Rozgrzewająca owsianka z dynią i masłem migdałowym
Zimne powietrze próbuje dostać się przez szczelne okno i przypomnieć
o wszechobecnej zimie, która przez szybę wygląda pięknie i malowniczo, ale już
nie tak przyjemnie, gdy jest się na zewnątrz. Szybko wracam z porannego
kolokwium o 7 (!) i już spokojnie mogę jeść przygotowaną wieczorem
owsiankę, która rozgrzewa i dodaje wewnętrznego ciepła.
Jest wyśmienita, spróbujcie. Masło migdałowe dostałam z
USA, ale jest do kupienia w wybranych sklepach i na internecie. Z powodzeniem
możecie je spokojnie zrobić własnoręcznie, procedura jest taka sama jak w
robieniu jakiegokolwiek masła z orzechów.
Składniki:
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki jogurtu naturalnego
½ szklanki mleka
Szczypta imbiru i cynamonu
2 łyżki granoli
3 łyżki puree z dyni
1 łyżeczka masła migdałowego
+ średni słoiczek
Wieczorem lub parę godzin wcześniej (jak przy owsiance z
lodówki): Do słoiczka wsypać płatki, zalać mlekiem i jogurtem, dobrze
wymieszać, zakręcić i wstawić na noc do lodówki.
Po tym czasie płatki napęcznieją, dodać purre z dyni,
imbir, cynamon i podgrzać w mikrofalówce, żeby było ciepłe (daję na 40 sec).
Dodać granolę, polać masłem migdałowym.
Wygląda po prostu OBŁĘDNIE !
OdpowiedzUsuńte składniki z owsianką muszą się super komponować
OdpowiedzUsuńtakie masełko migdałowe można pewnie też samemu zrobić :) a takie puree z dyni to bym zjadła- piękny kolorek :D
OdpowiedzUsuńmniam ,genialna owsianka ,pychotka ! to masełko ;*
OdpowiedzUsuńOwsianka to idealne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńJak to cudownie wygląda! :) Muszę zrobić taką owsiankę.
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńO, też chcę taką owsiankę! ;)
OdpowiedzUsuńchyba juz wspominalam ze kocham Twoje przepisy? ;)
OdpowiedzUsuńHehe, chyba już tak, a dziękuję! Fajnie, że mamy podobny gust :)
UsuńWygląda wspaniale... ta owsianka musiała być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńO tak, zaspokaja wszelkie wrażenia, te estetyczne i smakowe. Bardzo trafiona na obecną pogodę :)
UsuńUwielbiam rozgrzewające śniadania ;)
OdpowiedzUsuńMasło migdałowe to moje ulubione! też kupiłam w USA, ale oczywiście już dawno mi się skończyło ;p muszę w końcu zrobić domowe, bo taka owsianka idealnie wpasowuje się w moje smaki ;)
OdpowiedzUsuńOdkopałam gdzieś przepis, właśnie jestem po śniadaniu ;) Przyznam że jedna z najlepszych owsianek jakie zdarzyło mi sie jeść. Połączenie smaków idealne, a z podwójną porcja masła migdałowego...niebo :D
Usuńświetna ta owsianka:)
OdpowiedzUsuńUnieście przepis na masło migdałowe?
OdpowiedzUsuńJeszcze sama nie robiłam, nie mam malaksera do zmielenia orzechów na taką masę. To miałam kupne.
UsuńWygląda jak słoik po malowaniu farbami :), tylko pędzla brakuje
OdpowiedzUsuńKażdy ma jakieś skojarzenia z jedzeniem :P Lubię takie nietypowe ;)
Usuń