Drożdżówki pełnoziarniste z owocami lata
Żeby coś odżyło i przyniosło sukces, trzeba czasem usunąć
przeszkodę, która zawadza w dążeniu do satysfakcji. Można to zdanie odnieść do
wielu sytuacji. Akceptacji siebie, realizacji marzeń, kontaktów z ludźmi. Takie
rzeczy uświadamia mi czasem sama natura, w tym przypadku niepozorny krzak
jeżyn.
Bo moje jeżyny rosły w cieniu jabłonki sąsiada za siatką
i dawały mało owoców. W tym roku sąsiad jabłonkę wyciął, bo chyba była stara
albo mu przeszkadzała. Teraz mam jeżyn od groma, które zbieram codziennie
wielkimi miskami i zastanawiam się, do czego by je tu jeszcze dodać.
Drożdżówki są mięciutkie, o sprężystym pełnoziarnistym
miąższu z nadzieniem kleistych owoców lata, z zaprzyjaźnioną kruszonką.
Składniki ( 10- 12 średnich)
300g mąki pełnoziarnistej
150g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
80g cukru
100g masła
2 jajka
400g zmieszanych malin, jeżyn i jagód
1 płaska łyżeczka mąki ziemnaczanej
3 łyżki cukru
Kruszonka:
20g miękkiego masła
20g cukru
50g mąki
Do małej miseczki wlać 2 łyżki ciepłego mleka i łyżkę
cukru. Wymieszać z pokruszonymi drożdżami, najlepiej drewnianą łyżką. Odstawić,
aż zaczyn się podniesie, ok. 5 minut.
Masło rozpuścić, żeby było gęste. Do mąki wlać ciepłe
mleko, dodać jajka, cukier i masło, Wyrabiać ciasto drewnianą łyżką,
napowietrzając od spodu lub można wyrobić od razu w robocie kuchennym przez
parę minut. Ciasto powinno być trochę sprężyste i luźne. Odstawić w misce przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce,
aż podwoi objętość, na około godzinę.
Połowę owoców włożyć do rondelka i potrzymać parę minut
na ogniu, żeby puściły sok. Większe kawałki owoców wybrać łyżką i dodać do
pozostałych owoców w misce. Do pozostałego soku dosypać cukier i zagotować. W
szklance rozmieszać mąkę ziemniaczaną w 3 łyżkach wody i wlać do soku. Mieszać,
aż zgęstnieje na kisiel. Przelać wszystko na owoce.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, trochę podsypać mąką
i odrywać równe kawałki, ok 12. części. Każdy rozpłaszczyć i położyć na blasze
z papierem do pieczenia. Na środek każdego ciasta położyć po 2 łyżki owoców,
wybierać najgęstsze kawałki, nie lać dużo rzadkiego, owoce jeszcze zmiękną. Brzegi
można posmarować rozbełtanym jajkiem.
W miseczce rozetrzeć palcami składniki na kruszonkę i
obsypać brzegi bułeczek.
Piec 17 minut w temp. 180 st. C.
Poproszę jutro rano taką jedną;) Zabiorę do pracy ;)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę takiej mnogości jeżyn i możliwości pieczenia z nimi takich apetycznych drożdżówek :))
OdpowiedzUsuńSmaki lata, pychota:-)
OdpowiedzUsuńpyszna kwintesencja lata :)
OdpowiedzUsuńz wielką przyjemnością zjadłabym sobie tak smaczne drożdżówki z owocami *-*
OdpowiedzUsuńkocham jeżyny *_________*
OdpowiedzUsuńmożesz wpaść i sobie uzbierać koszyczek :D
Usuńtak zrobię w przyszłym tygodniu :D
Usuńale pyszności aż miło popatrzeć :)
OdpowiedzUsuńZawsze bałam się nakładać takiej góry farszu na drożdżówki, bo "zakalec, menstruacja i w ogóle się nie uda".
OdpowiedzUsuńNastępnym razem spróbuję z wieelką ilością owoców!