TRYB JASNY/CIEMNY

Banoffee pie


Na pewne desery trzeba się zdecydować w jednej chwili, bo albo będziemy tylko wzdychać do jego obrazka, albo zostanie zamknięty w czeluściach naszych niespełnionych zachcianek. Z tym ciastem miałam taki problem. Wiedziałam, że jest słodkie i ‘zakazane’, ale za to powiem Wam, że jest smaczne i na swój, niezbadany dla mnie sposób, uzależniające… Przybyło do nas z Anglii i zyskuje coraz większe rzesze zwolenników w Polsce. Dużym plusem jest brak pieczenia i szybki czas wykonania. 



Uważam, że takie ciasto świetnie nadawałoby się zamiast tortu, ale nie wiem, czy goście tknęli by po tym pozostałe rzeczy na stole. Przynajmniej nie musimy się bać, że zabraknie, bo jeden kawałek w zupełności wystarcza. Dla tych co lubią ekstremalne wrażenia, dwa kawałki to będzie to ;)

Dobra, na jakiś czas koniec ze słodkościami, ale inspiracji nigdy dość.

Składniki:
225g kruchych ciastek typu digestive (1 paczka)
80g masła, roztopionego
400g masy krówkowej/kajmaku
3 banany
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
wiórki gorzkiej i mlecznej czekolady do ozdoby

Ciasteczka wsypać do miski i rozkruszyć. Zalać rozpuszczonym masłem i wmieszać, powinna powstać konsystencja mokrego piasku. Przygotować formę do tarty, może być średnica 24 cm.
Wsypać ciasteczka do formy i dopasować do spodu i brzegów. Okruszki lubią się przyklejać do palców, więc dobrze pomóc sobie łyżką, która wygładza ciasteczkową powierzchnię. Włożyć spód do lodówki.
Puszkę z masą krówkową podgrzać w rondelku z wodą, wtedy masa w środku stanie się płynna i będzie się lepiej rozprowadzać. Można też włożyć do misku i zalać gorącą wodą. Niech posiedzi ok. 10 minut.
Na spodzie rozprowadzić masę krówkową (jeśli jest nie do końca płynna, to miksuję ją na gładko mikserem) i poukładać banany pokrojone na plasterki.
Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę, pod koniec dodać cukier puder. Rozprowadzić na bananach i posypać wiórkami czekolady. Koniecznie schłodzić, najlepiej parę godzin.





Komentarze

  1. I po co pokazujesz takie pyszności ??!! :)
    Będę zmuszona zrobić - już niedaleko urodziny męża. Jako zamiennik za torta chyba pasuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie razem z domownikami doszliśmy do wniosku, że to ciasto godnie zastąpiłoby tort, więc jak najbardziej. Można tym samym mile zaskoczyć solenizanta i gości :)) A te pyszności to muszę już z domu wynosić, bo mogłoby się to źle skończyć dla mojego ciała, jakby wszystko zostawało :P

      Usuń
    2. W takim razie zrobię i potem zdam realcje. A ciasteczka dostępne są w każdym supermarkecie?

      Usuń
    3. Kocham je, dlatego wole nie robićxP.

      Usuń
    4. Ciasteczka powinny być we wszystkich ty większych supermarketach, u mnie są nawet w osiedlowym. Można zawsze zastąpić jakimiś innymi pełnoziarnistymi, ja bym wtedy trochę posoliła, bo digestive są lekko słone ;)

      Usuń
    5. Ciacho ostatecznie wyszło - to są moje smaki :) goście zachwyceni - nie zdążyłam sobie porobić zdjęć ciasta tak szybko znikł. Na tyle słodki, że nie trzeba więcej piec czy przygotowywać inne słodkieości na stół.

      Usuń
    6. Ze zdjęciami tak jest, że trzeba się o nie specjalnie zatroszczyć, bo potem można tylko o nich pomarzyć :P Czyli się sprawdziło, jako główny deser, dobrze mówisz, że inne już nie są potrzebne.
      Dziękuję za komentarz po zrobieniu, bardzo sobie takie cenię :)

      Usuń
  2. znam to ciasto - pyszne jest!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne to ciacho , wyszło ci znakomicie ;) aż się chce zjeść monitor ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda:) chyba skuszę się na niego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozpusta :) Ale warta spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiaaaam! ♥ oj, ja to bym jednym kawałkiem się nie zaspokoiła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny test - ile kawałków kto zje :D

    OdpowiedzUsuń
  8. pójdzie w cycki!
    N.

    OdpowiedzUsuń
  9. ...wygląda obłędnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. O nie... Takie pyszności tutaj u Ciebie! No i na dodatek mój ulubiony karmel-kajmak z bananami. Nic tylko jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj znam ten tort... Umieściłam go w tym miesiącu na swoim blogu, a wśród moich znajomych robi furorę ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mnie przekonałaś, kaloryczność mnie nie przeraża, choć pewnie powinna!!

    OdpowiedzUsuń
  13. wszystko om nom nom, tylko bez bitej śmietany! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. tego nie powinnam piec- bo zjem cale ;p

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie słodkości - banany, kajmak, mmm... Niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  16. I wish this recipe was in English because this pie looks amazing! Could you please translate "400g masy krówkowej/kajmaku" and aslo what to do with it. Google translate says I need to put it onto water, but since I don't know what it is I don't understand the instruction.

    Thank you so much!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kajmak - it means dulche de leche, toffee or cooked can of condensed milk. If you use condensed milk you should boil the can for about 2.5 - 3 hours. Be sure that the can is submerged in water at all times and keep it covered on low heat. When cool spread the toffee over the biscuit base, then put bananas and whipped cream. I hope I helped ;)

      Usuń
    2. Thank you so very much for explaining it to me! I will make this pie for church the next time I go!

      Usuń
  17. Nie mogłam znaleźć tych ciasteczek, więc spód zrobiłam z herbatników. Mimo wszystko ciasto wyszło rewelacyjnie! Wszyscy goście byli zachwyceni, ja również :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie można dać inne kruche ciasteczka, bo digestive nie wszędzie są, ale mają lekko słonawy smak. Cieszę się, że jesteś zadowolona :))

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku