TRYB JASNY/CIEMNY

Półkrucha tarta z pieczonymi warzywami


Przewija się u mnie dużo warzyw, których nie da się od tak pokroić na kanapkę. Bakłażany wywołują u mnie chęci tworzenia, bo same w sobie są bardzo oryginalne, a odpowiednio przyrządzone, niezwykle smaczne.
Już kilka razy jedliśmy ostatnio te zapiekane bakłażany, które polecam każdemu, bo jest to przepis prosty i bardzo uzależniający. Tym razem tarta na cieście półkruchym, świetnie komponuje się z tymi dodatkami, nie jest za sucha, a zaraz po upieczeniu brzegi są fajnie chrupiące.



Przepis zrobiłam na bardzo dużą blachę, wystarczy na gromadkę łasuchów lub 2-dniowy posiłek. Można też spokojnie zrobić z połowy porcji. Na drugi dzień po odgrzaniu smakuje równie dobrze ;) A ja znowu szaleję z miętową owsianką, bo poziomek urosło od groma ^^

Pieczone warzywa:
1 duży bakłażan
1 duża cukinia
oliwa
sól, zioła prowansalskie

Ciasto:
200g mąki pszennej
200g mąki pełnoziarnistej
20g świeżych drożdży
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru
4-5 łyżek ciepłej wody
160g miękkiego masła
szczypta soli

Dodatkowo:
2 kulki mozzarelli
150g sera feta
60g wędzonego łososia
2 jajka
40g tartego sera, użyłam gruyere
2 łyżki kaparów

Bakłażana i cukinię pokroić na centymetrowe okrągłe plastry. Bakłażana posolić i dostawić na 30 minut. Po tym czasie posolić cukinię. Dużą blachę lub dwie posmarować oliwą. Pędzelkiem albo palcami smarować plastry i ułożyć na blasze. Piec ok. 15-20 minut w temp 200 st. (góra-dół), aż plastry się przypieką i będą miękkie.

Drożdże dodać do śmietany razem z cukrem i wodą. Wymieszać do rozpuszczenia się ich. Dodać to do reszty składników i zagnieść ciasto. Jeśli będzie za mało giętkie to dodać jeszcze trochę masła.
Wylepić nim natłuszczoną blachę. Odrywałam po kawałku, trochę rozwałkowałam i dolepiałam jak puzzle.

Podpiec 7-8 minut w temp 200 st. C. Na spód rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę, cienkie plasterki mozzarelli, pieczone warzywa, postrzępionego łososia, kapary. Jajka wbić do szklanek. Zrobić w dwóch miejscach średnie dziury i ostrożnie wlać w każdą po jajku. Posypać kaparami i tartym serem.

Piec 10 minut. Potem ustawić piekarnik na grzanie tylko od góry, przekręcić temp. na 150 st. C i piec jeszcze 10-15 minut. Dotąd, aż białka jajek się zetną, nie całkiem na sucho, potem jeszcze trochę dojdą. Odstawić na chwilkę, pokroić na kawałki.



Komentarze

  1. Bardzo fajna tarta. Uwielbiam pieczone warzywa, są słodsze niż takie usmazone.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł z taką dużą blachą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobna do pizzy, którą mam zamiar dzisiaj zrobić! ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba sprzedam ten przepis mamie, ją też może zainteresować; )

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej co za przepis! i jakie zdjęcia! :))))))

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie i jak pomyslowo:)) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. ile razy tu wchodzę to mam ochotę ją zjeść =.= bardziej niż coś słodkiego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czuję się zaszczycona takimi słowami i to Twoimi ! Hehe, dobre, już właściwie Ci wierzę ;))

      Usuń
  8. Trochę jak pizza. Powiem więcej, bardzo dobra pizza! Z takimi warzywami to by się zjadło.. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku