Sernik z białą czekoladą i jeżynami
Przyjemne to uczucie, gdy dostrzega się małe dodatki codzienności. Otulające ciepłem dni sierpnia bardzo mi się podobają. Wystarczy położyć się na drewnianej ławce, a człowiek zaraz zasypia, bo słońce okrywa złotymi promieniami, wiatr lekko tańczy po ramionach, a ciało relaksuje się chyba bardziej niż w salonie Spa.
Składniki:
200g ciastek mocno czekoladowych, np. Oreo
1 płaska łyżka kakao
70g rozpuszczonego masła
1kg twarogu
mielonego (np. z wiaderka)
2 jajka, osobno białka i żółtka
200g białej czekolady
4 łyżki cukru
ok. 300g jeżyn (można użyć też jagód)
Spód formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia
i zacisnąć obręcz. Ciastka dokładnie pokruszyć, zmieszać z kakao i masłem. Jeśli używacie Oreo to odkleić białe części ze środka, nie są tu potrzebne. Wyłożyć
spód ciastkami i trochę boki. Włożyć do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w rondelku nad
garnkiem z parującą wodą). Przestudzić. Białka ubić na pianę. Ser zmiksować z
żółtkami i cukrem. Dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę i miksować. Na końcu
wolno wmiksować pianę z białek, niedługo. Przelać masę na spód.
Połowę owoców powciskać
na wierzch masy. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 st.C, zmniejszyć
temp. Do 130 st. C i piec 60 minut. Wystudzić i włożyć do lodówki, najlepiej
schłodzić długo przez noc. Posypać resztą jeżyn.
uwaga: jeśli wolicie, to jedną czekoladę można zamiast rozpuszczania posiekać na kawałki i wmieszać do masy.
uwaga: jeśli wolicie, to jedną czekoladę można zamiast rozpuszczania posiekać na kawałki i wmieszać do masy.
Bardzo apetyczne połączenie smaków. :)
OdpowiedzUsuńwygląda nieziemsko !! do tego z jeżynkami *-*
OdpowiedzUsuńPoproszę o kawałeczek takich pyszności :)
OdpowiedzUsuńaaa mam ostrężyny! i już mam pomysł jak je wykorzystać :P Dzięki!
OdpowiedzUsuńSernik wygląda nieziemsko! Zjadłabym kawałek do porannej kawy ;)
OdpowiedzUsuńfaktycznie wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZ ciekawości, jak wpływa na sernik pieczenie go w niskiej temperaturze? Planuję zrobić taki jeden, z malinami, ale ponad 100 minut pieczenia( w przepisie) mnie zastanawia. :) Pozdrawiam, Renata
OdpowiedzUsuńZ osobistego doświadczenia - ten pieczony w niższej temperaturze jest bardziej kremowy, mazisty.
UsuńKocham serniki z białą czeko, z jeżynami jeszcze nie robiłam, ale wygląda idealnie!
Słyszałam, że serniki pieczone w niskiej temperaturze i dodatkowo w kąpieli wodnej nie pękają. Piekłam tak dzisiaj i niestety się nie sprawdziło, ale sernik spękany czy nie, zawsze pyszny! :D
UsuńZ moich obserwacji takie serniki właśnie są bardziej kremowe i gwałtownie nie wyrastają żeby potem opasc, jak to często bywa. Jest inny w konsystencji niż takie tradycyjne serniki, trzeba spróbować i sie przekonać :)
UsuńOd siebie mogę dodać, że serniki pieczone w kąpieli wodnej nie są suche, mają takie ożywcze, kremowe wnętrze :)
UsuńBoski! Sernika z dodatkiem białej czekolady jeszcze nie robiłam, a chętnie takie wersji spróbuję. Jeszcze te jeżyny :) Chciałam ostatnio się na nie skusić ale sklepach są takie drogie, że taniej mi wyjdzie pojechanie po nie do lasu :)
OdpowiedzUsuńJa na szczęście mam swoje na ogrodzie, jezyny można zastąpić jagodami, ale raz w sezonie można kupić, bo są pyszne ;)
Usuńo Boże :) wygląda fantastycznie :) będziem testować, wróciłam w końcu z urlopu z nowymi siłami :)
OdpowiedzUsuńTrzeba testować i szukać swoich ulubieńców :)
Usuńjakbyś czytała w moich myślach, ostatnio chodzi za mną sernik, a i jeżyn w tym roku nie jadłam, więc czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńSernik prezentuje się wyjątkowo dostojnie, bardzo pysznie, jakby był przygotowany na królewski dwór. Bardzo smakowicie wygląda ;-)
OdpowiedzUsuńHehe, na rodzinną imprezkę to prawie jak na dwór :P Ale to prawda, sernik prezentował się wspaniale :)
UsuńWczoraj upiekłem, wyszedł świetny ;D
OdpowiedzUsuńO proszę jestem pełna podziwu! Cieszę sie ze zainspirowalam :)
Usuń"korona" z jeżyn wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńoch Oreo, dzisiaj o nim pisałam własnej produkcji ;)
OdpowiedzUsuńprzepis zapisuję :)
właśnie spróbowałam pierwszy kawałek - smak obłędny! ;)
OdpowiedzUsuńTo cieszę się bardzo, że mi o tym napisałaś ! :))
Usuńsernik jest przepyszny, tak jak i wygląda :) ja wsypuję zmiksowanego żółtka z serem jeszcze budyń waniliowy :)
OdpowiedzUsuńCiekawe z tym budyniem, muszę kiedyś spróbować :)
Usuń