Muffiny żytnie na zdrowie
„Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz,
aż się zepsujesz.”
Jakże zdrowie jest ignorowane, niedoceniane, choćby przez
to, ile rzeczy można robić, gdy nie trzeba leżeć w łóżku, bo jedynie na to przystaje
wtedy mój organizm. Boli mnie, bo nie mogę normalnie rozmawiać z ludźmi, ćwiczyć,
jeść. Bo nie idzie mi blogowanie, a nawet boli, bo nie mogę się uczyć! Ze mną na szczęście już jest lepiej,
ale mam się na baczności i chucham na zimne.
Zrobiłam w domu zapas zdrowych muffinek, takich dla
wybrednych. Także łapcie jedną i cieszcie się swoim zdrowiem :)
Muffiny żytnie z bananem i suszoną śliwką
Muffiny żytnie z bananem i suszoną śliwką
Składniki (ok. 14 sztuk)
250g mąki żytniej typ 720
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
2 jajka
200-250 ml mleka sojowego
100g masła, rozpuszczonego
2 łyżki brązowego cukru
60g syropu z agawy (można zastąpić klonowym lub miodem)
2 banany
8 suszonych śliwek
+posiekane orzechy włoskie i migdały
Wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, dodać mleko, masło, jajko, cukier i syrop. Wszystko
dokładnie zmiksować. Dodać pokrojonego banana w plastry i na pół, pokrojone
śliwki. Nakładać ciasto do papilotek , posypać posiekanymi orzechami, piec
20-25 min. W temp 180 st. C.
Polane gorzką czekoladą rozpuszczoną na parze z mlekiem i
posypane pierniczkami.
Po pierwsze kocham muffiny z bananem, a takie zdrowe połączenie musi być obłędne :)
OdpowiedzUsuńA po drugie: sliczne masz foremki na te muffinki. Zdradzisz, gdzie kupiłaś? :)
Mąka żytnia daje taki niebanalny smak, a foremki są z firmy Wilton, sprzedają je w empiku :)
UsuńPyszny przepis i dla osób co mąki pszennej nie mogą jeść. :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się Tówj dzisiejszy post.
OdpowiedzUsuńtak zgrabnie napisany, a w nim mnóstwo racji!
Cudne!
OdpowiedzUsuńJak ja dawno ich nie piekłam...
jakie cudne one;)
OdpowiedzUsuńJa dopiero co się wyleczyłam, szybko wracaj do zdrowia! A muffinkę porywam na deser. :)
OdpowiedzUsuńale one piękne... mniam! :D
OdpowiedzUsuńzdrówka! :*
Muffinki cudowne, łapię jedną i życzę duuużo zdrówka :)
OdpowiedzUsuńzrób mi takie!
OdpowiedzUsuńZrobię, jak nam wreszcie wyjdzie spotkanie :P
Usuńzdrowe , zawsze okej ;D pycha !
OdpowiedzUsuńwygladaja tak ze cheeetnie bym zjadla ;)
OdpowiedzUsuńsuper extra fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńMąka musi mieć ciekawy smak w połączeniu ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńChoć dla mnie osobiście odrobinkę za dużo masła.
Pomyliłam się w składnikach, powinno być 80g masła, ale rzeczywiście dla niektórych to może być za dużo :)
UsuńŁyżka więcej nikomu nie zaszkodzi. :D
UsuńTyle że ja lubię już gotowe przekroić na pół i posmarować masełkiem, sumując pewnie wyjdzie tego sporo^^ Przepis na pewno wypróbuję i dam znać :)
Aa to jak później jeszcze z masełkiem to co innego, każdy modyfikuje jak lubi, dziękuję za dzielenie się opinią i pozdrawiam :))
UsuńAle to musi być pyszne! Podizelisz się jedną?
OdpowiedzUsuńByły bardzo dobre, bo już nic nie ma :P
UsuńChciałam znaleźć przepis na muffinki z płatkami owsianymi, malinami i białą czekoladą, które uwielbiam. Nagle wyskoczył mi ten przepis i go wykorzystałam. Muffinki zrobiły furrorę na mojej imprezie. Nawet nie zdążyłam ich spróbować :)
OdpowiedzUsuńPaulina
Ale pyszności, bezwzględnie zapisuję! :)
OdpowiedzUsuń