Szparagi, na maśle z parmezanem, po prostu
Pierwszy raz robię szparagi na ‘czysto’ w sezonie, żeby
grały główną rolę w posiłku. Mogę to porównać do jedzenia truskawek z
bitą śmietaną, pomidorów z mozzarellą, czy borówek z cukrem. Tak szparagi posypane
aromatycznym serem, to kolejny zestaw, na przekąskę, ale może też posłużyć jako
dodatek do dania głównego.
Bardzo szybkie, proste i zwyczajnie inspirujące, do
poznawania dobrych smaków. Po prostu nie mogę tak bezlitośnie przejść, koło
pęczka zielonych łodyżek na straganie, białe też są dobre, ale już tak nie
działają na moje zmysły, wiem jednak, że są całkiem, całkiem z bułką tartą.
Składniki:
garść zielonych szparagów
masło
sól, pieprz
aromatyczny
ser np. parmezan, cheddar, old amsterdam
Odciąć twardsze części szparagów, parę centymetrów od
końca łodyżki. Ułożyć na patelni, zalać szklanką wrzącej wody, przykryć
pokrywką i gotować 5-7 minut. Do czasu, aż odpowiednio zmiękną. Odlać całą wodę,
dodać mały plaster masła, posypać solą i pieprzem. Podsmażyć parę minut.
Przełożyć na talerz i posypać startym serem.
Cały rok czekam na truskawki, czereśnie i szparagi ;)
OdpowiedzUsuńTak prosto się robi? Kurczę, mogłam kupić pęczek przy okazji zakupów na targu :) Muszę spróbować, bo jadłam kiedyś kiedyś tylko raz i tylko białe :)
OdpowiedzUsuńJa jadłam ostatnio białe szparagi, ale przyznam, że i te wyglądają zachęcająco. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńLovely blog and great post!
OdpowiedzUsuńWould you like to follow each other? :)
fantasyfashioned.blogspot.de
xoxo ♥
Dopiero jak się nie przesadzi z dodatkami do szparagów można poczuć ich prawdziwy smak...
OdpowiedzUsuńbo szparagi to takie wykwintne danie, które broni się samo:) nie potrzebuje zbyt dużej oprawy :)
OdpowiedzUsuńświetne zdjęcia :)
ale pysznie tu u Ciebie :) zostaje na dłużej bo widzę parę świetnych przepisów które wypróbuje w swojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńMuszę je znowu zakupić:D. Z serem pewnie lepsze;)
OdpowiedzUsuńSzukałam takie zwykłego posta na temat szparag :) Dzięki wielkie !
OdpowiedzUsuńLove your blog.Will be eagerly waiting for more.
OdpowiedzUsuńMy Blog :- Nature Health Secrets
And will love to hear from you. I am a new follower of yours
fajny blog ;)
OdpowiedzUsuńobserwujemy?