Sernik Fredzi
Przepis pochodzi z książki kucharskiej Thermomix, nazwa pewnie miała być taka swojska :)
ciasto:250g mąki
125g masła lub margaryny
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 g cukru (najlepiej cukru pudru)
masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu
5 żółtek
2 opakowania budyniu śmietankowego
2 i 2/3 szklanki mleka
250 g cukru
1/3 szklanki oleju
dodatkowo:
100g cukru pudru
5 białek
szczypta soli.
Z podanych składników wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną blachę, dużą ok. 30x40 cm. Ciasto łatwiej przenieść na blachę przy pomocy wałka, wystarczy je na niego nawinąć.
Zmiksować ser z cukrem, budyniem i żółtkami. Dodać mleko i olej, miksując na gładką konsystencję.Wylać masę na spód. Piec 50 min. w temp. 180 st. C.
Przed końcem czasu przygotować pianę. Ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i szczyptę soli. Wyjąć ciasto, rozłożyć na nim równomiernie pianę i wstawić do piekarnika jeszcze na 10-15 minut, aż wierzch się ozłoci. Najlepiej studzić w uchylonym piekarniku, przynajmniej przez chwilę, wtedy znacznie nie opadnie.
- 1 szklanka = 250ml
Ładny blog <3
OdpowiedzUsuńagrestaco6.blogspot.com
Dziękuję :)
UsuńCiekawe, kim jest Fredzia...? :)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda cudnie :)
Też mnie zawsze ciekawią takie nazwy, ale ta całkiem przyjemna ^^
Usuńwłaśnie takie proste rozwiązania lubię, i takie pyszne serniki smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńNie lubię tych mazistych serników, ale za to takie piankowe lubie najbardziej:-).
OdpowiedzUsuńFredzia? hm.. nazwę pierwszy raz słyszę czyżby Fredzia go wymyśliła ? ;P
OdpowiedzUsuńAle serniczek znam dobrze i bardzo go lubię :)
Tak nazywał się przepis w książce Thermomixa i już go tak nazywamy w domu, więc może być i jakaś miła Fredzia :)
UsuńJak dla mnie idealny:)
OdpowiedzUsuńZ przepisu skorzystam, ale niestety jutro bo..........., nie mam budyniu.
OdpowiedzUsuńJaka szkoda!
Ale może i lepiej, bo może by niewiele zostało dla wnusi i córci! :-))
Esti
To może rzeczywiście lepiej, bo łatwo się go pochłania, nie jest taki zatykający jak te cięższe serniki :)
Usuń