TRYB JASNY/CIEMNY

Zielony koktajl ze szpinaku z syropem klonowym



Pojawił się już polski szpinak. Można kupić do makaronu, do pizzy, która miała być zrobiona na wieczór, ale impreza rządzi się własnymi prawami i wreszcie do koktajlu, idealnego na oczyszczające śniadanie. Jakoś tak wpływa na organizm, że czuję się świetnie i mogłabym powtarzać codziennie, a do tego domowy żytni chleb z warzywami. Polecam Wam jeszcze dwa poprzednie koktajle ze szpinakiem, które tutaj umieściłam ;)

Składniki (1 porcja)
1 szklanka świeżego szpinaku
2/3 szklanki mleka (u mnie sojowe)
½ dużego banana
1 duża mandarynka
2 łyżeczki syropu klonowego

Mandarynkę obrać, sprawdzić, czy nie ma pestek i usunąć nadmiar białych błon. Wszystko zmiksować blenderem, miksuję długo, żeby mieć taką fajną piankę na wierzchu.




Komentarze

  1. lubię te zielone 'stworki-potworki' w wysokich szklankach :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie jest niestety drobny problem - podobają mi się zielone koktajle, jednak nie wiem czemu nie podchodzą mi w smaku... :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne poimprezowe śniadanko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki ma kolorek<3
    I z klonowym , najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa jestem jak smakuje taki koktajl, chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. No, z dodatkiem syropu musiałbyć pyszny!
    I nareszcie jest świeży szpinak, teraz to on, wraz z podprażonym czosnkiem, będzie najlepszym klasycznym dodatkiem do dań, gdy właśnie na taką klasykę tyou buraczki przyjdzie ochota! :3

    OdpowiedzUsuń
  7. Mogę śmiało powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych 'zastosowań' dla szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. musze w koncu sprobowac koktajl ze szpinaku :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam szpinak, jutro robię ten koktajl <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  10. teraz bardzo często uzywam syropu klonowego do słodzenia ;) taki koktajl pyszny i zdrowy ,z chęcią wykorzystam twój pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda fantastycznie! zastanawiam się, czy [w studenckich warunkach] można czymś skutecznie zastapić syrop klonowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z powodzeniem możesz zastąpić miodem, ja czasem zamieniam, tylko jest słodszy, więc może łyżeczkę? Rzecz gustu ;)

      Usuń
    2. Świetnie, miód mam w zapasach, dodam go więc ostrożnie. Będzie idealny na ten upalny krakowski dzień;-) Pozdrawiamy!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku