TRYB JASNY/CIEMNY

Muffiny żytnie na zdrowie



„Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz, aż się zepsujesz.”
Jakże zdrowie jest ignorowane, niedoceniane, choćby przez to, ile rzeczy można robić, gdy nie trzeba leżeć w łóżku, bo jedynie na to przystaje wtedy mój organizm. Boli mnie, bo nie mogę normalnie rozmawiać z ludźmi, ćwiczyć, jeść. Bo nie idzie mi blogowanie, a nawet boli, bo nie mogę się uczyć! Ze mną na szczęście już jest lepiej, ale mam się na baczności i chucham na zimne.



Zrobiłam w domu zapas zdrowych muffinek, takich dla wybrednych. Także łapcie jedną i cieszcie się swoim zdrowiem :)

Muffiny żytnie z bananem i suszoną śliwką

Składniki (ok. 14 sztuk)
250g mąki żytniej typ 720
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
2 jajka
200-250 ml mleka sojowego 
100g masła, rozpuszczonego
2 łyżki brązowego cukru
60g syropu z agawy (można zastąpić klonowym lub miodem)
2 banany
8 suszonych śliwek
+posiekane orzechy włoskie i migdały

Wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, dodać  mleko, masło, jajko, cukier i syrop. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać pokrojonego banana w plastry i na pół, pokrojone śliwki. Nakładać ciasto do papilotek , posypać posiekanymi orzechami, piec 20-25 min. W temp 180 st. C.
Polane gorzką czekoladą rozpuszczoną na parze z mlekiem i posypane pierniczkami.






Komentarze

  1. Po pierwsze kocham muffiny z bananem, a takie zdrowe połączenie musi być obłędne :)
    A po drugie: sliczne masz foremki na te muffinki. Zdradzisz, gdzie kupiłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka żytnia daje taki niebanalny smak, a foremki są z firmy Wilton, sprzedają je w empiku :)

      Usuń
  2. Pyszny przepis i dla osób co mąki pszennej nie mogą jeść. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się Tówj dzisiejszy post.
    tak zgrabnie napisany, a w nim mnóstwo racji!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne!
    Jak ja dawno ich nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dopiero co się wyleczyłam, szybko wracaj do zdrowia! A muffinkę porywam na deser. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale one piękne... mniam! :D
    zdrówka! :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Muffinki cudowne, łapię jedną i życzę duuużo zdrówka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygladaja tak ze cheeetnie bym zjadla ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mąka musi mieć ciekawy smak w połączeniu ze śliwkami :)
    Choć dla mnie osobiście odrobinkę za dużo masła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomyliłam się w składnikach, powinno być 80g masła, ale rzeczywiście dla niektórych to może być za dużo :)

      Usuń
    2. Łyżka więcej nikomu nie zaszkodzi. :D
      Tyle że ja lubię już gotowe przekroić na pół i posmarować masełkiem, sumując pewnie wyjdzie tego sporo^^ Przepis na pewno wypróbuję i dam znać :)

      Usuń
    3. Aa to jak później jeszcze z masełkiem to co innego, każdy modyfikuje jak lubi, dziękuję za dzielenie się opinią i pozdrawiam :))

      Usuń
  10. Ale to musi być pyszne! Podizelisz się jedną?

    OdpowiedzUsuń
  11. Chciałam znaleźć przepis na muffinki z płatkami owsianymi, malinami i białą czekoladą, które uwielbiam. Nagle wyskoczył mi ten przepis i go wykorzystałam. Muffinki zrobiły furrorę na mojej imprezie. Nawet nie zdążyłam ich spróbować :)
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pyszności, bezwzględnie zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku