Tarta z mascarpone i jagodami
Kuchni sprzyja zapach kruchego ciasta. Poprawia atmosferę, nastrój i kreatywność. Zwłaszcza w lecie, kiedy każdy owoc zachęca do kombinowania. Więc, na szybko, prosta tarta, dla leniwych, ale głodnych smakowitych wrażeń. Byle szybciej na leżak, w ogrodzie, z filiżanką espresso.
Ciasto:
250 g mąki pszennej*
130 g masła, o temp. pokojowej
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki wody
Wypełnienie:
250 g mascarpone
250 ml śmietanki 30%
50 g cukru pudru
jagody
*można użyć mąkę orkiszową i zastąpić część mielonymi migdałami lub płatkami owsianymi
*można użyć mąkę orkiszową i zastąpić część mielonymi migdałami lub płatkami owsianymi
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Powinno być gładkie i trochę miękkie. Wylepić nim formę do tarty. Ja dzielę ciasto na dwie części, każdą trochę rozwałkowuję i wylepiam formę. Nakłuć ciasto widelcem. Piec 15-18 minut w temp. 200 st. C (od dołu), na złoty kolor. Całkowicie wystudzić.
Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować krótko z cukrem pudrem. Dodać do niego śmietankę i zmiksować na wolnych obrotach na gładką masę, jak najkrócej. Krem rozsmarować na ostudzonym cieście, posypać jagodami.
prosto, szybko i niesamowicie smacznie
OdpowiedzUsuńnajlepsze letnie ciasto !
OdpowiedzUsuńPycha :) Z pewnością taką zrobie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam w ten weekend podobną tartę tylko, że z malinami! Ale następnym razem spróbuję z jagodami ;)
OdpowiedzUsuńPychotka :)))) Uwielbiam takie smaki ;)
OdpowiedzUsuńPychota i do tego taka śliczna!
OdpowiedzUsuńwow, wygląda pysznie !! najlepsze to drugie zdjęcie , najbardziej mnie kusi ten krem *-*
OdpowiedzUsuńKrem jest pyszny, bo proporcje są dobrane w sam raz :)
UsuńChętnie bym sobie zjadła jakąś tartę z jagodami :)
OdpowiedzUsuńtaką pyszną prostotę to ja bardzo lubię ♥
OdpowiedzUsuńciacho- bomba!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za przepis do Jagodowo Nam 5! :)
uwielbiam takie wypieki! Tym bardziej, że jeszcze kuszą taki zdjęciami :)
OdpowiedzUsuńAle to pięknie wygląda! Prosty przepis, letni... świetny!
OdpowiedzUsuńMascarpone i jagody to niezwykle zgrany duet :)
OdpowiedzUsuńobłędnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńwygląda tak bardzo omnomomnom <3
OdpowiedzUsuńAż chce się jeść!
OdpowiedzUsuńRewelacyjna :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńNajwspanialsza tarta na świecie!!! Jagody zamieniłam na borówki :)
OdpowiedzUsuńCiszę się:) A owoce to właściwie czysta dowolność ;)
UsuńTroche cukier puder za bardzo wyczuwalny w masie .
OdpowiedzUsuńU mnie było w porządku, może za szybko tarta została podana, ja trzymałam wcześniej w lodówce, to cukier mógł się już wtopić ;)
UsuńTak jest jak napisalas...zwracam honor dzisiaj ten smak sie ,,przezarl,,i cukier nie jest wyczuwalny. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcia, a tarta wygląda bardzo smakowicie na tym niebieskim talerzyku:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę świetna tarta, niezwykle prosta i szybka w wykonaniu, a w smaku jeszcze lepsza, gościom bardzo smakowała:), POLECAM!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję, a taka tarta może być podstawą do wielu wariacji :))
UsuńMam pytanie :) Proporcje składnikow są na jaki wymiar blachy? 28 cm ?
OdpowiedzUsuńTak, ta foremka ma 28 cm śr., ale można też użyć 26 cm ;)
UsuńRewelacyjny przepis! Prosto i smacznie! Dodałam trochę malin żeby urozmaicić kolorystykę ☺ Tarta pochłonięta przez rodzinkę i znajomych niemal natychmiast! Dzięki za pomysł ��
OdpowiedzUsuńWspaniale!
UsuńCzy moga być mrozone jagody?
OdpowiedzUsuńNie, do tego typu ciasta nie polecam. Takie mrożone, to bardziej do pieczonych ciast ;)
UsuńWłaśnie poszła do lodówki jutro udekoruję borówkami:) czy ta baza na ciasto bez cukru nada się do tarty wytrawnej?
OdpowiedzUsuńSuper! Oczywiście, możesz dodać jeszcze trochę soli w wersji wytrawnej. Też czasem zamiast żółtka i wody daję całe jajko, to są moje dwa typy spodów, które lubię :)
UsuńWspaniała tarta! Właśnie poszukuję inspiracji, chociaż poprzednią tartę zamówiłam z dostawą do domu na e-torty bo na pieczenie po prostu nie mam czasu! :( Teraz właśnie zbliżają się kolejne urodziny i prawdopodobnie znów zamówię tort ze strony, zamiast męczyć się z pieczeniem w te upały! :)
OdpowiedzUsuńFajna reklama, ale ja polecam jednak upiec samemu ;)
UsuńTrafiłaś idealnie w moje smaki! Pochłonęłabym całą od razu hihi:)
OdpowiedzUsuńKlasyka jest zawsze na czasie :)
UsuńCiasto szybkie w przygotowaniu! Bardzo dobre aż ślinka cieknie 😜😜PYCHOTKA!!!!
OdpowiedzUsuńProste przepisy i połączenia smaków najbardziej zapadają w pamięć :))
UsuńZrobilam dzisiaj ze zwyklym cukrem bo nie mialam pudru. Wyszla pyszna.
OdpowiedzUsuń