Quinoa z kurczakiem, brokułem i prażonymi migdałami, czyli miska super foods
Wyposażcie się w przyprawy, bo to będzie przepyszne.
Miska super foods? Czyli taka z zawartością korzystnych
składników dla naszego zdrowia i dobrego wyglądu, w dodatku tak połączonych, że
ciężko oderwać się od garnka miski.
Ostatnio improwizacja wychodzi mi zaskakująco dobrze,
dlatego wrzucam tutaj jej owocne skutki. Nabyłam wreszcie quinoa, czyli komosę
ryżową, która jest bardzo popularna w Ameryce Południowej i właściwie nie jest
zbożem, tylko wytwarza bogate w skrobię ziarna. W smaku, jest jak kasza pomiędzy kuskusem, a jęczmienną. Przyjemna w konsystencji, a jej główne zalety
do wartości odżywcze. Bowiem zawiera również bardzo dużo białka 13-22g/100g
produktu i to w dodatku pełnowartościowego, ze składem wszystkich aminokwasów
egzogennych…w dodatku tak syci, że po obiedzie, kolacji już nie zjadłam.
Jeszcze informacja ważna jak dla mnie (z alergią na mleko), zawiera więcej wapnia niż mleko i najwięcej tłuszczów spośród
wszystkich zbóż. Stanowi bardzo dobre źródło żelaza (w porcji, dostaniemy jego
ponad dwukrotne dzienne zapotrzebowanie!), fosforu, witaminy E i witamin z
grupy B. Cieszę się, że na nią trafiłam, a jakie efekty będą w samopoczuciu to
się okaże ;)
Składniki ( 3 porcje):
1,5 szklanki ugotowanej quinoa*
½ dużego brokułu
duża pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
½ łyżeczki kurkumy
oregano, ostra papryka, sól
130g fety (pół kostki)
garść migdałów
*szklankę suchej quinoa zalać w garnku wodą ponad poziom i
odstawić na 15 minut. Zamieszać i wylać wodę, w której się moczyła. Teraz wlać
1,5 szklanki wody, posolić, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min pod
przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie wodę i się spulchni. Co jakiś czas
zamieszać.
Brokuł podzielić na średnie różyczki i ugotować na miękko
w osolonej wodzie. Osączyć. Migdały grubo posiekać, wrzucić na suchą, rozgrzaną
patelnię i prażyć parę minut, aż jeszcze trochę zbrązowieją i zaczną pachnieć.
Kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przecisnąć
przez praskę lub zetrzeć na małych oczkach na tarce.
W misce wymieszać kurczaka
z łyżką oliwy, posolić, posypać oregano, ostrą papryką i odrobiną kurkumy.
Wrzucić na dużą, rozgrzaną patelnię, dodać czosnek i podsmażyć. Gdy mięso
będzie gotowe dodać quinoa, 2 łyżki oliwy i 2 łyżki wody. Posypać ½ łyżeczki
kurkumy i posolić. Podsmażać parę minut, aż wszystko się przypiecze i połączy.
Dodać brokuły, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać pokrojoną w kostkę fetę i
prażone migdały, wymieszać.
pycha, taki obiad to bym zjadła !! samo zdrowie w miseczce i wszystko co lubię ;) w sumie z innymi kaszami też można przyrządzić.
OdpowiedzUsuńJasne, właśnie sobie myślałam, że jak coś, to zastąpiłabym np. kaszą jęczmienną albo jaglaną :D
UsuńPodoba mi się to bardzo bardzo barrrdzo. ;)
OdpowiedzUsuńAle pyszności serwujesz od samego rana ;)
OdpowiedzUsuńświetna miseczka:) to danie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTo było na obiad, chociaż jak ktoś lubi takie smaki na śniadanie, to też się nada ;)
OdpowiedzUsuńpysznosci!!!!!!!!!!!! z checia bym takie obiadek zjadla - super inspirujacy wpis!!!!
OdpowiedzUsuńŚwietne smaki, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją, ale jadłam póki co tylko na słodko. Jest genialna w owsiance :)
OdpowiedzUsuńSuper! Mega pożywne danie :)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
Pysznie i pożywnie :D Mniam, mniam...
OdpowiedzUsuńI'm gong to translate the recipe, I want this food!!
OdpowiedzUsuńNice blog! I'm following you! If you want follow me back!
Diamanti Sul Sofà Fashion Blog
Delicious!!! nice blog!!! would you like to follow each other?
OdpowiedzUsuńBesos, desde España, Marcela♥