TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekane penne z kurczakiem i sosem jogurtowym


Reset, rozmowy o nocy, o różnorodności, o najlepszym kebabie w życiu. Dzień bardzo w trybie off, a ja przypominam sobie o makaronie, którym chciałam się z Wami podzielić. Skomponowany z udziałem troskliwej D. z którą dostałyśmy na targu w ramach promocji ogromną siatkę szpinaku za 2 zł!




Ostatnio, gdy tylko mam więcej czasu i ochoty na dużo makaronu, to go zapiekam, bo wtedy staje się taki spójny i jakby przesiąknięty każdym aromatem. Zamiast sosu śmietanowego, jest jogurtowy, bo trochę lżejszy, nie żałujcie czosnku i przypraw ;)

Składniki:
200-300g makaronu penne
1/2 dużego brokułu
400g świeżego szpinaku
1 łyżka masła
6-8 suszonych pomidorów

200g filetu z kurczaka
zioła prowansalskie
1 łyżka oleju
sól, pieprz
7 ząbków czosnku
200g jogurtu naturalnego
100g sera żółtego w kostce, do starcia


Makaron ugotować w osolonej wodzie. Brokuła podzielić na małe różyczki, ugotować do miękkości. Szpinak umyć i porwać na kawałki. Na dużej patelni rozgrzać masło dodać szpinak i 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub posiekane oraz sól i pieprz. Pomidory pokroić na paski.
Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać w misce z łyżeczką ziół prowansalskich, solą i olejem. Usmażyć na patelni, mieszać i poczekać, aż się zetnie. W miseczce zmieszać jogurt, 4 przeciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz i połowę startego sera żółtego.
Makaron wymieszać ze szpinakiem, brokułem, pomidorami, kurczakiem i sosem jogurtowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać pozostałym serem. Zapiekać 20-30 minut w temp. 180 st. C.





Komentarze

  1. na takie dania jestem zawsze chętna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja lubię takie promocje! ;) no i zapiekane makarony <3

    OdpowiedzUsuń
  3. co prawda nie przepadam za żółtym serem, ale myślę mozzarella lub też feta bądź inny biały ser świetnie by się w niej sprawdził :) moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowe, smaczne danie :) Uwielbiam zapiekanki ze szpinakiem i kurczakiem. To jeden z najlepszych kulinarnych duetów.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubie takie dania -bardzo smaczne i w miare szybkie do zrobienia:))))) pozdrawiam pappa

    OdpowiedzUsuń
  6. na ile osób wychodzi takie danie? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakoś nie mogłam się przekonać do szpinaku, podchodziłam kilka razy ,aż w końcu na stałe zagościł w mojej kuchni. połączenia z makaronem są dla mnie na początek najlepsze :) to danie wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś mi się stało z panelem sterowania i usuwa komentarze, można powtórzyć ?

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku