TRYB JASNY/CIEMNY

Szparagi, na maśle z parmezanem, po prostu


Pierwszy raz robię szparagi na ‘czysto’ w sezonie, żeby grały główną rolę w posiłku. Mogę to porównać do jedzenia truskawek z bitą śmietaną, pomidorów z mozzarellą, czy borówek z cukrem. Tak szparagi posypane aromatycznym serem, to kolejny zestaw, na przekąskę, ale może też posłużyć jako dodatek do dania głównego.



Bardzo szybkie, proste i zwyczajnie inspirujące, do poznawania dobrych smaków. Po prostu nie mogę tak bezlitośnie przejść, koło pęczka zielonych łodyżek na straganie, białe też są dobre, ale już tak nie działają na moje zmysły, wiem jednak, że są całkiem, całkiem z bułką tartą.

Składniki:
garść zielonych szparagów
masło
sól, pieprz
aromatyczny ser np. parmezan, cheddar, old amsterdam

Odciąć twardsze części szparagów, parę centymetrów od końca łodyżki. Ułożyć na patelni, zalać szklanką wrzącej wody, przykryć pokrywką i gotować 5-7 minut. Do czasu, aż odpowiednio zmiękną. Odlać całą wodę, dodać mały plaster masła, posypać solą i pieprzem. Podsmażyć parę minut.

Przełożyć na talerz i posypać startym serem.



Komentarze

  1. Cały rok czekam na truskawki, czereśnie i szparagi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak prosto się robi? Kurczę, mogłam kupić pęczek przy okazji zakupów na targu :) Muszę spróbować, bo jadłam kiedyś kiedyś tylko raz i tylko białe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jadłam ostatnio białe szparagi, ale przyznam, że i te wyglądają zachęcająco. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lovely blog and great post!

    Would you like to follow each other? :)
    fantasyfashioned.blogspot.de

    xoxo ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Dopiero jak się nie przesadzi z dodatkami do szparagów można poczuć ich prawdziwy smak...

    OdpowiedzUsuń
  6. bo szparagi to takie wykwintne danie, które broni się samo:) nie potrzebuje zbyt dużej oprawy :)
    świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pysznie tu u Ciebie :) zostaje na dłużej bo widzę parę świetnych przepisów które wypróbuje w swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę je znowu zakupić:D. Z serem pewnie lepsze;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szukałam takie zwykłego posta na temat szparag :) Dzięki wielkie !

    OdpowiedzUsuń
  10. Love your blog.Will be eagerly waiting for more.

    My Blog :- Nature Health Secrets

    And will love to hear from you. I am a new follower of yours

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku