TRYB JASNY/CIEMNY

Frittata z dyniowym puree


Puree z dyni to dobry dodatek do wielu rzeczy. Z jednej dużej dyni, wychodzi go naprawdę sporo, ale nie trzeba męczyć się z tym wszystkim na raz. Ja zamroziłam dwa słoiki, teraz wyjmuję na noc, a już rano mam porcję do porannej walki z rutyną. Kanapki są dobre, dobra i owsianka, ale jajka to jest to, co zawsze ratuje w potrzebie smacznego białka. 



Składniki (1 porcja):
2 jajka
3 łyżki puree z dyni
1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
ser kozi (solankowy) lub feta
sól, pieprz

Jajka roztrzepać ze szczyptą soli. Małą patelnię rozgrzać z odrobiną oleju, wlać jajka. Chwilę podsmażyć, na jeszcze płynny wierzch rozprowadzić puree z dyni, posypać pokrojonym w kostkę serem, cebulką i pieprzem. Przykryć i zapiec, aż wierzch się zetnie.






Komentarze

  1. bardzo fajna frittata ! jak dyniowa to na pewno smaczna :)
    czuć jesień, jest pięknie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, ale pyszne śniadanie. Musi mieć bardzo ciekawy smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszędzie króluje teraz dynia;) Wspaniałe śniadanie, a ten kolor... Pozdrawiam! Magda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite jesiennne śniadanie... :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka pyszna! I jeszcze ta dynia! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki fajny pomysł i sposób dodania dyniowe pure, muszę wykorzystać ten patent!
    Śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dawno nie jadłam żadnej frittaty i chyba tak sobie zrobię niedługo! niech tylko kupię dynię i zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuj póki są, a takie puree, jeśli nie zapasteryzować, to można zamrozić w słoiczkach :)

      Usuń
  8. świetnie :) pysznie, zdrowo i jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku