Jajko zapieczone w kolorowej kaszy
Do wielu rzeczy mogłabym dodawać sos pomidorowy. Świeże
pomidory już nie, ale właśnie te przetworzone, na wyrazisty w smaku przecier.
Każdy makaron, kasza, czy potrawka z fasolą ma wtedy ten spajający składnik. No
właśnie, bo taki sos, to nie tylko do makaronów pizzy, czy ukochanych
bakłażanów, ale z kaszą i jajkiem też się lubi.
Potrzebujemy ugotowaną kaszę, a resztę robimy już na
jednej patelni, tak całkiem upraszczając, nawet jajko się wciśnie gdzieś w
środek. I proszę, oto ostatnio moje smaki, pozycja w dziennym menu i piękne
kolory na talerzu, a raczej na patelni.
Składniki:
½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
½ szklanki przecieru pomidorowego (np. z kartonika)
5 plasterków cukinii
2 łyżki kukurydzy
sól, pieprz, ostra papryka, bazylia
1-2 jajka
oliwa
Plasterki cukinii przeciąć na pół i podsmażyć na patelni
z odrobiną oliwy, żeby zmiękły. Posypać solą, pieprzem. Gdy się lekko przypieką
dodać przecier pomidorowy (tutaj czasem dodaję przeciśnięty ząbek czosnku),
posypać ostrą papryką i bazylią. Wsypać kaszę i kukurydzę, przemieszać i chwilę
podsmażyć. Na koniec w środku zrobić łyżką dziurę na jajko i wbić je w to
miejsce. Trzymać na ogniu ok. 6-7 minut, przykryć pokrywką, wtedy jajko od góry
szybciej się zetnie i tworzy się na nim taka biała błonka, można ją potem
delikatnie zsunąć. Pod koniec odkryć, jeśli zbierze się nadmiar wody.
Można posypać natką pietruszki.
Wypróbuję koniecznie!
OdpowiedzUsuńApetyczne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńTy to zawsze zdrowo i pysznie skombinujesz coś w kuchni :) nic tylko się inspirować! dzięki :)
OdpowiedzUsuńjakie to piękne :) a pewnie też smaczne :)
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda - szczególnie rozpływające się żółtko! Aż chyba przygotuję sobie takie danie :)
OdpowiedzUsuńcudny pomysł na coś pysznego i zdrowego ;) zdecydowanie do wypróbowania !
OdpowiedzUsuńUwielbiam gryczaną! Wczoraj też jadłam :) Ale ta prezentuje się wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Ja również bardzo lubię sosy pomidorowe i dodawałabym je do każdej potrawy ;)
OdpowiedzUsuńwyglada fantastycznie - niebanalne polaczenie - warte wyprobowania:)))))))))pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie apetyczne danie! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie pochłonęłam na obiad :D Pyszne <3
OdpowiedzUsuńWłaśnie jak to robiłam, to pomyślałam o Tobie, więc widzę, że trafiłam :**
Usuńw przepisie cukinia, a na zdjeciach baklazan! to co najlepiej dodac? :) mam ochote na baklazana!
OdpowiedzUsuńDo tego przepisu cukinia, zdjęcia bakłażanów są dodatkiem do opisu, ze to są moje ukochane, zapieczone w sosie pomidorowym, więc jeśli bardzo masz ochotę na bakłażany to mocno polecam ten przepis, robię dość często! :D Przepis tutaj http://www.taniecsmaku.pl/2012/04/zapiekane-bakazany.html
Usuń