TRYB JASNY/CIEMNY

Piernikowe cake pops



Kiedy zbiera się na przyjęcie, potrzebujemy inspiracji na przekąski, te wytrawne i te na słodko. Pierwszą moją propozycją są te śliczne, słodkie kuleczki z ciasta, a dokładniej z pozostałego po świętach piernika staropolskiego, jednak można użyć każdego innego, a na ostatnią chwilę, nawet tego kupnego. Oblane są polewą czekoladową i odświętnie przystrojone. 


Jest co świętować, mamy nowy rok, za nami masa doświadczeń, chwile radości i smutku, ale wszystko to, co przeżyliśmy pozwala nam poznać siebie i lepiej rozumieć ten świat, który przynajmniej ja, z roku na rok widzę w innej palecie barw.
Na wytrawną inspirację zapraszam jutro :)

Piernikowe cake pops

Składniki (40 sztuk):
700g piernika przekładanego powidłem z polewą czekoladową 
(użyłam staropolskiego, można również upiec na szybko np. taki)
2 czubate łyżki serka waniliowego np. danio

Polewa:
100g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki mleka (u mnie sojowe)

Posypka:
2 duże garście orzechów nerkowca, prażonych i solonych
4 pokruszone czekoladki : 2 michałki i 2 kokosanki z Wawela (lub jakieś inne ‘sypkie’)

+ patyczki jak do szaszłyków, podzielone na pół, wstążeczki, mini papilotki jak na pralinki


Piernika dokładnie rozdrobnić na okruszki, najlepiej rękami i wymieszać z serkiem. Formować małe kuleczki. Do każdej wbić przepołowiony patyczek, do połowy kulki, czyli nie dochodzić nim do końca, bo się przedziurawi.

Orzechy i czekoladki rozdrobnić i wymieszać w miseczce.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dolać mleko i rozmieszać, najlepiej trzepaczką. Odstawić rondelek na bok i maczać w nim uformowane kulki. Dobrze jest pomagać sobie łyżką, oblewając kuleczki czekoladą i przenosić je na łyżce, na kratkę ustawioną nad papierem do pieczenie, żeby czekolada mogła ściekać. Wierzch posypać orzechową mieszanką, nadmiar który spadnie zebrać i podoklejać na szczytach kuleczek. Odstawić w zimne miejsce do zastygnięcie.
Kuleczki poukładać w papilotkach i przewiązać patyczki wstążkami.




Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku