Sernik krakowski, tradycyjnie
Serniki są już dobrze dla mnie wytresowane. Nie opadają,
nie są za słodkie i ładnie znikają z talerzy.
Robiłam sernik krakowski w tamtym roku, ale nie wyszedł
taki jakiego oczekiwałam, a tegoroczna próba okazała się świetnym podejściem, do
nadszarpniętego wcześniej tematu.
Jest to treściwy, sycący i czysty sernik. Tak właśnie
wyobrażam sobie podstawę sernikowych dziejów i cieszę się, że ich podłoże udało
mi się zgłębić :) A tak poza tym, to jest teraz jednym z moich ulubionych.
Składniki:
400 g mąki
3 żółtka
250 g masła, miękkiego
50 g drobnego cukru
szczypta soli
1 kg białego twarogu, dobrze zmielonego (trzykrotnie lub w wiaderku)
5 jajek - osobno białka i żółtka
200-300g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
100 ml śmietany kremówki
100 g masła
400 g mąki
3 żółtka
250 g masła, miękkiego
50 g drobnego cukru
szczypta soli
1 kg białego twarogu, dobrze zmielonego (trzykrotnie lub w wiaderku)
5 jajek - osobno białka i żółtka
200-300g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
100 ml śmietany kremówki
100 g masła
+1 białko do posmarowania ciasta
Na lukier
cukier puder i sok z cytryny
Na lukier
cukier puder i sok z cytryny
Ciasto:
Wszystkie składniki połączyć do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować kulę,
zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.
W tym czasie przygotować ser:
Masło utrzeć mikserem, dodając kolejno żółtka. Śmietanę
wymieszać z mąką i dodawać do sera razem z cukrem i wanilią. Białka ubić na
sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszać łyżką w masę serową. Nie miksować!
Formę o wymiarach 30x40 lub tortownicę 26cm wysmarować masłem. Wyjąć ciasto z
lodówki, 2/3 ilości ciasta wylepić spód i trochę boki, tak ich 1/3.
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do gorącego piekarnika na 15 minut, w temp
200 st C. Zmniejszyć temperaturę do 180 st C.
Wyjąć formę z piekarnika, wylać na podpieczony spód masę serową. Z pozostałego
ciasta uformować wąskie wałeczki, delikatnie je rozpłaszczyć i ułożyć z nich
kratkę na masie serowej. Posmarować kratkę białkiem. Wstawić ciasto do
piekarnika i piec godzinę. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić
sernik w piekarniku. Dzięki temu tylko troszeczkę opadnie.
Kiedy sernik jest lekko ciepły, posmarować lukrem. Do cukru pudru wyciskać
cytrynę i mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Jest po prostu piękny:)
OdpowiedzUsuńcudowny
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :) Klasyczny, pyszny sernik...
OdpowiedzUsuńpysznosci:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki ;) zwlaszcza mojej Mamy, ktora za kazdym razem robi go 'na oko' i zawsze jest inny, ale tak samo pyszny ;)
OdpowiedzUsuńTwoj prezentuje sie przepysznie ;)
Ja też piekłam krakowski :)
OdpowiedzUsuńjest świetny !! miala go robić ,ale postawiam na klasyczny ,ten jest kolejny do wypróbowania ,cudownie u ciebie wygląda *-*
OdpowiedzUsuńtradycyjny, czyli najlepszy :)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o serniki tradycyjne, to faktycznie, krakowski chyba prowadzi w moim rankingu, zwłaszcza, od kiedy wypróbowałam wersję Pierre'a Herme. :D
OdpowiedzUsuńJest idealny. Zjadam wzrokiem... :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńuwielbiam - a sama jeszcze nigdy go nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio choruję na serniki :) Twój wygląda tak...że chętnie bym się nie niego wprosiła ;)
OdpowiedzUsuńSkąd ta piękna patera? ;)
OdpowiedzUsuńZamawiana z tej strony - http://www.scandiloft.pl ;)
UsuńWygląda cudnie :) Uwielbiam serniki... :)
OdpowiedzUsuń