Tosty z masłem migdałowym
Migdały są niezwykle cennym źródłem witamin, zwłaszcza E i nienasyconych
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu i sprzyjają
sylwetce, bo regulują przemianę materii, zapobiegając odkładaniu się tłuszczów.
Ostatnio wolę je zajadać w takiej, łatwo smarującej się formie. Odkryłam moją
nową ulubioną grzankę – posmarowaną masłem migdałowym i miodem. Masło to ma
bardzo specyficzny smak, trochę cierpki, ale uzależniający i intrygujący. Może
nie zastąpi mi zwykłego masła orzechowego, ale jest jego dobrym zamiennikiem.
Nie wiem czy uda się na razie kupić takie w zwykłym sklepie,
ale można szukać w internecie lub zrobić samemu, miksując migdały w malakserze
na płynną masę.
Polecam do takich pysznych grzanek, owsianek, placków.
Tosty (chleb graham na zakwasie)
- masło migdałowe, miód
- dżem truskawkowy, serek wiejski, masło migdałowe
Masło homemade? przyznam, że jeszcze się w Polsce z takim nie spotkałam. widziałam u naszego zachodniego sąsiada, ale nie podobała mi się konsystencja tego masła, bo tłuszcz się mocno oddzielał od masy.
OdpowiedzUsuńChciałam zrobić sama, ale akurat to dostałam w prezencie z USA (organiczne, więc jak homemade). Rzeczywiście jest wręcz płynne, coś jak śmietana 12%, trzeba co jakiś czas przemieszać albo systematycznie zjadać, wtedy nie zdąży się oddzielić :)
UsuńJakie pyszne;)!
OdpowiedzUsuńZ każdym postem Ci jeszcze bardziej tego masła zazdroszcze :D ja lubię jego smak o wiele bardziej niż fistaszków. Muszę zrobic home-made, bo z tego co sie orientowałam ceny w Pl są zawrotne... A oddzielający sie tłuszcz to moja ulubiona jego cecha( tylko czekałam az sie oddzieli), no i świadczy o dobrej jakości masła ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda, jak się oddziela, to jest na pewno naturalne. A ja, żeby zrobić to muszę sobie najpierw sprawić malakser :(
Usuńmigdałowe masło? aaa, pysznie brzmi :)
OdpowiedzUsuńto masło lubi być pyszne :D
OdpowiedzUsuńChcę takie masło! aa! ;)
OdpowiedzUsuńgrzanki pierwsza klasa, uwielbiam migdały :)
OdpowiedzUsuńjak to apetycznie wygląda *.*
OdpowiedzUsuńwspaniałe tosty ! :)
OdpowiedzUsuńMmm jakie pyszne! <3
OdpowiedzUsuńTo masło na twoich zdjęciach wygląda tak apetycznie, że trudno się mu oprzeć :) Jak znajdę chwilę to spróbuje takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńPorywam oba, wspaniałe tościki :)
OdpowiedzUsuńPytałam kiedyś o to, ale spytam jeszcze raz. Jaki posiadasz aparat i obiektyw;)?
OdpowiedzUsuńNikon D90, obiektyw AF-S NIKKOR 35mm 1:1.8G
UsuńZostałaś nominowana przeze mnie do Liebster Blog ;)
OdpowiedzUsuń