Owsianka dyniowa z masłem orzechowym
Kolejny sezon, kolejne owoce i warzywa, masa pomysłów, a
tylko część zdąży się zrealizować. Jeżeli tak, to królowa owsianka zawsze ma coś do powiedzenia, na każdą porę roku. Ta dzisiejsza jest tak sezonowa i
aromatyczna, że stanowi godne powitanie pierwszych jesiennych dni.
Pierwszy
akcent : zapach – gdy mieszamy przyprawę z ciepłymi płatkami. Drugi akcent :
wygląd – gdy tworzymy w gęstej masie zawijasy z dyni i masła orzechowego.
Trzeci akcent : smak – mieszających się ze sobą, przytulnych dla podniebienia składników. Puree z
dyni nie zrobione ? Kolejny powód, by się za nie zabrać.
Składniki:
3-4 łyżki płatków owsianych
½ szklanki wody
½ szklanki mleka
¼ łyżeczki przyprawy do piernika
Garść płatków zbożowych, frutina
2 łyżki puree z dyni (moje domowe)
1 łyżeczka masła orzechowego
1 świeża figa lub brzoskwinia
Zagotować wodę z mlekiem, wsypać płatki owsiane i
gotować, aż napęcznieją i masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz w wmieszać przyprawę do
piernika.
Na spód miski wsypać płatki zbożowe, zalać owsianką.
Dodać puree z dyni i masło orzechowe, ja wmieszałam łyżeczką w postaci
zawijasów (masło musiałam podgrzać w mikrofali). Podać z kawałkami świeżej figi
lub brzoskwini.
cudownie wyglada! :) z dynia musze sprobowac! koniecznie :)
OdpowiedzUsuńOj tak... czas się zabrać za pure dyniowe i zapakować je do słoiczków.
OdpowiedzUsuńOwsianka wygląda smakowicie!
Uwielbiam wszystkie śniadania z dynią :) Są słodkie, sycące... Owsiankę koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńSmakowita :) Kupiłem ostatnio figi, ale się trochę zawiodłem, bo właściwie nie mają smaku, są mało dojrzałe i niesłodkie.
OdpowiedzUsuńSama jest rzeczywiście niezachwycająca, ale i z innymi dodatkami, chyba jakoś nasyca się aromatami, że jest naprawdę świetna i inna rzecz, oprócz brzoskwini, by mi tu nie pasowała :)
Usuńco za smaki
OdpowiedzUsuńwyglada przepysznie, musze sprobowac:D
OdpowiedzUsuńkto nie kocha owsianki z takimi pysznymi dodatkami <3 i te masło ;*
OdpowiedzUsuńpoproszę o miseczkę takiej owsianki, prezentuje się wspaniale *.*
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo bardzo zachęcająco. :) Swoją drogą kuszą mnie figi, będę musiała poszukać i wreszcie (!) ich spróbować :D Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSamą figę spróbuj, ale to nie jest jabłko, lepiej ją zjeść w jakimś fajnym zestawieniu np. z propozycji u mnie lub w innym przepisie, wtedy dopiero dobrze smakuje :))
UsuńZachwyciłaś mnie tymi zdjęciami!
OdpowiedzUsuńDlatego tak sobie myślę.. ,że może odstąpisz mi ją na jutrzejsze śniadanie?!
Mam jeszcze dwie figi, więc w sam raz na dwie porcje :D
UsuńCudowna, koniecznie muszę sobie zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecasz ją? Mam wszystko akurat:D
OdpowiedzUsuńInaczej bym jej nie dodała :P Wszystko co tutaj mam to polecam, bo nie chciałabym, żeby się ktoś zawiódł, przynajmniej o podobnym guście do mnie :)
UsuńJak zwykle u Ciebie zniewalające połączenia...
OdpowiedzUsuńJak zwykle robię się głodna widząc takie smakołyki:)
Oooo...dynia to chyba jedyna rzecz której jeszcze nie łączyłam z masłem orzechowym, czas nadrobić ;)
OdpowiedzUsuńmusze sprobowac ;)
OdpowiedzUsuńTo prawdziwy taniec smaków, super wygląda.
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie mam pure z dyni, coś się zbieram i zebrać nie mogę.
Ale apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuń