Szparagi zapiekane w cieście filo
Jakie to miłe zaskoczenia, gdy jestem przygotowana na
deszcze i siedzenie w domu, a tu cały dzień świeci piękne słońce i zaprasza na
rower. Zaczęłam ćwiczyć rano jogę, która dodaje mi mnóstwo energii na początek
dnia i sprawia, że uśmiecham się sama do siebie, bez powodu. A może powodem
jest to, że mi się chce i wyciągam z życia jak najwięcej uroków, tłumiąc
narzekanie i zły nastrój.
Po paczuszkach z truskawkami zostało mi jeszcze ciasto
filo, które jak dla mnie, jeszcze lepiej sprawdziło się w tym pomyśle, który
podpatrzyłam na kwestii smaku. Kolejny raz postarałam się, żeby było coś na szybko,
ładnie i smacznie.
Składniki:
5 arkuszy ciasta filo
50g masła, roztopionego
pęczek zielonych szparagów
40 g tartego parmezanu lub sera gruyere (pomieszałam)
Odkroić stwardniałe końce szparagów (parę cm), szparagi
umyć. Arkusze ciasta filo smarować masłem i układać jeden na
drugim. Całość posypać parmezanem i pokroić na kwadraty o boku ok. 8 cm. Bok
musi być krótszy niż długość szparagów, żeby oba końce wystawały z ciasta.
Kłaść szparagi na ciasto i zawijać w rulon. Docisnąć koniec i ułożyć na blasze
z papierem do pieczenia.
Piec ok. 12 minut w temp 200 st. C. na górnym poziomie
piekarnika. Szparagi będą lekko chrupiące, a ciasto zezłocone.
kolejne danie z ciastem filo, pycha :)
OdpowiedzUsuńświetne !! muszę zdobyć gdzieś te ciasto, bo sama boję się zrobić. gdzie nabyłaś ?
OdpowiedzUsuńuwielbiam szparagi, super pomysł ;)
przeczytałam w poprzednim poście - Alma ?
UsuńZgadza się ;)
Usuńwyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńa jakie to niemiłe uczucie, gdy przygotowana na słońce widzę deszcz... :(
OdpowiedzUsuńwidzę, że "współpraca" z ciastem filo Ci się spodobała ;) bardzo fotogeniczne to danie trzeba przyznać. Super!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ciasta filo i zawsze się nad nim zastanawiam...
OdpowiedzUsuńnie chciałabyś zdradzić skąd masz takie urocze szczypczyki?
OdpowiedzUsuńOj niestety sama nie wiem, bo są u nas w domu od dobrych parunastu lat i nie bardzo teraz wiadomo skąd się wzięły...
Usuń