Wytrawna przekąska na przyjęcie
Na przyjęciach najbardziej lubię rzeczy, które można
złapać do ręki i szybko zjeść, a potem dalej się bawić i tańczyć. Dlatego
przedstawiam Wam moją kolejną imprezową propozycję, tym razem na wytrawnie,
która sprawdza się również jako leniwa przekąska na co dzień w domowym zaciszu.
Empanadas to pieczone pierogi z ciasta kruchego lub
francuskiego z nadzieniem, najczęściej mięsnym. Dużą popularnością cieszą się w
krajach Ameryki Południowej, zwłaszcza w Argentynie. Zaliczane są również do
przysmaków kuchni meksykańskiej.
Moja wersja jest w lekko ostrym stylu, z jogurtowym dipem
do maczania. Z reszty mięsa zrobiłam qusadillas, czyli składane tortille z
nadzieniem i opiekane na patelni. Czyż to nie wspaniały posiłek na szampańskie
przyjęcie?
Empanadas z indykiem po meksykańsku
Ciasto (24 sztuki):
500g mąki
220g masła, lekko twarde pokrojone na kawałki
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
5 łyżek zimnej wody
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier. Dodać masło,
jajka i ugniatać. W trakcie dolać wodę i zagnieść na jednolite, miękkie ciasto.
Uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około
1 godzinę.
Nadzienie (z podanego przepisu wystarczy połowa, druga
połowę zużywam do tortilli)
1 kg upieczonego mięsa z indyka w dowolny sposób, i
porwanego na strzępki*
1 duża czerwona papryka
1 czerwona cebula, grubo posiekana
2 łyżki oliwy
1 szklanka sosu pomidorowego z kartonika
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka tabasco, można pominąć i dodać więcej chili
2 płaskie łyżeczki chili w proszku
½ łyżeczki soli
1 szklanka czerwonej fasoli
150g startego sera cheddar** lub inny aromatyczny
*Biorę 1 kg filetu z indyka, solę, nacieram oliwą, 2
łyżkami musztardy i 2 łyżeczkami miodu. Piekę 2 godziny w zamkniętym
żaroodpornym naczyniu w temp. 180 st. C.
**Kupuję dobry cheddar w biedronce, jest w takim papierowym
opakowaniu.
Paprykę pokroić na paski i na połówki. Na patelni
rozgrzać oliwę wrzucić paprykę, cebulę, posolić i dusić pod przykryciem, na małym ogniu do
miękkości, co jakiś czas mieszając.
W rondelku podgrzać sos pomidorowy z sosem sojowym,
tabaco, dodać chili, sól pieprz. Wymieszać z papryką, dodać kawałki indyka,
fasolę,starty ser i dokładnie wymieszać.
Wyjąć ciasto podzielić na parę części i cienko
rozwałkować na grubość 2 mm. Wycinać krążki o średnicy 8-9 cm {użyłam kufla do piwa :)}, nakładać
nadzienie, ok. dużą łyżkę, przykrywać drugim krążkiem i dobrze zlepiać brzegi,
można podociskać widelcem.
Układać na blasze z papierem do pieczenia,
posmarować jajkiem i piec 20-25 min. W temp. 180 st. C (góra-dół).
Quesadillas
4 tortille
reszta nadzienia, po empanadas powinno zostać trochę mniej niż połowa
Na tortillę rozłożyć nadzienie, przykryć drugim plackiem
i docisnąć. Dobrze jest w środku na brzegach, poukładać trochę sera żółtego,
wtedy się lepiej skleją. Patelnię posmarować cienko olejem, rozgrzać i położyć
tortillę, podociskać, gdy się przypiecze, przewrócić i znowu zrumienić. Gotowe pociąć
radełkiem lub ostrym nożem na trójkąty.
Sos do podania:
1 szklanka jogurtu greckiego, można wymieszać ze śmietaną
lub użyć samej śmietany
2 łyżki soku z cytryny i łyżka startej skórki z cytryny
½ łyżeczki soli i pieprzu
Na pewno goście będą z miłą chęcią zajadać takie przekąski ;)
OdpowiedzUsuńNa Sylwestra już nie zrobię, ale na inną okazję z pewnością :)
OdpowiedzUsuńObie przekąski są świetnym pomysłem! ;)
OdpowiedzUsuńwspaniałe! czuję, że bardzo przypadłyby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. :)
OdpowiedzUsuńSpodobałyby się moim chłopakom. ;d W końcu nie marudziliby na brak słonych przekąsek.
podobają mi się te przekąski ,same pysznosci ;d
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku ;*
pyszności :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w nowym roku!
Jakie świetne przekąski :) Na pewno wypróbuję na jakąś imprezę !
OdpowiedzUsuńNie dość, że ciekawa przystawka, to też fajne nadzienie. Kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńoj tak! Na imprezy robimy często duże ilości quesadilli i znika zawsze bardzo szybko :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis, mega-hit! Idealne proporcje, a mniej pracochłonna wersja w tortilli jest chyba nawet lepsza:)
OdpowiedzUsuńZgodzę się, że tortille są tutaj super i więcej da się zjeść, bo empanadas bardziej zapychają, ale i tak warto dla urozmaicenia :)
UsuńMam pytanie. Można tą przekąskę podawać na zimno? I czy można przygotować ją dzień czy dwa przed imprezą ?
OdpowiedzUsuńRaczej radzilabym zrobić w ten sam dzień, a smakuje lepiej na ciepło, więc u mnie pózniej jeszcze podgrzewalam. Niestety z takim wyprzedzeniem nie robiłam, ale myśle, ze te rzeczy sie do tego nie nadają
Usuńwłaśnie odkryłam ten blog i tyle potraw w moim guście:)...aż się cieszę na realizację tych odkrytych tu pomysłów:).
OdpowiedzUsuńpodpisuje się ArliJ
OdpowiedzUsuńCieszę się, że trafiłam w Twój gust, zachęcam do próbowania i dzielenia się opinią ! Pozdrawiam :))
Usuńsuper na pewno to zrobię <333 lofciam<33
OdpowiedzUsuńZazmierzam je dzisiaj wypróbować na imprezę;)
OdpowiedzUsuńSa przepyszne, robie je niemal na kazde przyjecie. Zawsze z tego przepisu tylko zwiekszam ilosc bo idzie tego u mnie w brud i zawsze goscie prosza o wiecej. Ostatnio indyka zamienilam na piers z kurczaka i tez wcinaja :) baaaaaardzo polecam.
OdpowiedzUsuńSuper! takie rzeczy od razu schodzą, dziękuję za wrażenia po zrobieniu :))
UsuńWyglądają niebiańsko dosłownie!
UsuńKoniecznie muszę zrobić, koniecznie :)
Hej. Promujemy przepisy blogerów. Może zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego katalogu?
OdpowiedzUsuńhttp://katalogsmakow.pl