Jajecznica z rydzami
A teraz z serii brakuje mi… czasu, snu, ‘fajnej’ książki
w rękach, piekarnika i słodkiego zapachu ulubionego ciasta. Smażę jajecznicę z
rydzami na maśle, która ma przybliżyć mi domową kuchnię, w której zawsze na
jesień, była to główna i jedyna pozycja użycia rydzów. Bo w jajecznicy są one
cudownym dodatkiem.
Zasiadam na długo do histologii, a serię życiowych braków, zajadam rozpływającą się w ustach jajecznicą.
Składniki (1 porcja):
2-3 jajka
2 duże rydze
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
Rydze porządnie umyć i pokroić na duże kawałki. Na
rozgrzanej patelni roztopić masło i dodać grzyby. Smażyć, czasem mieszając ok 15 minut, aż się lekko spieką. Można też dodać piórka cebulki. Wbić jajka, dodać szczyptę soli i pieprzu. Lekko
rozbełtać na patelni i normalnie smażyć jak jajecznicę.
A do tego jakaś dobra kanapka ?
Z serkiem kozim (w ruloniku), awokado i wędzonym
łososiem.
Rydze uwielbiam! Pamiętam jak będąc dziecikiem pomagając dziadkowi w obieraniu grzybów wybierałam z koszyka właśnie rydze, bo fajny soczek za nich leciał :) Ale mi apetytu narobiłaś tą jajecznicą! niestety w lodówce mam tylko pieczarki, ale może chociaż tak zaspokoję ochotę ;)
OdpowiedzUsuńkurcze, chyba nie znam tak do konca smaku rydzow ;p
OdpowiedzUsuńJajecznicy z rydzami jeszcze nie miałem przyjemności skosztować. W sumie rydze tylko marynowane jadłem, także jeszcze dużo przede mną.
OdpowiedzUsuńgrzyby w jajecznicy, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJajecznicę z grzybami wręcz uwielbiam, ale rydzów chyba nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńrydze ostatnio jadłam 3 lata temu w okolicach Zakopanego, smaczne muszą być w jajecznicy!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
A co to za smaczny chlebek obok tej przepysznej jajecznicy :D
OdpowiedzUsuńA to akurat chleb żytni z Biedronki w Katowicach :D
Usuńto kolejny przykład na to, że jajecznica zawsze będzie mnie zaskakiwała :)
OdpowiedzUsuńostatnio mam obsesję jajeczną :) zawzięcie trę jajka (ugotowane na twardo), mieszam je z majonezem, doprawiam solą, pieprzem i curry.