TRYB JASNY/CIEMNY

Pasztet z konfiturą z czerwonej cebuli


Mój pierwszy pasztet w życiu i za to jaki udany, a to wszystko dzięki Adamowi, którego poznałam na konkursie Bloger Chef i zainteresowałam się jego blogiem i przepisami. Uznałam, że święta to dobry czas na mały eksperyment, nowe smaki i dużą dawkę pachnącego po całym domu wina.
Pasztet jest dobrze doprawiony, tak na leśną nutę, wreszcie przez to  zapoznałam się z jałowcem :) Zapomniałam o kupnie boczku, więc moja wersja jest nieco mnie tłusta, bardziej krucha niż mazista, ale dobrze wyszło, bo ja właśnie tak wolę.


Czerwona cebula duszona w winie pięknie się karmelizuje i nabiera lekko, słodko-kwaśnego charakteru, czym podkreśla delikatność mięsa. Bardzo fajne połączenie i nie zajmuje dużo czasu.
Do takiego pasztetu polecam również sos żurawinowy lub chrzan z jajkami.

Składniki:
1 pierś z kurczaka,
400 g karkówki lub łopatki wieprzowej
250 g wątróbki drobiowej,
1 łyżka smalcu,
2 duże cebule,
1 zwykła bułka,
2 łyżki oleju
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
3 jajka, osobno białka i żółtka
liść laurowy,
gałka muszkatołowa,
imbir w proszku,
pieprz,
ziele angielskie,
sól,
jałowiec,
majeranek,

Konfitura z czerwonej cebuli
50 g masła,
4 średnie czerwone cebule (pióra),
¼ szklanka cukru,
¾ szklanki czerwonego wina,
¼ szklanki porto,
¼ szklanki octu z czerwonego wina.

Mięso  (bez wątróbki) pokrój w duże kawałki i wraz z pokrojoną cebulą włóż do nagrzanego rondla. Dodaj szklankę wody, 3 liście laurowe, dużą łyżkę majeranku, sól i smalec. Duś na wolnym ogniu ok. 50min. Wyjmij mięso, a do pozostawionej cebuli dodaj wątróbkę i duś przez kolejne 15 min. Wyjmij wątróbkę a do cebuli dodaj bułkę podzieloną na parę kawałków. Poczekaj aż zmięknie. Ostudzone mięso ,wątróbkę i bułkę dokładnie przepuść przez maszynką do mięsa. Gotową masę przypraw zmielonymi w młynku lub moździerzu przyprawami. Dajemy po jednej  łyżeczce  gałki muszkatołowej, imbiru, pieprzu, ziela angielskiego, jałowca i majeranku. Dodaj 3 żółtka, olej i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. Ubij białka, wlej do masy i ponownie delikatnie wymieszaj. Gotową masę włóż do podłużnej formy, mogą być dwie mniejsze foremki. Piecz w nagrzanym piekarniku 35 min w temp.170 stopni . Po upieczeniu wyjmij pasztet z formy i poczekaj aż wystygnie.

Na dużej patelni roztop masło. Smaż cebule z cukrem przez ok. 20 min. Wlej wino, porto i ocet, zagotuj. Zmniejsz płomień i duś bez przykrycia ok. 20-30 min, aż konfitura zgęstnieje. Pokrój pasztet w plastry ok. 2cm i podawaj z ciepłą konfiturą.


Komentarze

  1. Podoba mi się taki zestaw ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam konfiturę z cebuli, mhhh... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jeśli jednak boczek miałby się pojawić to ile go trzeba dodać i co z nim zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy dodać 100g tłustego boczku i 300g karkówki. Boczek normalnie z mięsem pokroić i włożyć do rondla jak jest napisane :)
      p.s przepraszam za późną odpowiedź, ale byłam na wakacjach :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku