TRYB JASNY/CIEMNY

Wytrawna przekąska na przyjęcie


Na przyjęciach najbardziej lubię rzeczy, które można złapać do ręki i szybko zjeść, a potem dalej się bawić i tańczyć. Dlatego przedstawiam Wam moją kolejną imprezową propozycję, tym razem na wytrawnie, która sprawdza się również jako leniwa przekąska na co dzień w domowym zaciszu.



Empanadas to pieczone pierogi z ciasta kruchego lub francuskiego z nadzieniem, najczęściej mięsnym. Dużą popularnością cieszą się w krajach Ameryki Południowej, zwłaszcza w Argentynie. Zaliczane są również do przysmaków kuchni meksykańskiej.
Moja wersja jest w lekko ostrym stylu, z jogurtowym dipem do maczania. Z reszty mięsa zrobiłam qusadillas, czyli składane tortille z nadzieniem i opiekane na patelni. Czyż to nie wspaniały posiłek na szampańskie przyjęcie?



Empanadas z indykiem po meksykańsku

Ciasto (24 sztuki):
500g mąki
220g masła, lekko twarde pokrojone na kawałki
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
5 łyżek zimnej wody

Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier. Dodać masło, jajka i ugniatać. W trakcie dolać wodę i zagnieść na jednolite, miękkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Nadzienie (z podanego przepisu wystarczy połowa, druga połowę zużywam do tortilli)
1 kg upieczonego mięsa z indyka w dowolny sposób, i porwanego na strzępki*
1 duża czerwona papryka
1 czerwona cebula, grubo posiekana
2 łyżki oliwy
1 szklanka sosu pomidorowego z kartonika
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka tabasco, można pominąć i dodać więcej chili
2 płaskie łyżeczki chili w proszku
½ łyżeczki soli
1 szklanka czerwonej fasoli
150g startego sera cheddar** lub inny aromatyczny

*Biorę 1 kg filetu z indyka, solę, nacieram oliwą, 2 łyżkami musztardy i 2 łyżeczkami miodu. Piekę 2 godziny w zamkniętym żaroodpornym naczyniu w temp. 180 st. C.
**Kupuję dobry cheddar w biedronce, jest w takim papierowym opakowaniu.

Paprykę pokroić na paski i na połówki. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić paprykę, cebulę, posolić i dusić pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości, co jakiś czas mieszając.

W rondelku podgrzać sos pomidorowy z sosem sojowym, tabaco, dodać chili, sól pieprz. Wymieszać z papryką, dodać kawałki indyka, fasolę,starty ser i dokładnie wymieszać.
Wyjąć ciasto podzielić na parę części i cienko rozwałkować na grubość 2 mm. Wycinać krążki o średnicy 8-9 cm {użyłam kufla do piwa :)}, nakładać nadzienie, ok. dużą łyżkę, przykrywać drugim krążkiem i dobrze zlepiać brzegi, można podociskać widelcem. 
Układać na blasze z papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i piec 20-25 min. W temp. 180 st. C (góra-dół).



Quesadillas
4 tortille
reszta nadzienia, po empanadas powinno zostać trochę mniej niż połowa

Na tortillę rozłożyć nadzienie, przykryć drugim plackiem i docisnąć. Dobrze jest w środku na brzegach, poukładać trochę sera żółtego, wtedy się lepiej skleją. Patelnię posmarować cienko olejem, rozgrzać i położyć tortillę, podociskać, gdy się przypiecze, przewrócić i znowu zrumienić. Gotowe pociąć radełkiem lub ostrym nożem na trójkąty.

Sos do podania:
1 szklanka jogurtu greckiego, można wymieszać ze śmietaną lub użyć samej śmietany
2 łyżki soku z cytryny i łyżka startej skórki z cytryny
½ łyżeczki soli i pieprzu


Komentarze

  1. Na pewno goście będą z miłą chęcią zajadać takie przekąski ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na Sylwestra już nie zrobię, ale na inną okazję z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obie przekąski są świetnym pomysłem! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe! czuję, że bardzo przypadłyby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł. :)
    Spodobałyby się moim chłopakom. ;d W końcu nie marudziliby na brak słonych przekąsek.

    OdpowiedzUsuń
  6. podobają mi się te przekąski ,same pysznosci ;d
    Szczęśliwego Nowego Roku ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszności :)
    Wszystkiego dobrego w nowym roku!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie świetne przekąski :) Na pewno wypróbuję na jakąś imprezę !

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie dość, że ciekawa przystawka, to też fajne nadzienie. Kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. oj tak! Na imprezy robimy często duże ilości quesadilli i znika zawsze bardzo szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wypróbowałam przepis, mega-hit! Idealne proporcje, a mniej pracochłonna wersja w tortilli jest chyba nawet lepsza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgodzę się, że tortille są tutaj super i więcej da się zjeść, bo empanadas bardziej zapychają, ale i tak warto dla urozmaicenia :)

      Usuń
  12. Mam pytanie. Można tą przekąskę podawać na zimno? I czy można przygotować ją dzień czy dwa przed imprezą ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej radzilabym zrobić w ten sam dzień, a smakuje lepiej na ciepło, więc u mnie pózniej jeszcze podgrzewalam. Niestety z takim wyprzedzeniem nie robiłam, ale myśle, ze te rzeczy sie do tego nie nadają

      Usuń
  13. właśnie odkryłam ten blog i tyle potraw w moim guście:)...aż się cieszę na realizację tych odkrytych tu pomysłów:).

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam w Twój gust, zachęcam do próbowania i dzielenia się opinią ! Pozdrawiam :))

      Usuń
  15. super na pewno to zrobię <333 lofciam<33

    OdpowiedzUsuń
  16. Zazmierzam je dzisiaj wypróbować na imprezę;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Sa przepyszne, robie je niemal na kazde przyjecie. Zawsze z tego przepisu tylko zwiekszam ilosc bo idzie tego u mnie w brud i zawsze goscie prosza o wiecej. Ostatnio indyka zamienilam na piers z kurczaka i tez wcinaja :) baaaaaardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! takie rzeczy od razu schodzą, dziękuję za wrażenia po zrobieniu :))

      Usuń
    2. Wyglądają niebiańsko dosłownie!
      Koniecznie muszę zrobić, koniecznie :)

      Usuń
  18. Hej. Promujemy przepisy blogerów. Może zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego katalogu?
    http://katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku