TRYB JASNY/CIEMNY

Jajko zapieczone w kolorowej kaszy



Do wielu rzeczy mogłabym dodawać sos pomidorowy. Świeże pomidory już nie, ale właśnie te przetworzone, na wyrazisty w smaku przecier. Każdy makaron, kasza, czy potrawka z fasolą ma wtedy ten spajający składnik. No właśnie, bo taki sos, to nie tylko do makaronów pizzy, czy ukochanych bakłażanów, ale z kaszą i jajkiem też się lubi.



Potrzebujemy ugotowaną kaszę, a resztę robimy już na jednej patelni, tak całkiem upraszczając, nawet jajko się wciśnie gdzieś w środek. I proszę, oto ostatnio moje smaki, pozycja w dziennym menu i piękne kolory na talerzu, a raczej na patelni.

Składniki:
½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
½ szklanki przecieru pomidorowego (np. z kartonika)
5 plasterków cukinii
2 łyżki kukurydzy
sól, pieprz, ostra papryka, bazylia
1-2 jajka
oliwa

Plasterki cukinii przeciąć na pół i podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy, żeby zmiękły. Posypać solą, pieprzem. Gdy się lekko przypieką dodać przecier pomidorowy (tutaj czasem dodaję przeciśnięty ząbek czosnku), posypać ostrą papryką i bazylią. Wsypać kaszę i kukurydzę, przemieszać i chwilę podsmażyć. Na koniec w środku zrobić łyżką dziurę na jajko i wbić je w to miejsce. Trzymać na ogniu ok. 6-7 minut, przykryć pokrywką, wtedy jajko od góry szybciej się zetnie i tworzy się na nim taka biała błonka, można ją potem delikatnie zsunąć. Pod koniec odkryć, jeśli zbierze się nadmiar wody.
Można posypać natką pietruszki.



Komentarze

  1. Ty to zawsze zdrowo i pysznie skombinujesz coś w kuchni :) nic tylko się inspirować! dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie to piękne :) a pewnie też smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie to wygląda - szczególnie rozpływające się żółtko! Aż chyba przygotuję sobie takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudny pomysł na coś pysznego i zdrowego ;) zdecydowanie do wypróbowania !

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam gryczaną! Wczoraj też jadłam :) Ale ta prezentuje się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie! Ja również bardzo lubię sosy pomidorowe i dodawałabym je do każdej potrawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglada fantastycznie - niebanalne polaczenie - warte wyprobowania:)))))))))pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie apetyczne danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie pochłonęłam na obiad :D Pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie jak to robiłam, to pomyślałam o Tobie, więc widzę, że trafiłam :**

      Usuń
  10. w przepisie cukinia, a na zdjeciach baklazan! to co najlepiej dodac? :) mam ochote na baklazana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego przepisu cukinia, zdjęcia bakłażanów są dodatkiem do opisu, ze to są moje ukochane, zapieczone w sosie pomidorowym, więc jeśli bardzo masz ochotę na bakłażany to mocno polecam ten przepis, robię dość często! :D Przepis tutaj http://www.taniecsmaku.pl/2012/04/zapiekane-bakazany.html

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku