TRYB JASNY/CIEMNY

Sernik kajmakowy


Coś mnie tknęło, po wysłuchaniu audycji w radiu, która uświadomiła mi, jak sama odbieram sobie dużo czasu, którego mi później brakuje. Przez rozwój techniki, ludzie mieli ten czas zaoszczędzić, a w rezultacie mają go jeszcze mniej.

Nie masz czasu spotkać się ze znajomymi? Lecisz do szybkiego baru na kebaba, bo nie masz czasu ugotować obiadu, czy upiec domowy sernik? W porządku, tylko nie tłumacz się wtedy, że brakuje Ci czasu, tylko po prostu nieumiejętnie go wykorzystujesz …
Nie mówię, że to dotyczy wszystkich, ale najczęściej wynika to z tego, że siedzimy co chwilę przylepieni do głupawych, nic nie wnoszących do życia treści wyświetlanych na monitorze lub obrazków kotłujących się na ekranie telewizora. Później zostają nam zaczerwienione oczy, ból głowy do rana (przyczyna niewyspania? ), chaos, mętlik w głowie i zanik kreatywności.
Dlatego bardzo staram się spędzać jak najmniej czasu przy komputerze, tyle co sprawdzić przydatne informacje i napisać tu parę słów. Patrzę w okno, dbam o oczy, słucham śpiewu ptaków i ulubionej muzyki. Piekę sernik, wychodzę na spacer, bo wreszcie mam na to czas :) Wiem, że wiele osób zdaje sobie z tego sprawę i się na to godzi, bo lubią takie życie i taki świat. Ale to nie dla mnie, więc szukam osób takich jak ja, może gdzieś tam są jeszcze wyjątki. Ktokolwiek ?


Sernik wbija się do kanonu ulubionych, zaraz po marmurkowym i krakowskim, pięknie się prezentuje, słodko-słony smak jest dobrze wyważony. W przepisie u Liski był cukier, ale całkowicie go pominęłam, bo uważałam, że przy takiej ilości kajmaku, będzie za słodko, a ja lubię nieprzesłodzone desery. Nie pomyliłam się, wyszło idealnie, spróbujcie !

Spód:
50 g orzeszków ziemnych solonych
80 g ciastek kruchych (użyłam ciastek digestive)
30 g masła
1 łyżka cukru
szczypta soli

Masa:
1 puszka masy kajmakowej*
50 g masła
cukier z prawdziwą wanilią (lub zwykły wanilinowy)
3 jajka
600 g sera białego trzykrotnie mielonego 

(użyłam takiego w formie wałka, może być w wiaderku np. Piątnicy)
1 łyżka mąki pszennej

*użyłam puszki mleka skondensowanego (533g), którą gotowałam 3 godziny na kajmak.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 20 cm, jeśli użyjesz 22-24 cm to sernik będzie po prostu nieco niższy)
Składniki na spód dobrze wymieszać- orzeszki lepiej najpierw zmielić w malakserze lub zmiażdżyć w moździerzu, mogą być też dobrze posiekane.
Wyłożyć masę na spód, wyrównać przy pomocy łyżki. Piec 12 minut w temp 190 st. C.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem  waniliowym, dodać 250 g kajmaku (reszta zostaje do polewy) i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka, po łyżce sera i mąkę. Dokładnie zmiksować.
Masę przelać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 45-50 minut. W połowie trzeba sprawdzić stopień upieczenia, gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch płatem folii aluminiowej.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i tak ostudzić sernik, dzięki temu nie opadnie. Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę.

Polewa:
Pozostałą część masy kajmakowej włożyć do rondelka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na małym ogniu, aż masa stanie się rzadsza, dobrze przy tym mieszając. Zdjąć z ognia, dodać 2 płaskie łyżeczki masła i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika. 
Można posypać prażonymi płatkami migdałów: wysypać garść płatków na blachę i prażyć je przez ok. 7 minut w temp. 190 st.

Wstawić do lodówki na minimum godzinę.




Komentarze

  1. sernik wygląda rewelacyjnie :)

    przed komputerem spędzam raczej więcej niż mniej czasu (ale to praca), ale jeśli tylko mogę to wyłączam go i odpoczywam! :) i zawsze mam na wszystko czas ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. boski ten sernik:)
    zgadza się... za dużo czasu przed komputerem spędzamy - chociaż ja wieczorem staram się nie włączać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeden z moich ulubionych serników. Świetne zdjęcia, w szczególności pierwsze i ostatnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. to się nam sernikowo i kajmakowo zrobiło :))
    Sernik rewelacja, choć ja może nie jestem obiektywna, bo lubię wszystkie serniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jesteś cudowna :) a sernik chcee!

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam juz kiedyś kajmakowy ,ale nie wyglądał tak smacznie jak twój *-*

    OdpowiedzUsuń
  7. też go robiła i jest wyjątkowo pyszny potwierdzam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś go zrobiłam, ale smakował tylko babci. Jak dla mnie- stanowczo za słodki. Mądrze zrobiłaś, nie dodając cukru. Na pewno o niebo lepszy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na cukier zawsze uważam, żeby nie było za słodkie, bo jak dla mnie nie ma nic gorszego niż cukrowa bomba tykająca na talerzu :P

      Usuń
  9. Aż musiałam skomentować :D to co napisałaś na początku to zdecydowanie święte słowa :)

    A sernik robiłam i jest rewelacyjny :)

    Julia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komentarze zawsze mile widziane, cieszy mnie, że się ze mną zgadzasz i w kwestii sernika również :D

      Usuń
  10. kocham taki sernik, wszystko co kocham w jednym <3
    kocham mój komputer :) ale Ciebie też! :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Zawsze zachwycam się Twoimi sernikami :) I próbuję! :) Ten na pewno jest równie pyszny.. kajmakowego nie robiłam, trzeba kiedyś spróbować tej słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ten polecam koniecznie do zrobienia :)

      Usuń
  12. Jaka pycha! <3 Już tak dawno miałam zrobić kajmakowy sernik, czas najwyższy! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam kajmak pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dobrze być takim wyjątkiem - choć przyznam, że od czasu do czasu też sobie to uświadamiam_ jak wielu z nas marnuje swój czas na zupełnie nieużyteczne czynności...

    Sernik kusi - ale czy mi się uda?! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się uda, taki sernik sam się o to prosi, wystarczy powierzyć mu DOBROwolnie swój czas :))

      Usuń
  15. U mnie generalnie serniki są w kanonie ulubionych, i to na samym szczycie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Piekłam sernik z tego przepisu, wyszedł absolutnie obłędny :) Twój wygląda pięknie :)
    Też staram się nie marnotrawić czasu przed komputerem i tv. Zamiast tego wolę dłuższy spacer z psem, poczytać książkę czy właśnie spędzić czas piekąc ciasto :) Choć czasem łapię się na zbyt długim przesiadywaniu na blogach kulinarnych... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, to jest ten wyjątek z blogami, czego nie zaliczam do marnotrawienia czasu, aczkolwiek trochę za dużo się go wtedy rozchodzi ^^

      Usuń
  17. Niestety świat się zmienia i myślę że coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że niekoniecznie na lepsze. Gonitwa za pieniądzem zmienia nasze priorytety. Ja bardzo tęsknię za przyrodą z dziecięcych lat, za ciszą, spokojem, rozmowami z ludźmi (a nie komunikatorami). Dziś coraz trudniej umówić się na spotkanie, spacer, wyjazd... bo nie ma czasu. Tak jak piszesz, czas jest, tylko zawładnęły nami nowe technologie i pieniądze.
    Pozdrawiam :)
    ps. Dziś robię gofry z Twojego przepisu, ale czuję, że ten sernik też zawita w mojej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, ludzie chodzą jak pod dyktando materialnych pobudek...
      Gofry są pyszne, najbardziej polecam te na drożdżach ! :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku