Chlebek dyniowy z nutellą
Ideał na jesienne śniadanie lub podwieczorek, przy herbacie
w rustykalnej filiżance. Miękkie, wilgotne i wyrośnięte ciasto dyniowe w formie
chlebka, ze smugą słodkiej nutelli, która świetnie komponuje się z lekko
dyniowym smakiem. Komu mało, może śmiało dosmarować sobie czekoladowego kremu
na gotowe kawałki.
Przy robieniu zawijasa z nutelli w ciasto, musicie
doprowadzić ją prawie do samego dołu, bo jej masa bardzo wychodzi do góry. Ja
wmieszałam dochodząc łyżką do połowy blaszki i czekolada wyszła właściwie cała
na wierzch. Polecam jest pyszne i długo zachowuje wilgoć.
Źródło : kuchnia pełna smaków
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (dałam połowę pełnoziarnistej)
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki cukru ( w oryginale 1,5)
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki wody
1 szklanka purée z dyni
2 jajka
2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
+ 8 łyżeczek nutelli
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki cukru ( w oryginale 1,5)
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki wody
1 szklanka purée z dyni
2 jajka
2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
+ 8 łyżeczek nutelli
Purée z dyni: dynię umyj, oczyść z
pestek, pokrój na coś w kształcie ćwiartek( raczej ósemek) jabłka i kładąc na
papierze, piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-45 min. Następnie,
jeśli skórka jest bardzo gruba obierz ją, jeśli nie, zmiksuj razem ze skórką na
purée.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Podłużną foremkę posmaruj
masłem. W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, cynamon i gałkę
muszkatołową. Odstaw.
W dużej misce, widelcem, wymieszaj cukier, olej, wodę,
dynię, jaja i ekstrakt. Składniki mokre wlej do suchych delikatnie dokładnie
połącz. Wlej ciasto do foremki. Na wierzchu rozłóż łyżeczką kleksy nutelli. Następnie,
wykonując ruchy okrężne, wsmaruj ją w ciasto, radzę dosyć głęboko.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 60 min, do momentu kiedy
drewniany patyczek wsadzony w środek ciasta będzie suchy.
Po tym czasie i tej
próbie, wyjmij ciasto, przez 15 min. pozwól mu “odpocząć”, następnie delikatnie
wyjmij z foremek i ostudź.
ten chlebuś musi smakować nieziemsko ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. :) Uwielbiam takie chlebki, muszę zrobić!
OdpowiedzUsuń:) właśnie chyba tego szukałam bo mam dynię :)
OdpowiedzUsuńpyszności cudności, koniecznie muszę upiec :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, gdzież to mi to pokazywać. Zjem ekran:D
OdpowiedzUsuńChlebek dyniowy.. z nutellą? Brzmi ciekawie:)
OdpowiedzUsuńchyba nie ma lepszego ;)
OdpowiedzUsuńZnakomity pomysl, wlasnie od kilku dni walczymy z podobnym przepisem tak, zeby zrobic go bez proszku do pieczenia i sody. Koniecznie wyprobujemy patent z kremem czekoladowym :)
OdpowiedzUsuńI na 2. śniadanie również!
OdpowiedzUsuńmmm, nutella :) to musi być raj dla podniebienia!
OdpowiedzUsuńJak szkoda że nie mam dyni:(
OdpowiedzUsuńTen chlebek musi smakować wyjątkowo smacznie:)
Bardzo lubię takie chlebko-ciasta( bananowy, malinowy). Z dyni jeszcze nie próbowałam, ale na pewno smakuje równie wspaniale, a przynajmniej tak się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńNa śniadanie w sam raz :)
OdpowiedzUsuńKradnę! :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyjmuję swój z piekarnika. Mam nadzieję, że będzie wyglądał tak samo smacznie jak Twój ;-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie trafiłam na Twojego bloga i strasznie mi się tu podoba! Smakowite przepisy, cudna, radosna atmosfera... Już dodałam do moich odwiedzanych :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję bardzo i witam z szeroko otwartymi ramionami ! :D
Usuńmuszę, ale to muszę zrobić ten chlebek ! cudownie wygląda <3
OdpowiedzUsuńczadowy przepis, zainspirowana właśnie mam chlebek w piecu, troszkę zmieniłam przepis, bo nie byłabym sobą, ale super fajnie się robi:)
OdpowiedzUsuńdzięki za zawsze wspaniałe inspiracje:)
Spróbowałam, zniknął błyskiem :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie w sam raz na jesień :)
OdpowiedzUsuńczy mokre składniki koniecznie trzeba mieszać widelcem? nie mogę mikserem?
OdpowiedzUsuńa po drugie - czym zastąpić ekstrakt waniliowy? chyba nie tym sztucznym aromatem?
oczywiście wszystko możesz wymieszać mikserem, chodzi o to, że widelcem też wyjdzie :) A ekstrakt można pominąć lub zastąpić opakowaniem cukru waniliowego, aromat odradzam ;)
Usuń