Krem kokosowy z soi... Idealny do wafli ryżowych i nie tylko
W smaku jest rewelacyjny, soja jest tłumiona przez kokosowy
smak i tylko delikatnie wyczuwalna. Myślę, że
będzie miał szerokie zastosowanie. Mnie na razie najbardziej smakuje na waflach
ryżowych, ale nada się też na chleb z dżemem, naleśniki, do owsianki, czy na babeczki,
zamiast maślanego kremu. Polecam wszystkim łasuchom, którzy dbają o zdrowie i
dobre samopoczucie ;)
Zainspirowałam się przepisem ze strony Feed me better, gdzie krem ten jest na bazie fasoli, uznałam jednak, że wolę tutaj użyć soję ;)
Składniki (na 2 średnie słoiki):
200g suchych ziaren soi
400ml mleczka kokosowego
3 łyżeczki miodu
1/2 szklanki mleka sojowego (może być inne)
3 łyżki wiórek kokosowych
Opcjonalnie
Jeden słoiczek zostawiłam bez dodatków, a do drugiego
dodałam:
2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
2 łyżki posiekanych pistacji
Soję wsypać do garnka i zalać wodą, na poziom 2-3 razy
większy od ilości soi. Zostawić na noc, do namoczenia.
Następnie odlać wodę i zalać soję mleczkiem kokosowym. Gotować
do miękkości, ok 1 godzinę, na bardzo małym ogniu, w połowie przykryć pokrywką,
niech sobie leciutko bulgota.
Po tym czasie odstawić na pół godziny do ostygnięcia. Dodać
miód, mleko i zmiksować porządnie blenderem, najdrobniej jak się da, na gładką
masę, może być delikatnie chropowate.
Brzmi pysznie, a przede wszystkim zdrowo ;)
OdpowiedzUsuńświetny!! pomysł na zdrowy krem, a do tego jeden z najsmaczniejszych -obłędnie kokosowy <3
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis ;) dodaje "do zrobienia' :)
OdpowiedzUsuńjak zawsze fantastyczny pomysł :) czuję się zainspirowana :)
OdpowiedzUsuń