Szarlotka idealna
Ostatnio ciągnie mnie do polskiej tradycji, a jeśli o
niej mowa, to na przód wysuwa się nasza poczciwa szarlotka. Większość ludzi szuka tej idealnej, która trafi w nasz gust pod każdym
względem lub przywoła smak dzieciństwa z rodzinnego domu. Ja swoją znalazłam, a
właściwie sama skomponowałam i już nie szukam, nie drążę, bo w końcu dążymy do jednego klimatu ciasta,a ja nie chcę popaść w frustrację.
Moja wersja to cienki kruchy spód, masa przyprawionych
antonówek i reszta niedbale pokruszonego ciasta. Prostota smaku, wykonania i
błogość w każdym kęsie. No to co, skusicie się ?
przepis autorski
Składniki:
300g mąki
150g masła, lekko miękkiego
2 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1,5 kg jabłek, polecam antonówki, renety lub papierówki
2/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
po ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej i goździków
Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski i zagnieść na
gładką kulę (masło najlepiej dodać w paru kawałkach). Zawinąć w folię spożywczą
i włożyć do lodówki na 30 min.
W tym czasie obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, wydrążyć
środek i posiekać wzdłuż w plasterki (jak na zdj). Włożyć do dużej miski lub
garnka, zasypać cukrem, cynamonem, gałką i goździkami. Wszystko dokładnie
przemieszać.
Wstawić piekarnik na 190 st. C. Blaszkę ,najlepiej średnią
prostokątną lub okrągłą, wyłożyć papierem do pieczenia (można też posmarować masłem
i posypać bułką tartą). Ze schłodzonego ciasta oddzielić 2/3 i wylepić nim spód. Można rozwałkowywać, w paru kawałkach i dolepiać do siebie w formie. Ponakłuwać widelcem i wstawić do
piekarnika na 10 minut.
Wyjąć podpieczony spód i rozłożyć na nim równą warstwę jabłek.
Na jabłka pokruszyć lub zetrzeć na
grubej tarce resztę ciasta. Piec 40 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
rzeczywiście wygląda idealnie ,pycha *-*
OdpowiedzUsuńCudna szarlotka. *_* Dużo kruszonki, kruche ciasto. lekko wilgotne nadzienie... Dla mnie ideał!
OdpowiedzUsuńSzarlotka i sernik to mój żelazny zestaw i nie potrafię wybrać co wolę. Czy w ogóle można wybrać? :-) Twoja szarlota wygląda obłędnie smakowicie! :-)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, myślę, że podbiłaby i moje serce ponieważ uwielbiam szarlotkę gdzie ciasta jest niedużo a jabłek ogrom :)
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie piekłam szarlotki. Muszę chyba szybko nadrobić zaległości ;)
OdpowiedzUsuńja się skuszę i to baaaaaardzo chetnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie, więc nie wątpię, że i w smaku jest idealna:)
OdpowiedzUsuńkocham szarlotki, bo babci :)
OdpowiedzUsuńWygląda na prawdę pysznie, szarlotka to jedno z lepszych, a przy tym banalnych ciast :)
OdpowiedzUsuńDobra szarlotka to mój ulubiony smakołyk, po prostu nie mogę się jej oprzeć :-)
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda na idealną :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Z ogromną chęcią poczęstowałabym się taką szarlotką w towarzystwie tych pysznych lodów :D
OdpowiedzUsuńMoja babcia zawsze robiła szarlotkę z pianą z białek na wierzchu, lubiłem tę zapieczoną pianę chyba bardziej niż samo ciasto ;)
OdpowiedzUsuńJa jako fanka wszelkich szarlotek zakochuję się w każdej kolejnej. Uwielbiam ten zapach w trakcie pieczenia. :)
OdpowiedzUsuńOh ja tak ! Bardzo się stęskniłam za szarlotką ; )
OdpowiedzUsuńUwielbiam Polskie i tradycyjne ciasta. U mnie też możesz zobaczyć szarlotkę na blogu, ponieważ ostatnio upiekłam :)
OdpowiedzUsuńale przepysznie wygląda! poproszę kawałeczek :))
OdpowiedzUsuńNie no, wygląda cudownie:)
OdpowiedzUsuńW sobotę mam zamiar piec to jesienne ciacho!
Można wiedzieć jakiej mąki użyłaś??;)
Użyłam mąki pszennej (typ 450), tak tradycyjnie :))
UsuńUwielbiam. Koniecznie z dużą ilością jabłek, (byle nie z musem jabłkowym) i właśnie z gałką lodów :)
OdpowiedzUsuńpychusiana! :)
OdpowiedzUsuńKomunikat:
OdpowiedzUsuńZmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com . Będę wdzięczna za aktualizowanie obserwacji/zmianę linku po bocznej stornie bloga.
Pozdrawiam,
whiness
Szarlotka to moje ulubione ciasto, a Twoje jest przecudne ;)
OdpowiedzUsuńa lody chałwowe jak zrobic? :)
OdpowiedzUsuńWkrótce zamieszczę przepis, będzie pysznie :))
UsuńIdealna? No to nie ma więcej pytań ;).
OdpowiedzUsuńDOkładnie - Idealna
OdpowiedzUsuńU nas robi się podobną ale z musem jabłkowym
Mało ciasta, dużo jabłek i kruszona- podobną robi zawsze moja mama i w tej wersji smakuje mi najbardziej, uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńidealna. zjadłabym ją z wielką przyjemnoscią.
OdpowiedzUsuńSzarlotka z gałką lodów - duet idealny!
OdpowiedzUsuńCzęsto takie piekę ale z jabłkami prażonymi z Lidla no bo to zawsze szybciej i wychodzi taniej,piękny jabłecznik.
OdpowiedzUsuńJest idealna! Osobiście dodałam więcej cynamonu na koszt reszty przypraw ; ) Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńPS. Bardzo lubię Twojego bloga, + robisz bardzo ładne zdjęcia.
Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję i cieszy mnie, że się z blogiem przydaliśmy :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńSzarlotka jest fantastycznym ciastem - do jej przygotowanie nie potrzeba zbyt wielu składników, a jest naprawdę smaczna! Mi nie zdarzyło się, aby szarlotka mi nie wyszła (zazwyczaj przygotowuję szarlotkę sypaną, bo wymaga najmniejszej wprawy).
OdpowiedzUsuń