TRYB JASNY/CIEMNY

Chlebek dyniowy z espresso i gorzką czekoladą


Złapał mnie idylliczny stan. Bez pośpiechu i nadrabiania, po prostu życie dniem codziennym, na chwilkę bez planowania. Jednak niedługo pochłonie mnie, bezkresna przestrzeń obowiązków, z której uwolnić może mnie tylko dyscyplina i dobra organizacja. Nie martwię się, bo bez tego życie byłoby nudne. Podkręcam walory zwykłego ciasta, dyniowym miąższem i zużywam zapasy czekolady.


Ciasto na typ chlebka, nieco babkowate, ale idealnie wilgotne, z cynamonowo-kawowym aromatem. 

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1 szklanka puree z dyni
1/2 szklanki oleju
3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2/3 szklanki cukru, brązowego
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki letniej wody
150g posiekanej gorzkiej czekolady

W dużej misce zmiksować puree z dyni, olej, kawę, cukier, ekstrakt z wanilii i jajka. Dodać mąki, sodę, sól, przyprawy i wodę. Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę. 
Średnią keksówkę nasmarować masłem i posypać mąką. Wlać masę i piec 70-80 min w temp 180 st. C, patyczek wbity w środek powinien być suchy, może się troszeczkę obrać.




Komentarze

  1. Domowy chlebek, najlepszym chlebem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami :) Takie cudownie jesienne, idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chlebek w idealnych połączeniach smaków!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie.. jesienne, chlebkowate, idelane do kubka gorącego mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. coraz więcej dyniowych przepisów, coraz więcej jesiennych smaków - coraz więcej inspiracji do spróbowania ! to ciasto jest cudne - na niedzielne popołudnie i nie tylko, do kawy idealne <3

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham te chlebki :) w każdej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebek dyniowy z kopem energii (czekolada i kawa);)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. dokładnie :) mleka, kawy, kakao, zwłaszcza duży i cieplutki :))

      Usuń
  9. WOW-dzięki za przepis! Robię już jutro:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku