Sałatka ze szpinaku, nieziemskie połączenie
Poranny trening? Bardzo lubię, nawet bardziej, niż ten pod
wieczór. Zwiększa u mnie pokłady energii i nawet jak sponiewiera, to
przynajmniej ku chwale dobrego samopoczucia na później. Zwiększa nie tylko
pozytywne nastawienie, ale i kulinarną kreatywność. I tak powstała pyszna
sałatka ze szpinaku.
Nie, nie tak zwyczajnie pyszna, to po prostu rewelacyjna,
fenomenalna, ultra pyszna sałatka. Do tego dopasowany, jak ulał dressing i już
zasłużony relaks po wysiłku.
Wreszcie odpieczętowałam prezent, konfiturę z płatków
róży, jest świetna do herbaty, na taki lekki deser i pachnie, jak zaczarowany
ogród, z rozpylonym zapachem subtelnych róż i powietrzem, spowitym wstęgą otulającej mgły. Jak marzenie ^^
Jeszcze o sałatce. Kozi serek można zastąpić jakimś delikatnym pleśniowym camembertem lub brie, ale uważam, że kozi jest tu najlepszy ;)
Składniki (1 porcja):
duża garść świeżego szpinaku
1-2 łyżki orzechów włoskich
¼ awokado
3 plastry serka koziego w ruloniku
Dressing:
1 łyżeczka octu jabłkowego lub z białego wina
1 łyżeczka oliwy
2 łyżeczki wody
½ łyżeczki musztardy (użyłam miodowej Kamis)
ew. pieprz kolorowy do posypania
Rozgrzać suchą patelnię, wsypać orzechy i chwilę podprażyć,
żeby zbrązowiały. Zdjąć z patelni. Wymieszać umyty szpinak z awokado pokrojonym
na krótkie paski. Serek kozi pokroić na kostki, dwa kroję, a jeden wrzucam na
gorącą jeszcze patelnię, wtedy się trochę rozpuszcza, można tak wszystkie.
Wymieszać wszystkie składniki razem z dressingiem. Można podać, z tym ciepłym
plasterkiem serka na wierzchu.
Co za moc kolory zielonego! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak ;)
ale ta sałatka się prezentuje! <3 wszamałabym ją w try migi! :)
OdpowiedzUsuńA ja porannego treningu nie cierpię, jak mnie zmuszają na uczelni do porannego wf-u, to do końca dnia jestem nie do życia ;p
OdpowiedzUsuńZa to taka sałatka to inna sprawa, to już lubię i to bardzo. Widzę same ulubione składniki( moja nowa miłość-kozi ser!) więc biorę w całości :D
polecam tą sałatkę z grillowanym kozim serkiem, gruszką oraz sosem balsamicznym - również przepyszne połączenie :) twoja propozycja zdecydowanie należy do kategorii: zdrowe i smaczne! :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! A ja nawet właśnie zajadam się daniem z awokado, tylko.. szpinaku mi brak ;)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńniam!;)
OdpowiedzUsuń