TRYB JASNY/CIEMNY

Mazurek z czekoladową truflą i żurawiną na czerwonym winie


Jakbym miała udać się do kogoś ze świątecznymi życzeniami, to nie wzięłabym ze sobą baby, tylko właśnie taki niepozorny mazurek. Niepozorny, bo pod ciemną płachtą, lśniącej czekolady, kryje się jeszcze warstwa podrasowanej winem żurawiny i kruchutkiego ciasta. Wszystko rozpływa się w ustach i nie pozostawia okruszka na talerzach gości. Wesołych świąt wszystkim i niech nie zrazi nas brzydka pogoda za oknem, w końcu rodzinka w komplecie :D

przepis ze strony addio pomidory

Kruchy spód:
75 g zmielonych migdałów
40 g cukru pudru
60 g masła
90 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany (30 g)
1 żółtko

Warstwa żurawinowa:
340 g mrożonej żurawiny
4 łyżki miodu
½ szkl. czerwonego wina (u mnie półwytrawne Montepulciano)
½ łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka masła

Na czekoladową truflą:
300 g mleka skondensowanego słodkiego
200 g czekolady deserowej (użyłam 74 %)
50 ml mleka

Kruchy spód
Zmieszaj sypkie składniki, wbij żółtko, dodaj śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Wymieszaj i zarób na jednolite ciasto.
Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowuj ciasto i przełóż do foremki o wymiarach 26x22 cm wyłożonej pergaminem. Piecz 20 minut w 175 stopniach bez nawiewu.

Mus żurawinowy
Włóż do garnka żurawinę, zalej miodem i winem, dodaj cynamon. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu. Gdy żurawina zacznie pękać, zmniejsz ogień, pomieszaj dokładnie i gotuj, aż soki wyparują niemal całkowicie. Uważaj, aby nie przypalić. Gdy masa zgęstnieje zmiksuj całość i przetrzyj przez gęste sito. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez chwilę na małym ogniu, pomieszaj. Zdejmij garnek z kuchenki i dodaj masło, wymieszaj do rozpuszczenia. Pozostaw do przestudzenia przez 10-15 minut. Wylej na upieczony spód. Wstaw do lodówki lub w zimne miejsce.

Czekoladowa trufla
W rondelku wymieszaj skondensowane mleko i połamaną na kawałki czekoladę. Gotuj na małym ogniu. Gdy masa zrobi się jednolita dodaj mleko. wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia. Przelej na ciasto i wstaw do lodówki. Mniej więcej po 3 godzinach ciasto jest gotowe.




Komentarze

  1. Piękne ciasto,dużo masy czekoladowej,takie ciast lubię:)zapraszam do siebie na sernik z truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. matko, właśnie wyobraziłam sobie ten smak...

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam mazurka. A gdy patrzę na TEN zaczynam żałować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam go rok temu! Przypomniałaś mi jego bajeczny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak pysznie wygląda! Jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak, za oknem ziimno.
    Mazurek wygląda pysznie;).

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudo! Musiał smakować wspaniale, bo dzięki żurawinie nie był przesłodzony :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku