Placek ziemniaczany z szynką
Gościnnie pojawił się Paweł, który zaczyna blogowanie i jego zmagania, możecie oglądać na blogu Medyczna kuchnia.
inspiracją był przepis z magazynu Moje gotowanie
Składniki (4 porcje):
5 średnich ziemniaków (ok.700g)
1 średnia cebula
1 średnia cebula
1 cebulka dymka z zielonym
2 ząbki czosnku
2 jajka
2 płaskie łyżki mąki
200g szynki
sól, pieprz
ser żółty do posypania
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę
posiekać w kosteczkę, razem z dymką i czosnkiem. Szynkę pokroić w kosteczkę lub paski i podsmażyć ją do zrumienienia na łyżce oleju. Wszystkie składniki wymieszać w
misce. Porządnie doprawić solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i rozprowadzić
równo masę. Przykryć pokrywką i zapiekać 15 minut. Podważyć z każdej strony. Do
placka przyłożyć talerz równego rozmiaru i obracając do góry nogami patelnię, przenieść placek na talerz. Podlać jeszcze patelnię olejem i zsunąć na nią placka, niespieczoną stroną do dołu. Przykryć i zapiekać kolejne 15 minut. Po tym
czasie zdjąć z ognia i zostawić jeszcze na 10 minut. Przed podaniem posypać startym żółtym serem.
Ale pycha, chyba zrobię ;)
OdpowiedzUsuńJak powiedziałam tak zrobiłam :)
UsuńPominęłam jedynie szynkę bo nie było w lodówce i chyba nawaliłam zbyt dużo ziemniaków, trochę się rozwaliło ale wyszło pyszne. Dzięki za inspirację :D
Widzę, że jesteś człowiekiem czynu :D Z szynką jest bardzo dobre, a u Ciebie taki bardziej klasyczny placek wyszedł :)) Rzeczywiście trzeba uważać na proporcje, bo własnie może trochę odpadać.
UsuńCiekawy pomysł :D
OdpowiedzUsuńa czy zamiast na patelni, można zapiekać w piekarniku na np blaszce do tarty? :>
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :) Pewnie jakieś 30 minut minimum, bo wiem, że placki ziemniaczane można tak piec i wtedy małe piecze się ok. 20 min ;))
Usuń