Lody kokosowe z musem jagodowym
Znowu ciągnie mnie do siebie kokosowy smak. A to wszystko przez jagody, które tak idealnie się z nim
łączą. Bo patrzę na jagody w koszyczku i
nie wiem, czy upiec jagodzianki, czy znowu zajadać je z granolą. Dajcie
mi mleczko kokosowe, a pomysły same cisną mi się do głowy.
Oto są lody, lekko słodkie, wyraziste i już zjedzone. Za
szybko…
Masa kokosowa:
1 puszka - 400ml - mleczka kokosowego
½ szklanki śmietanki 30%
½ szklanki cukru pudru
¼ szklanki wiórków kokosowych
-jak macie, to polecam jeszcze dodać 2 łyżki malibu
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką.
Wstawić w plastikowym pojemniku do zamrażalnika. Po 2 godzinach wymieszać masę, najlepiej zmiksować i
znowu włożyć. Wyjąć jeszcze po kolejnej godzinie i przemieszać.
Mus jagodowy:
½ szklanki jagód
2 łyżki cukru
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jagody umieścić w rondelku dolać 2 łyżki wody i
podgrzewać na gazie. Porozgniatać je, żeby puściły soki i dodać cukier. Mąkę
ziemniaczaną rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody i dolać do gotujących się jagód.
Wymieszać i potrzymać chwilę, aż masa lekko zgęstnieje, ma być jednak luźna.
Jeśli za bardzo zgęstnieje, to dolać wody. Całkiem wystudzić.
Mus jagodowy dodać łyżkami do nieco zwartej już masy
kokosowej, musi ona być gęsta jak budyń, ale nie twarda. Delikatnie wmieszać robiąc
zawijasy. Nie mieszaj mocno i za dokładnie. Włożyć do zamrażalnika. Wyjąć na chwilę przed podaniem, żeby trochę zmiękły.
Jak ktoś ma maszynę do lodów, to mieszankę wówczas mrozić w maszynie.
Jak ktoś ma maszynę do lodów, to mieszankę wówczas mrozić w maszynie.
wow, chyba jedne z najpyszniejszych lodów jakie widziałam *-*
OdpowiedzUsuńMleczko kokosowe i jagody? Siódme niebo :)
OdpowiedzUsuńA ja proszę o gałkę tych lodów! Bardzo ładnie proszę... ;)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa rozpusta! Połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
Piękne, cudowne i kuszące. Brawo!!! Już wpisuję to przyszłotygodniowego jadłospisu! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPycha! Jaki kolorek :>
OdpowiedzUsuńPrzepyszne :D
OdpowiedzUsuńJagody + kokos, a na dodatek są to lody ---> pyszności wykraczające poza wszelką skalę, zaraz lecę do sklepu po coś podobnego !
OdpowiedzUsuńmmm, pychotka :) zrobię jeszcze dzisiaj, ale akurat mam mus z czarnych porzeczek
OdpowiedzUsuńO też by mi tu pasowały :)
UsuńZ mleczka kokosowego, z jagodami, ale obłęd! Idealny deser..i nie tylko ;D
OdpowiedzUsuńAleż pyszności... Kusisz ogromnie :)
OdpowiedzUsuńA ja nieszczęsna wrzuciłam prawie puszkę mleczka kokosowego do sernika! :(
OdpowiedzUsuńTak więc do następnego razu, może będzie wtedy trochę cieplej.
Powinnaś chodzić z czerwonymi uszami, bo wykorzystuję połowę przepisów z twojego bloga, ku uciesze moich rodziców. :D Pytali, skąd to biorę i im się utarło, że z "tańczącego bloga".
Aż się uśmiechnęłam po przeczytaniu, dziękuję i teraz staram się być tutaj aktywniejsza, więc będzie jeszcze więcej pomysłów :) Pozdrowienia dla Ciebie i rodziców :))
UsuńMożna się było spodziewać, że te lody bardzo szybko się skończą.. :P
OdpowiedzUsuńSama bym je pochłonęła w mgnieniu oka!
Lody wyglądają aż za dobrze :P kokos ^^
OdpowiedzUsuńPuszka mleka kokosowego 160 ml czy większa?
OdpowiedzUsuń400 ml.. powinnam napisać ;)
Usuń