TRYB JASNY/CIEMNY

Lody kokosowe z musem jagodowym


Znowu  ciągnie mnie do siebie kokosowy smak. A to wszystko przez jagody, które tak idealnie się z nim łączą. Bo patrzę na jagody w koszyczku i  nie wiem, czy upiec jagodzianki, czy znowu zajadać je z granolą. Dajcie mi mleczko kokosowe, a pomysły same cisną mi się do głowy.



Oto są lody, lekko słodkie, wyraziste i już zjedzone. Za szybko…

Masa kokosowa:
1 puszka - 400ml - mleczka kokosowego
½ szklanki śmietanki 30%
½ szklanki cukru pudru
¼ szklanki wiórków kokosowych
-jak macie, to polecam jeszcze dodać 2 łyżki malibu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką. Wstawić w plastikowym pojemniku do zamrażalnika. Po 2 godzinach wymieszać masę, najlepiej zmiksować i znowu włożyć. Wyjąć jeszcze po kolejnej godzinie i przemieszać.

Mus jagodowy:
½ szklanki jagód
2 łyżki cukru
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Jagody umieścić w rondelku dolać 2 łyżki wody i podgrzewać na gazie. Porozgniatać je, żeby puściły soki i dodać cukier. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody i dolać do gotujących się jagód. Wymieszać i potrzymać chwilę, aż masa lekko zgęstnieje, ma być jednak luźna. Jeśli za bardzo zgęstnieje, to dolać wody. Całkiem wystudzić.

Mus jagodowy dodać łyżkami do nieco zwartej już masy kokosowej, musi ona być gęsta jak budyń, ale nie twarda. Delikatnie wmieszać robiąc zawijasy. Nie mieszaj mocno i za dokładnie. Włożyć do zamrażalnika. Wyjąć na chwilę przed podaniem, żeby trochę zmiękły.

Jak ktoś ma maszynę do lodów, to mieszankę wówczas mrozić w maszynie. 


Komentarze

  1. wow, chyba jedne z najpyszniejszych lodów jakie widziałam *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Mleczko kokosowe i jagody? Siódme niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja proszę o gałkę tych lodów! Bardzo ładnie proszę... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwa rozpusta! Połączenie idealne :)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, cudowne i kuszące. Brawo!!! Już wpisuję to przyszłotygodniowego jadłospisu! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jagody + kokos, a na dodatek są to lody ---> pyszności wykraczające poza wszelką skalę, zaraz lecę do sklepu po coś podobnego !

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm, pychotka :) zrobię jeszcze dzisiaj, ale akurat mam mus z czarnych porzeczek

    OdpowiedzUsuń
  8. Z mleczka kokosowego, z jagodami, ale obłęd! Idealny deser..i nie tylko ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ pyszności... Kusisz ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja nieszczęsna wrzuciłam prawie puszkę mleczka kokosowego do sernika! :(
    Tak więc do następnego razu, może będzie wtedy trochę cieplej.
    Powinnaś chodzić z czerwonymi uszami, bo wykorzystuję połowę przepisów z twojego bloga, ku uciesze moich rodziców. :D Pytali, skąd to biorę i im się utarło, że z "tańczącego bloga".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż się uśmiechnęłam po przeczytaniu, dziękuję i teraz staram się być tutaj aktywniejsza, więc będzie jeszcze więcej pomysłów :) Pozdrowienia dla Ciebie i rodziców :))

      Usuń
  11. Można się było spodziewać, że te lody bardzo szybko się skończą.. :P
    Sama bym je pochłonęła w mgnieniu oka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Lody wyglądają aż za dobrze :P kokos ^^

    OdpowiedzUsuń
  13. Puszka mleka kokosowego 160 ml czy większa?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku