Półkrucha tarta z pieczonymi warzywami
Przewija się u mnie dużo warzyw, których nie da się od tak
pokroić na kanapkę. Bakłażany wywołują u mnie chęci tworzenia, bo same w sobie
są bardzo oryginalne, a odpowiednio przyrządzone, niezwykle smaczne.
Już kilka razy jedliśmy ostatnio te zapiekane bakłażany,
które polecam każdemu, bo jest to przepis prosty i bardzo uzależniający. Tym
razem tarta na cieście półkruchym, świetnie komponuje się z tymi dodatkami, nie jest
za sucha, a zaraz po upieczeniu brzegi są fajnie chrupiące.
Przepis zrobiłam na bardzo dużą blachę, wystarczy na gromadkę
łasuchów lub 2-dniowy posiłek. Można też spokojnie zrobić z połowy porcji. Na
drugi dzień po odgrzaniu smakuje równie dobrze ;) A ja znowu szaleję z miętową owsianką, bo poziomek urosło od groma ^^
Pieczone warzywa:
1 duży bakłażan
1 duża cukinia
oliwa
sól, zioła prowansalskie
Ciasto:
200g mąki pszennej
200g mąki pełnoziarnistej
20g świeżych drożdży
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru
4-5 łyżek ciepłej wody
160g miękkiego masła
szczypta soli
Dodatkowo:
2 kulki mozzarelli
150g sera feta
60g wędzonego łososia
2 jajka
40g tartego sera, użyłam gruyere
2 łyżki kaparów
Bakłażana i cukinię pokroić na centymetrowe okrągłe
plastry. Bakłażana posolić i dostawić na 30 minut. Po tym czasie posolić
cukinię. Dużą blachę lub dwie posmarować oliwą. Pędzelkiem albo palcami
smarować plastry i ułożyć na blasze. Piec ok. 15-20 minut w temp 200 st.
(góra-dół), aż plastry się przypieką i będą miękkie.
Drożdże dodać do śmietany razem z cukrem i wodą.
Wymieszać do rozpuszczenia się ich. Dodać to do reszty składników i zagnieść
ciasto. Jeśli będzie za mało giętkie to dodać jeszcze trochę masła.
Wylepić nim natłuszczoną blachę. Odrywałam po kawałku,
trochę rozwałkowałam i dolepiałam jak puzzle.
Podpiec 7-8 minut w temp 200 st. C. Na spód rozłożyć
pokrojoną w kostkę fetę, cienkie plasterki mozzarelli, pieczone warzywa,
postrzępionego łososia, kapary. Jajka wbić do szklanek. Zrobić w dwóch
miejscach średnie dziury i ostrożnie wlać w każdą po jajku. Posypać kaparami i
tartym serem.
Piec 10 minut. Potem ustawić piekarnik na grzanie tylko
od góry, przekręcić temp. na 150 st. C i piec jeszcze 10-15 minut. Dotąd, aż
białka jajek się zetną, nie całkiem na sucho, potem jeszcze trochę dojdą. Odstawić na chwilkę, pokroić na kawałki.
mniami :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna tarta. Uwielbiam pieczone warzywa, są słodsze niż takie usmazone.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z taką dużą blachą :)
OdpowiedzUsuńPodobna do pizzy, którą mam zamiar dzisiaj zrobić! ;D
OdpowiedzUsuńchyba sprzedam ten przepis mamie, ją też może zainteresować; )
OdpowiedzUsuńojej co za przepis! i jakie zdjęcia! :))))))
OdpowiedzUsuńwygląda super smacznie!! :)
OdpowiedzUsuńPychotka! :)
OdpowiedzUsuńpysznie i jak pomyslowo:)) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńile razy tu wchodzę to mam ochotę ją zjeść =.= bardziej niż coś słodkiego!
OdpowiedzUsuńczuję się zaszczycona takimi słowami i to Twoimi ! Hehe, dobre, już właściwie Ci wierzę ;))
UsuńTrochę jak pizza. Powiem więcej, bardzo dobra pizza! Z takimi warzywami to by się zjadło.. :)
OdpowiedzUsuń