Spring rolls z kurczakiem i sosem orzechowym
Jak już kiedyś wspominałam, nie lubię za bardzo używania dużej ilości tłuszczu w mojej kuchni. Dlatego papier ryżowy, wykorzystałam nie do popularnej odmiany spring rolls, czyli sajgonek, które smażone są w głębokim tłuszczu, a po prostu zawinęłam składniki w cieniutki i lekki naleśniczek.
Szkoda, że tak długo zwlekałam z tym przepisem, bo to wspaniały sposób na różne okazje. Możemy podać je jako przekąskę na przyjęciu, zrobić na lekką kolację lub zapakować na drugie śniadanie do pracy. Koniecznie z orzechowym sosem !
Składniki ok. 12-14 sztuk
Kurczak:
1 duża pierś z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka soku z limonki
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 duży posiekany ząbek czosnku
1 średni ogórek
1 duża marchewka
2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
12-14 sztuk papieru ryżowego
Sos orzechowy:
2 łyżki masła orzechowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka ostrego sosu np. tabasco
ciepła woda
Kurczaka pokroić na małe paski i wymieszać z podanymi dodatkami. Usmażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni/
Ogórka i marchewkę pokroić w cieniutkie paseczki. Najlepiej przekroić je najpierw na 3 części i dopiero na paski. Przygotować płaską miskę, wypełnioną na dnie ciepłą wodą.
Krążek papieru ryżowego moczyć w misce z wodą przez parę sekund, żeby zmiękł i zrobił się giętki. Położyć na płaskiej powierzchni np. plastikowej desce. Na samym środku układać po kolei na sobie kapustę, paski marchewki, ogórka i kawałki kurczaka. Nie za dużo, żeby się dało porządnie zawinąć. Złożyć do środka najpierw krótsze boki, a potem dłuższe, dobrze dociskając.
Zmieszać wszystkie składniki na sos, dolać ciepłej wody do pożądanej konsystencji, jeśli się nie chce połączyć to podgrzać, żeby masło się rozpuściło. Powinien być w miarę rzadki, jak maślanka.
Gotowe spring rollsy maczać w sosie i jeść rękami ;)
Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nigdy nie jadłam żadnej potrawy w papierze ryżowym ;) A wygląda naprawdę smakowicie :)
Ściskam cieplutko!
jak dla mnie coś świetnego!! pyszne, zdrowe danie w dodatki z tak smacznym orzechowym sosem *-* chciałabym zjeść dziś taki obiad.
OdpowiedzUsuńsuper... i po zawinięciu "rollsa" już nie pieczesz tego w żaden sposób? świetny i prosty przepis, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie nie, zostaje sobie taki surowy :) Może kiedyś spróbuję coś w nich zapiec, ale smażenia się raczej nie tykam :P
Usuń