TRYB JASNY/CIEMNY

Frittata z cukinią i suszonymi pomidorami



Kolorami przywołuję wiosnę. Chyba świat zapomniał jak wygląda zielony, bo na zmianę otacza nas bielą i szarością. Chociaż na talerzu serwuję sobie ładny obrazek, którego nie mogę zobaczyć za oknem. Wam też polecam, trochę rekompensuje te ponure dni.



Kolejna odsłona jajek, w jednej z niezliczonych postaci, w jakich je możemy spotkać, tym razem w daniu z kuchni włoskiej. Frittata to masa jajeczna, zapiekana z różnymi dodatkami, można do niej wrzucić sery, warzywa, czy dodatki mięsne. Piecze się ją na patelni lub w piekarniku. Podaję, jak dla mnie, wersję mniej problemową ;)
Sycące i aromatyczne, a po tym kawa tak dobrze smakuje.

Składniki (1 porcja):
3 jajka
1/3 cukinii
2 suszone pomidory ze słoika
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz, oliwa
suszona bazylia
ser do posypania, świetnie pasuje cheddar lub te długo dojrzewające 

Na patelni rozgrzej trochę oliwy, posyp solą i pieprzem. Rozłóż na niej plasterki cukinii i posyp bazylią. Smaż po parę minut i przewróć każdy plasterek na drugą stronę, powinny się spiec na lekko brązowo. Zdejmij cukinię z patelni.
W misce wymieszaj jajka z wyciśniętym lub startym czosnkiem, dodaj pokrojone suszone pomidory. Wlej masę na rozgrzaną patelnię i od razu poukładaj na wierzchu plasterki cukinii. Przykryj patelnię pokrywką i smaż parę minut, aż masa na wierzchu będzie delikatnie ścięta, nie musi być całkiem sucha.
Jeśli będziecie mieć ochotę i zręczność, to można przewrócić frittatę na drugą stronę jak naleśnik, ja jednak zrezygnowałam z tego pomysłu i  skorzystałam z pokrywki.






Komentarze

  1. Dokładnie taką samą miałam wczoraj :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosennemu jedzeniu na talerzu mówię tak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste danie, a tak pyszne i aromatyczne. Uwielbiam takie propozycje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam fritatty, chociaż dla mnie to w zasadzie omlet z cukinią :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie tak, ale widocznie każdy kraj chce mieć coś swojego, Włosi nie chcieli być gorsi od Francuzów :P W zasadzie to nasze suflety, też smakowały jak puszyste omlety, hehe :))

      Usuń
  5. uwielbiam i czesto sobie robie takie jedzonko:))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie bomba, wszystko co lubię w jednym :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsza frittata ever, szczególnie po imprezie w Krk :**

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziewczyno!!! Jeden z najlepszych przepisów jaki w życiu przetestowałam!!! Jestem zachwycona :) (Sąsiadka z mieszkania obok, zapukała do moich drzwi pytając co tak niesamowicie
    pachnie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe dziękuję, dobre jedzenie potrafi zwabić ludzi :P :))

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku