TRYB JASNY/CIEMNY

Pierogi ruskie



Jak zaczyna się z rana pierogowe dyskusje, to kończy się na tym, że cały dzień ciągnie się za nami myśl o pierogach,  po to by po południu trafiły na stół okraszone złotą cebulką  .



Moje najulubieńsze to ruskie, ale innymi też nie gardzę. Każde są niczym dobry środek znieczulający i rozluźniający. A jakie są wasze ulubione pierogi ?

przepis domowy

Składniki (ok. 40 sztuk)

Ciasto:
2 i ½ szklanki mąki*
1 żółtko
płaska łyżeczka soli
¾ szklanki ciepłej wody

Farsz:
400g ziemniaków, ugotowanych i ostudzonych
200g twarogu
Średnia cebula
Łyżka masła
½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
Sól, pieprz do smaku

*ostatnio zamieniłam połowę na orkiszową, spróbujcie wychodzą naprawdę smaczne

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę, dodać cebulę, dobrze doprawić i wymieszać.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w dużym garnku na gotowanie, posolić.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkowywać na cienkie placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz (daję pełną łyżeczkę), składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Wkładać partiami do wrzącej wody i od wypłynięcia pierogów, gotować do miękkości, przez około 4-5 min.
Podawać z cebulką podsmażaną na maśle, doprawioną pieprzem i solą.

Lubię też wrześniowe wschody słońca i kompot śliwkowo-rabarbarowy

Komentarze

  1. a ja jestem dziwna (wszyscy mi to mowia!) i ruskich nie lubie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja lubię ruskie, od jakiegoś czasu mam na nie ochotę, ale nie mogę się zebrać do zrobienia, a nie chcę kupować gotowych ;) I uwielbiam z kapustą i grzybami i z mięsem, w ogóle lubię wszystko w wersjach wytrawnych ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ruskie, mniam! najbardziej ze śmietaną i właśnie cebulką ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno były przepyszne :) Ja przepadam za pierogami z kapustą i grzybami w wykonaniu mojego dziadka! :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tęsknię za babcinymi z jagodami, ale chyba żadnymi bym nie pogardziła ;).

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje ulubione pierogi. :) Aż dziwne, że nigdy nie robiłam ich sama.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robiłam już ruskie na mące razowej i wyszły naprawdę pyszniutkie;)
    A w Twojej wersji wyglądają super;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z twarogiem mojej babci, jagodami, przepyszne i ruskie;)
    Nie przepadam tylko za tymi z mięsem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ruskie :)

    Chciałabym Cię poinformować, że zostałaś przeze mnie nominowana to The Versatile Blogger Award. Po więcej informacji zapraszam tutaj: http://oliwkawczekoladzie.blogspot.com/2012/09/ja-tez-ja-tez-d.html

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Szarlotka zawsze będzie mieć u mnie 1 miejsce :)
    Genialnie wygląda! <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje ulubione pierogi to te robione przez Babcię :)
    Jej wyrób zjem każdy.

    Pozdr.
    Lili

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku