Nadziewane roladki z bakłażana
Składniki:
2 bakłażany
150g serka śmietankowego (używam koziego)
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
opc. 1 łyżka kaparów
sól, oliwa
+ wykałaczki i patelnia grillowa, bazylia/mięta do przybrania
Bakłażany pokroić w podłużne plastry o grubości ok. 0,5 cm. Posolić z każdej strony i odłożyć do miski na 20 minut. Polać oliwą, żeby się w niej obtoczyły i podsmażyć na patelni grillowej, z każdej strony po parę minut, do miękkości. Wystudzić.
Serek wymieszać z cytryną, kaparami i doprawić solą. Można dodać 1-2 łyżki mleka, żeby go lekko rozrzedzić.
Na plaster bakłażana, rozsmarować płaską łyżeczkę serka, od grubszego końca do połowy, można też po całości. Zwinąć w rulonik i wbić wykałaczkę. Przed podaniem skropić oliwą i przystroić listkami bazylii lub mięty.
Uwaga : tych plastrów bakłażana, które są najbardziej z brzegu, nie wykorzystuje do zwijania, mają za dużo skórki, można zjeść osobno.
Najlepiej podawać na świeżo.
Ach taki z grilla z kozim serem albo fetą...pycha! :)
OdpowiedzUsuńja jeszcze nie miałam okazji go jeść, tym bardziej w takiej formie. jednak widząc twoje danie, jestem bardzo ciekawa tego smaku i wręcz przekonana, że na pewno by mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy mnie zawsze zadziwiają. Kolejne pyszności ;)
OdpowiedzUsuń