TRYB JASNY/CIEMNY

Sezon jesienny - kanapka z duszoną papryką


Już dawno przekonałam się do tego, że trzeba żyć zgodnie z tym, co dyktują nam nadchodzące warunki i otaczające nas środowisko.  Gdy przychodzi pora jesienno-zimowa, staram się nie kupować już pomidorów na kanapki, bo te pomarańczowo-białe w środku kulki, zupełnie nie mają smaku, więc po co. Trzeba korzystać z tego co daje nam sezon albo dobrze zrobione przetwory.


Zapach duszonej papryki rozchodzący się po kuchni jest cudowny, załagodzi jesienną chandrę i tęsknotę za słonecznymi biegami, z powiewem ciepłego powietrza. Ból po utracie lata zostaje uśmierzony, a jesień staje się jeszcze bardziej intrygująca, niż do tej pory. Mimo wszystko lubię jesień, właśnie przez te jej liczne i niespodziewane pobudki, jak np. 12 stopni i słoneczny dzień pod koniec listopada.

Paprykę można wykorzystać na kanapki, jako dodatek do makaronu lub obiadu.

Duszona papryka - na parę porcji:
2 papryki (czerwona, żółta, zielona – każda się nada)
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Paprykę pokroić na średnie paski. Cebulę przekroić na pół i na średnie plastry. Do garnka wlać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cebulę paprykę i doprawić szczyptą soli. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu 10 minut, później odkryć i smażyć jeszcze 20 minut do miękkości. Na koniec doprawić szczyptą pieprzu.

Kanapka : podpieczony chleb, ser kozi z rulonika, rukola, duszona papryka




Komentarze

  1. nie ma to jak dobra kanapka, Twoja zdecydowanie do takich należy :) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Całkiem fajny pomysł. Ja ostatnio testuje strasznie dużo kanapkowych połączeń smakowych. Niewiarygodne ile smaków można w ten sposób poznać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak i ja. Stwierdziłam, że kanapki nie muszą być nudne i sama się do tego zaczęłam przekonywać ;)

      Usuń
  3. Bardzo mi się podoba taka kanapka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku