, więc myślę, że spokojnie można :)
UsuńSuper. Wszystkim smakowały. Właśnie robię znowu :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wyszły :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze!!! Robię je bardzo często bo wszystkim smakują i dzieciakom i starszakom :)
OdpowiedzUsuńTo cudownie jak wszystkim pasuje taka przekąska, wiadomo najlepszy wyznacznik :)
UsuńCzy daloby sie zrobic jakos takie ciasto/roladki w wersji weganskiej? Jakis pomysl? :)
OdpowiedzUsuńPewnie jest jakaś możliwość, ale moje doświadczenia z ciastem wegańskim są na razie negatywne, więc polecam Ci poszukać takich przepisów na stronach zajmujących się głównie weganizmem, bo pewnie tam bardziej szczegółowo zgłębiają takie zamienniki. W zamian za to mogę podsunąć super przepis na ciasto do pizzy, takie jest zdaje się wegańskie :D
UsuńU nas jest to ostatnio hit - robie z mężem baaardzo często i dziwię się, że tak późno odkryłam ten przepis �� zawsze nam wychodzi i wszyscy się zajadamy - robiliśmy nawet wersje ala cynamonki z nadzieniem cynamonowym w srodku i tez wyszly super! ♥️
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! U mnie też miały swego czasu takie zatrzęsienie, muszę znowu do nich wrócić :))
UsuńSzukałam jakiegoś pomysłu i przez przypadek zajrzałam tutaj. Wielkie dzięki za przepis! Łatwe w robieniu i mega pyszne!!! ciasto jest genialne. przyznam, że dodałam ogórki konserwowe zamiast pomidorów suszonych (tylko ogórki w lodówce), ale i tak wyszło pycha. Sekretem tu jest genialny przepis na ciasto ;-) 22.50 a ja już prawie wszystko zjadłam ;-)
OdpowiedzUsuńSuper! Tak trzeba kombinować pod siebie, tez często zmieniam przepisy i dodaję to co akurat mam :)
UsuńWitam zauważyłem twój przepis i wygląda on bardzo smakowicie, ale mam pytanie czy da się go zrobić ze słonego ciasta zamiast cukru to czy można dodać soli. Proszę o szybką odpowiedź na moje pytanie. Serdeczne pozdrawiam Tomasz
OdpowiedzUsuńCiasto do tych roladek nie jest słodkie, przekąska jest wytrawna, a cukier jest potrzebny do dobrej aktywacji drożdży, dlatego jest go tylko łyżka. Oczywiście do ciasta dodatkowo można dodać trochę soli i przyprawy według gustu :) Pozdrawiam!
Usuń