TRYB JASNY/CIEMNY

Quinoa z kurczakiem, brokułem i prażonymi migdałami, czyli miska super foods


Wyposażcie się w przyprawy, bo to będzie przepyszne.
Miska super foods? Czyli taka z zawartością korzystnych składników dla naszego zdrowia i dobrego wyglądu, w dodatku tak połączonych, że ciężko oderwać się od garnka miski.


Ostatnio improwizacja wychodzi mi zaskakująco dobrze, dlatego wrzucam tutaj jej owocne skutki. Nabyłam wreszcie quinoa, czyli komosę ryżową, która jest bardzo popularna w Ameryce Południowej i właściwie nie jest zbożem, tylko wytwarza bogate w skrobię ziarna. W smaku, jest jak kasza pomiędzy kuskusem, a jęczmienną. Przyjemna w konsystencji, a jej główne zalety do wartości odżywcze. Bowiem zawiera również bardzo dużo białka 13-22g/100g produktu i to w dodatku pełnowartościowego, ze składem wszystkich aminokwasów egzogennych…w dodatku tak syci, że po obiedzie, kolacji już nie zjadłam.

Jeszcze informacja ważna jak dla mnie (z alergią na mleko), zawiera więcej wapnia niż mleko i najwięcej tłuszczów spośród wszystkich zbóż. Stanowi bardzo dobre źródło żelaza (w porcji, dostaniemy jego ponad dwukrotne dzienne zapotrzebowanie!), fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. Cieszę się, że na nią trafiłam, a jakie efekty będą w samopoczuciu to się okaże ;)

Moje źródła informacji, gdzie znajdziecie więcej ciekawostek na ten temat: jedno i drugie.

Składniki ( 3 porcje):
1,5 szklanki ugotowanej quinoa*
½ dużego brokułu
duża pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
½ łyżeczki kurkumy
oregano, ostra papryka, sól
130g fety (pół kostki)
garść migdałów

*szklankę suchej quinoa zalać w garnku wodą ponad poziom i odstawić na 15 minut. Zamieszać i wylać wodę, w której się moczyła. Teraz wlać 1,5 szklanki wody, posolić, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie wodę i się spulchni. Co jakiś czas zamieszać.

Brokuł podzielić na średnie różyczki i ugotować na miękko w osolonej wodzie. Osączyć. Migdały grubo posiekać, wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć parę minut, aż jeszcze trochę zbrązowieją i zaczną pachnieć.
Kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na małych oczkach na tarce. 
W misce wymieszać kurczaka z łyżką oliwy, posolić, posypać oregano, ostrą papryką i odrobiną kurkumy. Wrzucić na dużą, rozgrzaną patelnię, dodać czosnek i podsmażyć. Gdy mięso będzie gotowe dodać quinoa, 2 łyżki oliwy i 2 łyżki wody. Posypać ½ łyżeczki kurkumy i posolić. Podsmażać parę minut, aż wszystko się przypiecze i połączy. Dodać brokuły, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać pokrojoną w kostkę fetę i prażone migdały, wymieszać.



Komentarze

  1. pycha, taki obiad to bym zjadła !! samo zdrowie w miseczce i wszystko co lubię ;) w sumie z innymi kaszami też można przyrządzić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, właśnie sobie myślałam, że jak coś, to zastąpiłabym np. kaszą jęczmienną albo jaglaną :D

      Usuń
  2. Podoba mi się to bardzo bardzo barrrdzo. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności serwujesz od samego rana ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna miseczka:) to danie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To było na obiad, chociaż jak ktoś lubi takie smaki na śniadanie, to też się nada ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznosci!!!!!!!!!!!! z checia bym takie obiadek zjadla - super inspirujacy wpis!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne smaki, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ją, ale jadłam póki co tylko na słodko. Jest genialna w owsiance :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super! Mega pożywne danie :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie i pożywnie :D Mniam, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  11. I'm gong to translate the recipe, I want this food!!

    Nice blog! I'm following you! If you want follow me back!
    Diamanti Sul Sofà Fashion Blog

    OdpowiedzUsuń
  12. Delicious!!! nice blog!!! would you like to follow each other?
    Besos, desde España, Marcela♥

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku