Muffiny gryczane z bananem, awokado i jabłkiem
Już traciłam nadzieję, że będę musiała porzucić wypiekanie pociesznych pyszności, przez moje nietolerancje. Jednak zaczęłam szukać zamienników, kombinować z mąkami, z dodatkami, z pozbyciem się sztucznego cukru i oto są ! Pyszne, zdrowe i wartościowe muffiny z mąki gryczanej, tak pyszne, że sama byłam zdziwiona, jak o niebo lepiej smakują od tych z mąki pszennej i białego cukru. Te niezdrowe przyzwyczajenia puszczam z dymem, w szafce dokładam kolejną mąkę z pełnego ziarna, zawsze mam zapas bananów, słoik miodu i kontener niezużywalnego zapału. Ostatnio z moim wiernym kuchcikiem, mamy go bez liku :))
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
1 jajko kurze lub 4 przepiórcze
1 banan, rozgnieciony
1/4 awokado, rozgniecione
2 pełne łyżki miodu, rozpuścić jeśli twardy
1/2 dużego jabłka, pokrojonego w kostkę
1/4 szklanki orzechów włoskich, pokruszonych
+ 6 ładnych na wierzch
W misce zmieszać dokładnie wszystkie składniki, dopiero na końcu dodając jabłka i orzechy.
Rozdzielić masę na 6 foremek do muffin, jeśli blaszana forma, to wyłożyć ją papilotkami lub papierem. Piec 25-30 minut w temp. 170 st. C. Wbity patyczek powinien być suchy.
Babeczki z awokado ? A może tak był się przekonała do tego owocu ! ;)
OdpowiedzUsuńAwokado w ogóle tu nie czuć, ma robić raczej za masło i dodawać wartości odżywczych, więc spokojnie :)
Usuńświetnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńi są mega pyszne ! :D
Usuńdobrze, że udało Ci się znaleźć idealne zamienniki i inspirować tym na blogu :)
OdpowiedzUsuńGdzie kupiłaś mąkę gryczaną ?
OdpowiedzUsuńJest w dobrej cenie w Simply, a poprzednią dostałam w sklepie ze zdrową żywnością ;)
Usuńslodko i dietetycznie <3
OdpowiedzUsuńfantastyczne muffiny! zdrowe i jak mówisz, jeszcze lepsze od tych z pszennej mąki z dodatkiem cukru :) lubię takie rozwiązania, które idą w kierunku naszego zdrowia i dobrego samopoczucia, a tym bardziej jeszcze są smaczne :) muffinki bardzo chętnie upiekę w najbliższym czasie!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :) muszę przetestować to awokado w muffinkach :)
OdpowiedzUsuńZrobię te muffiny jutro :) Nie mam jednak mąki gryczanej, planuje zastąpić ją razową. Myślisz, że powinnam ją pomieszać 1:1 z pszenną, czy użyć samej razowej?
OdpowiedzUsuńsama razowa może być :)
Usuńsuper wyglądają, właśnie poszukuję przepisu, żeby przygotować podobne, tylko kurde no, nie mam awokado! :)
OdpowiedzUsuńpyyyyyyyyyyyyyyyszne !!!!!!! nie miałam awokado więc dodałam odrobinę masła a jabłko zastąpiłam gruszką jednak pomimo drobnych modyfikacji pięknie wyrosły i smakowały niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńSuper, dobrze, że poradziłaś sobie z zamiennikami :)
UsuńA co można zamiast miodu??? U nas nietolerancja fruktozy 😢
OdpowiedzUsuńMożesz dodać ksylitol, ewentualnie zrezygnować ze słodzenia lub dodać jeszcze pół zmiksowanego banana do masy.
Usuń