Zapiekany makaron z warzywami i pesto
Ten makaron… Zapieczony, aromatyczny i tak smaczny, że
już szukałam kłódki do piekarnika, żeby przestać wyjadać go prosto z naczynia
*.*
Aromat głównie jest zasługą pesto i serów, a smak
dopełniają kolorowe warzywa i obowiązkowa tutaj posypka ze świeżej pietruszki.
Składniki (4-5 porcji):
2 szklanki pełnoziarnistego makaronu, np. penne rigate
3 łyżki zielonego pesto
1 cukinia, pokrojona
1 szklanka pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebula, posiekana
1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
½ szklanki kukurydzy
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki soli i pieprzu
60g świeżo startego parmezanu
70g świeżo startego sera typu old amsterdam
Świeża pietruszka do podania
Zagotować wodę z solą, wrzucić makaron. Po ugotowaniu
odcedzić i wymieszać z pesto.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. W dużym rondlu rozgrzać
oliwę, wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać cukinię, paprykę, pomidory,
kukurydzę, sól i pieprz. Wszystko wymieszać, dusić pod pokrywką 5 minut, odkryć
i smażyć jeszcze 7-10 minut, aż warzywa zmiękną.
Zdjąć warzywa z gazu, dodać do nich makaron z pesto i starty
parmezan. Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym
startym serem i wstawić do piekarnika na 10 minut. Podawać posypane posiekaną
pietruszką.
fantastyczny makaron :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie makarony. :) Nie trzeba wiele, by wyczarować wspaniałe danie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
relishmeals.blogspot.com (nowy adres bloga!)
Trafiłaś w mój gust! Jestem fanką różnych makaronów!
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie jak patrzę na ten makaron;)
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tej potrawie *.*
OdpowiedzUsuńzrobiłam i teraz umieram z przejedzenia :D dziękuję za inspiracje!
OdpowiedzUsuńProszę, zawsze do usług ;)
Usuń