Chlebek dyniowy z espresso i gorzką czekoladą
Złapał mnie idylliczny stan. Bez pośpiechu i
nadrabiania, po prostu życie dniem codziennym, na chwilkę bez planowania.
Jednak niedługo pochłonie mnie, bezkresna przestrzeń obowiązków, z której
uwolnić może mnie tylko dyscyplina i dobra organizacja. Nie martwię się, bo bez
tego życie byłoby nudne. Podkręcam walory zwykłego ciasta, dyniowym miąższem i
zużywam zapasy czekolady.
Ciasto na typ chlebka, nieco babkowate, ale idealnie
wilgotne, z cynamonowo-kawowym aromatem.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1 szklanka puree z dyni
1/2 szklanki oleju
3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2/3 szklanki cukru, brązowego
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki letniej wody
150g posiekanej gorzkiej czekolady
W dużej misce zmiksować puree z dyni, olej, kawę, cukier, ekstrakt z wanilii i jajka. Dodać mąki, sodę, sól, przyprawy i wodę. Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę.
Średnią keksówkę nasmarować masłem i posypać mąką. Wlać masę i piec 70-80 min w temp 180 st. C, patyczek wbity w środek powinien być suchy, może się troszeczkę obrać.
Domowy chlebek, najlepszym chlebem :)
OdpowiedzUsuńMniami :) Takie cudownie jesienne, idealne :)
OdpowiedzUsuńchlebek w idealnych połączeniach smaków!
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńTakie.. jesienne, chlebkowate, idelane do kubka gorącego mleka :)
OdpowiedzUsuńcoraz więcej dyniowych przepisów, coraz więcej jesiennych smaków - coraz więcej inspiracji do spróbowania ! to ciasto jest cudne - na niedzielne popołudnie i nie tylko, do kawy idealne <3
OdpowiedzUsuńkocham te chlebki :) w każdej wersji :)
OdpowiedzUsuńChlebek dyniowy z kopem energii (czekolada i kawa);)
OdpowiedzUsuńi do tego kubek mleka ; )
OdpowiedzUsuńdokładnie :) mleka, kawy, kakao, zwłaszcza duży i cieplutki :))
UsuńWOW-dzięki za przepis! Robię już jutro:)
OdpowiedzUsuń