TRYB JASNY/CIEMNY

Gwiazdkowe babeczki mince pies


Wywodzące się z angielskiej tradycji, dosłownie znikające, żurawinowe babeczki, które świetnie przełamują słodkość pozostałych wypieków świątecznych. A wszystko za sprawą nadzienia, które jest kwaskowe i bogato doprawione tym, co tylko kojarzy się z zimą i świątecznym okresem. Cieszą się powodzeniem u wszystkich, a zwłaszcza u męskiej części zgromadzenia. Polecam, już włączyłyśmy je z mamą do naszej listy tradycyjnych , bożonarodzeniowych wypieków, a przepis pochodzi ze świątecznej książki Nigelli, pełnej angielskich potraw o urzekającym smaku.

Nadzienie mincemeat z żurawiną:
70 g brązowego cukru
60 ml wina porto (lub innego półsłodkiego lub słodkiego czerwonego wina)
300 g żurawiny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
pół łyżeczki zmielonych goździków
140 g rodzynek
30 g suszonej żurawiny
1 klementynka - otarta skórka i sok
25 ml brandy
kilka kropel olejku  migdałowego
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki miodu

W dużym rondlu wymieszać cukier i wino, aż do rozpuszczenia się cukru. Dodać żurawinę i wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Dodać cynamon, imbir, goździki, rodzynki, suszoną żurawinę, skórkę i sok z klementynki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut na małym ogniu lub dopóki owoce się nie rozpadną i nie wchłoną całego płynu. Zdjąć z palnika, lekko ochłodzić. 
Dodać brandy, olejek migdałowy, ekstrakt z wanilli i miód, wszystko dobrze wymieszać.

Ciasto na babeczki (ok. 25 sztuk + gwiazdki)
240 g mąki pszennej
120 g zimnego masła (można użyć połowę smalcu)
sok z 1 dużej pomarańczy
szczypta soli
oraz nadzienie mincemeat i cukier puder do oprószenia

Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, wymieszać z grubsza (jak kruszonkę) i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Sok z pomarańczy wymieszać z solą, wstawić do lodówki.
Po tym czasie, zmiksować zawartość miski z sokiem, jeśli będzie zbyt mało płynu, dodać lodowatej wody (u mnie nie trzeba było). Ciasto szybko zagnieść, podzielić na 3 części, owinąć w folię, włożyć do lodówki na 20 minut.

Ciasto cienko rozwałkować na ok. 2 -3 mm, wycinać szklanką kółka i gwiazdki. Przygotować foremki do babeczek, każdą wylepić kółkiem z ciasta, nakładać czubatą łyżeczkę nadzienia, na górę kłaść gwiazdkę.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 220ºC. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.





Komentarze

  1. rewelacja! rewelacja..
    ciepłych rodzinnych świąt, z uśmiechem na twarzy, w gronie rodzinnym.
    magicznych chwil z tymi, których kochasz.
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wspaniałe życzenia, a swoje składam u Ciebie :)

      Usuń
  2. wygladaja przecudnie, nigdy ich nie jadlam, ale polaczenie smaków wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne, mjuż są w przepisach oczekujących na wypróbowanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie śliczne , ciekawa jestem smaku ,nigdy nie jadłam ,pewnie pychotka !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku