Pancakes z cukinią
To przez ćwiczenia, słońce, uśmiech innych osób czuję się
lepiej.
To przez cukinię, jajka, domowy chleb i owsiankę czuję
się zdrowiej.
A chodzi o to, żeby żyć ze sobą w zgodzie i umieć cieszyć
się życiem.
Ostatnio szaleję za cukinią, więc dorzucam ją do pulchnych
amerykańskich placków. Muszę Wam powiedzieć, że to śniadanie na pewno wejdzie
do mojego tygodniowego repertuaru, bo jest pyszne. Placki są puszyste i
wilgotne. Zdrowe i sycące. Próbowałam posmarować je konfiturą, ale się z nią
nie polubiły. Placki z cukinią lubią złociste syropy i zapach cynamonu. Ja też
:)
Składniki (4
średnie placki):
½ szklanki mąki, może być orkiszowa/żytnia/pszenna
1 jajko
1 szklanka cukinii, startej na średnich oczkach
1/3 szklanki mleka ( u mnie sojowe)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
masło
cynamon
syrop z agawy (klonowy lub miód)
W misce roztrzepać jajko, wmieszać resztę składników, a
na końcu cukinię. Na patelni rozgrzać trochę masła, kłaść po dwie łyżki masy,
żeby był okrągły kształt. Przewracać, gdy wierzch zacznie się ścinać i będą
pojawiać się pęcherzyki.
Podawać polane syropem i posypane cynamonem. Można
położyć na górę odrobinę masła.
swietnie, nie robiłam cukinii na słodko.
OdpowiedzUsuńPs. w carefur od dziś jest na nie promocja ;)
To definitywnie jedne z moich ulubionych placuszkow! :) Bardzo cieszę się, że zaczyna się kuźni poniekąd sezon na suknię i.mogę robić je często.
OdpowiedzUsuńSuper sprawa z tą cukinią:)
OdpowiedzUsuńWszedzie ta cukinia! Musze wypróbować te placki ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, są pyszne :)
UsuńTo muszę biec szybko na targ, bo wszyscy wykupią, skuszeni tym pysznym przepisem :)
Usuńkocham i pankejki i cukinie... super połączenie!
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować takie cukiniowe placuszki ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię cukiniowe pankejki : )
OdpowiedzUsuńA niedługo rozpocznie się sezon na cukinie :) Trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie próbowałam z cukinią, ale chyba najwyższa pora :)
OdpowiedzUsuńTak na powitanie wiosny ;)
UsuńRobiłam kiedyś cukiniowe, ale muszę je spróbować na słodko :) Pyszny stosik zawsze mile widziany ! :)
OdpowiedzUsuńMmm takie to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńTe cukinie nalezy odsaczyc przed dolorzeniem do ciasta?
OdpowiedzUsuńNie trzeba, po starciu, nie było nadmiaru wody, a samej cukinii nie odciskałam ;) Chyba, że Twoja będzie jakaś wyjątkowo mokra, to lepiej odsączyć
UsuńSmakowite. Cukiniowych nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinie - mam od wczoraj jeszcze troche takiego bigosu z cukini i pomidorkow :)))
OdpowiedzUsuńjak tylko kupie znowu cukinie zrobie sobie takie placuszki na sniadanko - swietny inspirujacy wpis Kochana:))))))))))pozdrawiam agata
Dziękuję, a ja cukinię ostatnio kupuję zaraz jak się skończy, więc non stop coś z nią kombinuję :D
UsuńPierwszy raz robiłam pancakesy, wyszły rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńDzięki za świetny przepis, na pewno będę robić częściej :)
Pozdrawiam!
Zapraszam do przyłączenia się do zabawy liebster blog award. Zostałaś nominowana :)
OdpowiedzUsuńhttp://mania-gotowania.blogspot.com/2013/04/liebster-blog-awards.html
Pozdrawiam
czy w tym przepisie mleko mogę zastąpić maślanką?
OdpowiedzUsuńMyślę, że powinno być w porządku, bo też się używa do takich placków :)
Usuńzjadłam dziś na śniadanie, bardzo smaczne :) dpasuje do nich jogurt naturalny
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://mouth-wateringeats.blogspot.com/
Ja się intensywnie zastanawiam nad sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego... :)
Usuńmożna i na słono, wtedy na pewno by się wpasował
UsuńRobię po raz kolejny, są rewelacyjne! Tym razem dodałam jeszcze trochę startej marchewki, bo tak samotnie leżała w lodówce i też są dobre :)
OdpowiedzUsuńNiestety, nigdy nie wiem, kiedy je obrócić/zdjąć z patelni, zawsze się boję, że się jeszcze nie zdążyły ściąć w środku...
ja przewracam jak się te pęcherzyki pojawiają na powierzchni, i tak zawsze wolę jak są bardziej wilgotne niż gąbczaste, trzeba się przemóc hehe :)
Usuń