Ostra zupa dyniowa z cheddarem
Może i Halloween nie świętuję, ale z pewnością
świętuję sezon na dynię. Już myślałam, że przestałam lubić zupę dyniową, bo
jednak co dynia, to inny smak i ostatnio mnie nie zadowoliła. Jednak większa
tajemnica tkwi w dodatkach i każdą dyniową potrawkę można fajnie urozmaicić.
Niezależnie kto, co świętuje, taka zupa to strzał w
dziesiątkę i podniebienie. Ostra, z charakterem i obowiązkowymi dodatkami. A tutaj
podawałam przepis na nieco łagodniejszą wersję.
Składniki:
1l puree z dyni
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta chili w proszku
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżki soku z cytryny
pieprz, sól
Do podania:
małe ptysie
ser cheddar
pestki dyni
Do podania:
małe ptysie
ser cheddar
pestki dyni
Zagotować litr wody i wrzucić pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Gotować do miękkości, około 15 minut. Wlać puree z dyni i zmiksować na gładką konsystencję. Zostawiam trochę malutkich kawałków warzyw. Dodać przyprawy, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Jeśli ktoś woli jeszcze ostrzejsze, to sypnąć trochę więcej chili, ale ostrożnie.
Rozgrzać suchą patelnię i wsypać na nią garść pestek dyni. Po chwili przemieszać i podpiekać, aż nabiorą brązowego koloru. Zdjąć z patelni od razu do miseczki.
Zupę podawać z ptysiami, prażonymi pestkami dyni i startym na wierzch cheddarem, najlepiej dużo :))
Bardzo apetycznie i rozgrzewająco :)
OdpowiedzUsuńA ostatnio szukałam fajnego przepisu na zupę dyniową. No i już mam ;)
OdpowiedzUsuńA ja jakoś do zupy z dyni.. jeszcze muszę się przekonać ;)
OdpowiedzUsuńWitam, chciałam zapytać ile porcji zupy wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńdokładnie nie pamiętam, ale ok. 6-8 porcji ;)
Usuń