Kojące jabłkowe ciasto z jeżynami
Na ostatnie sierpniowe dni piekłam pyszne ciasto. Życiowe
zamotanie nie pozwoliło mi do tej pory go Wam zaprezentować, ale przypomniałam
sobie w porę, dopóki są jeszcze jeżyny. Pociągające jest w nim miękko-kruche
ciasto i jabłkowy wsad, z goszczącymi się jeżynami. Taka jakby szarlotka, a
jednak smakowita nowość. Według mnie wspomnienie o nim, łagodzi obowiązki
codzienności, a jeszcze lepiej jakby znowu pojawiło się na stole i ukoiło
zawieruchę myśli.
niezwykła inspiracja z /desserts for breakfast/
Składniki:
500g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru
4 żółtka
300g miękkiego masła
1 łyżka startej skórki z cytryny
¼ łyżeczki soli
Nadzienie:
600 g jabłek, obranych i pokrojonych w średnie plastry*
2 szklanki jeżyn
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
*użyłam antonówek, sposób krojenia jak tutaj
Wszystkie składniki na ciasto zmieszać w dużej misce i ugnieść
na miękkie ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć każdą w folię spożywczą i
włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
W tym czasie przygotować jabłka. Zmieszać je w dużej
misce razem z jeżynami, cukrem, mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny.
Formę wymiarach ok. 20x30 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód,
wyrównać i delikatnie ugnieść. Teraz rozprowadzić warstwę owoców. Wyjąć drugą
część ciasta i ponownie zetrzeć na tarce na owoce.
Piec 50-60 minut w temp. 180 st. C, aż wierzch będzie
miał złocisty kolor. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
wygląda świetnie:) chętnie bym zjadła kawałek:)
OdpowiedzUsuńjabłkowe ciasta należą do jednych z moich ulubionych wypieków, a jeżynki do tego to bardzo fajny, pomysłowy dodatek :) pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńNa prawdę fantastyczne, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńJa niestety jeżyn tak czy siak nie mam na stanie, ale.. oj, chciałabym mieć! :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście jeżyny idealnie tu pasują, ale myślę, że ciasto przyjęłoby też nieźle maliny :)
UsuńGdzie ja tu wchodzę o tej godzinie a tu takie ciacho... I mam ochotę!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie do wypróbowania :) uwielbiam twoje przepisy, jeszcze się na żadnym nie zawiodłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, staram się nie być źródłem rozczarowań, a ciasto jak najbardziej polecam! :))
UsuńOstatnio zebrałam ostatnie jeżyny, ale jak jeszcze jakieś się uchowały na krzaku... to musze koniecznie je przetestować w takim połączeniu :)
OdpowiedzUsuń