Victoria sponge cake, balsamiczne truskawki i mascarpone.
Najbardziej lubię piec ciasta na urodziny. To taki wypiek
z przesłaniem, który jest zawsze pożądany, jaki by nie był, bo w końcu tort/coś
słodkiego na urodziny musi być, a solenizant czuje się wtedy na miejscu, ze spełnionymi
oczekiwaniami.
Skąd to wiem? Po wyrazie twarzy, jaki obserwuję podczas
tej uroczystości, wszystko jest jak należy i rytuał zostaje odbyty. Dlatego tak
bardzo lubię urodziny, bo to inny czas, który wydaje się być niezachwiany, z założenia…
Nie lubię i nie polubię tortów z maślanymi masami,
nasączonych ponczem i z zapychającymi dodatkami, co i tak kojarzymy z
prawdziwym tortem, bo głównie takie figurują w cukierniach.
To angielskie ciasto jest mięciutkie jak gąbka /sponge
cake/ podobne do naszego biszkoptu, ale z dodatkiem masła. Nazwa pochodzi od
królowej Wiktorii, która podobno zajadała się tym ciastem do popołudniowej
herbaty. W tej wersji są podduszone truskawki, ze skraplającym się, rubinowym
syropem… po tym człowiek chce znowu upiec komuś, tak dobre ciasto.
A przepis ze strony Katie.
A przepis ze strony Katie.
Ciasto:
175g mąki pszennej
175g miękkiego masła
160g cukru pudru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka mleka
Nadzienie:
400g truskawek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki octu balsamicznego
Mała garść listków mięty, drobno posiekanych
Dodatkowo:
250g mascarpone
70 ml śmietanki 30%
Cukier puder do oprószenia
Tortownicę o średnicy 20cm posmarować tłuszczem i
przylepić na spód kawałek papieru do pieczenia, obciąć nadmiar, ale żeby
wystawało trochę na zewnątrz. Zacisnąć obręcz.
Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę, wbijać
po jednym jajku i cały czas ubijać. Dodać ekstrakt z wanilii, proszek do
pieczenia i mąkę kukurydzianą. Miksować i stopniowo dodawać mąkę. Na koniec
dodać sok z cytryny i mleko. Masa musi być pulchna i gładka.
Wlać połowę masy do formy i wygładzić. Jeśli macie dwie
takie same, to przelać po równo do każdej. Piec 25-30 minut w temp. 180 st. C,
aż ciasto się zezłoci i patyczek wbity w środek będzie suchy. (Można również
piec 15 minut góra-dół + 10 minut z termoobiegiem). Wystudzić.
Truskawki pokroić na ćwiartki, mniejsze na połówki i
włożyć do rondla. Dodać sok z cytryny, ocet i cukier. Doprowadzić do wrzenia,
dodać miętę i gotować ok. 4 minuty. Truskawki odcedzić do osobnej miski, a sok
zostawić w rondlu. Gotować go jeszcze ok. 10 minut, żeby zmniejszyła się
objętość i żeby zgęstniał. Wystudzić i przelać do truskawek.
Mascarpone wymieszać ze śmietanką.
Posmarować kremem jeden z wystudzonych blatów ciasta,
nałożyć ostrożnie truskawki z syropem, bez obaw, trochę ścieknie, ale wsiąknie
w ciasto. Położyć na to drugi blat ciasta i posypać obficie cukrem pudrem.
Kto nie byłby zadowolony z takiego tortu! ; D
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że na moje urodziny ktoś dla mnie upiecze taki tort... a jeżeli nie to upiekę go sobie sama;-)
OdpowiedzUsuńJa również jeśli już to wolę takie torty od tych 'standardowych' :)
OdpowiedzUsuńPrzecież to istna bomba kaloryczna!! ...zgłaszam się po porządny kawałek :)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
Tak jak porządne ciasto, ale nie taka bomba jak te tradycyjne torty, dlatego chętnie wcisnę we wszystkich kawałek ;)
Usuńdostać tort na urodzinki to super sprawa. bez tortu jakoś tak smutno... no, a z takiego tortu to można skakać z radości :D
OdpowiedzUsuńTo już wiem komu zlecę swój tort urodzinowy ;)
OdpowiedzUsuńWygląda nieładnie, ale strasznie apetycznie :))) ;*
OdpowiedzUsuńTo sprytny pozór, żeby nie było za dużo chętnych do jedzenia :P Chociaż ja tam lubię bałagan na talerzu :D
UsuńA mi się bardzo podoba :)
UsuńJa tam byż pożarła całego:D
Usuńtaki torcik to ja rozumiem :) też nie lubię tych ciężkich kremów :)
OdpowiedzUsuńJa też najbardziej lubię piec dla inny nawet bez okazji ;)
OdpowiedzUsuńTaka wersja brzmi świetnie, jadłabym;)
Nominuje Cię do Libster blog Awards i Versatile Blogger Awards. :) Więcej informacji na moim blogu: http://wiolka-zakochana-wariatka.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńŚwietny biszkopt! : )
OdpowiedzUsuńTaki torcik w całości poproszę!
Pozdrawiam